Sportivi implicați în infracțiuni economice

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 1 mai 2015

579 infractiuniBogdan Ghiceanu, fotbalist la FC Otopeni, arbitrul de fotbal Ionuț Chiriac și luptătorul K1, Marius Ioan Curtas, se numără printre persoanele implicate în dosarul referitor la infracțiuni economice de 12,6 milioane de dolari, unul în care, în weekend, au fost efectuate aproape 50 de percheziții.

Surse din Poliția Română au lăsat să se înțeleagă că luptătorul K1 are calitatea de martor în acest caz, în timp ce celelalte două persoane au statutul de suspecți.

Aceleași surse spun că autoritățile urmează să emită șapte mandate de reținere, iar suspecții vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă.

Aproximativ 50 de percheziții au avut loc în București și în mai multe județe, într-un dosar privind destructurarea unui grup de peste 55 de persoane, grup ce se ocupa cu infracțiuni informatice, în urma cărora au produs un prejudiciu estimat la 12,6 milioane de dolari.

Procurorii și polițiștii au făcut 47 percheziții la domiciliu, în București și în județele Ilfov, Constanța, Vaslui, Bacău și Argeș, pentru prinderea unor cetățeni români și străini, aceștia acționând atât în Romania, dar și în Japonia, Germania, Olanda, Belgia și Italia. Până la acest moment, s-au găsit peste 150.000 de euro, două kilograme aur în lingouri, tablouri și laptopuri, toate ridicate de la locuințele suspecților, sume și lucruri pe care aceștia nu le pot justifica. Gruparea ar fi vizat bănci din Statele Unite ale Americii și din Oman.

Conform informațiilor, odată ce un membru al grupului infracțional spărgea sistemul de protecție al băncii, erau copiate datele mai multor carduri aferente conturilor unor corporații și, după ce erau obținute astfel de date, cardurile erau clonate și distribuite către ceilalți membri ai grupării.

Operațiunea de retragere de la bancomate se efectua în mod studiat, într-un interval de timp stabilit, încât băncile de unde se efectuau retragerile să nu lucreze, suspecții preferând mai ales zilele nelucrătoare. Conform anchetatorilor, se efectuau retrageri atât din zona mai multor localități din România, dar și de pe teritoriul altor state europene, în același timp.

La acțiunea de destructurare a rețelei participă delegați IGPR-BCCO București, Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, cele două structuri având sprijinul SRI, DIPI, DOS și al Jandarmeriei Române, toți acționând sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Nu este prima oară când sportivii sunt implicați în asemenea activități, probabil tentația banului câștigat ușor fiind prea mare pentru unii dintre ei. Să ne amintim că la București a existat sau încă există, situația nefiind clară, un așa-zis „clan al sportivilor”, ale cărui activități infracționale sunt de notorietate și ale cărui legături cu lumea interlopă sunt deja de notorietate. Destructurarea unor astfel de structuri este un pas înainte către normalitate, dar și către descurajarea unor atitudini pe care, este drept, putem spune că este de-a dreptul regretabil să le întâlnim la niște sportivi.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!