Sportul, mortul din groapă

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 21 aprilie 2016

Jocurile Olimpice de la Rio se vor desfășura fără ca echipele noastre de gimnastică, atât cea feminină cât și cea masculină, să participe la ele. Ambele au ratat calificarea, iar în ceea ce privește echipa feminină lucrurile stau mai grav pentru că aceasta este la prima absență după zeci de ani de zile în care a contat mereu pentru măcar una dintre primele trei poziții ale clasamentului.

Știrea este seacă, trebuie să o luăm așa cum este și din nefericire la ora aceasta lucrurile nu mai pot fi schimbate. În spatele ei însă stă eșecul unui sistem. Eșecul unui sistem care nu avea nici el cum să funcționeze altfel decât funcționează țara aceasta.

Sportul merge pe același drum pe care merg toate. Dezinteres, gargară ieftină, bătaie de joc, nepricepere, o lipsă cruntă a oricărui plan de viitor în ceea ce privește interesele sale și, deopotrivă, ale sportivilor. Un amatorism greu de suportat, mai ales că vine în contextul în care oricum nu avem foarte multe discipline în care să ne putem măsura forțele cu cei mari.

Azi a fost gimnastica. Ieri a fost tenisul. Mâine poate va veni rândul handbalului. Apoi al rugby-ului, unde mai scoatem capul prin lume din când în când. Scrima așteaptă și ea la colț să fie îngropată. Fotbalul horcăie de multă vreme, iar jucătorii noștri de top se duc să joace prin China sau în țările arabe, căci în fotbalul vestic nu au de cele mai multe ori loc nici măcar pe banca de rezerve.

Cândva ne vom trezi că nu mai avem sportivi. Nu-i o problemă neapărat, singurul sport pe care îl practicăm cu succes este cel al mâinii întinse, iar singurele victorii care ne plac sunt acelea pe care le obținem pe la spatele adversarilor. De la Posada încoace ne pricepem bine la așa ceva.

Așa că să punem o manea, să bocim mortul și să privim atent cum este coborât în groapă.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!