Sporturi practicate în UK

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 2 iunie 2014

cricket

Sportul joacă un rol foarte important în viaţa Marii Britanii şi este una dintre cele mai importante activităţi dedicate relaxării. Foarte multe sporturi s-au născut în Marea Britanie, printre acestea putând fi enumerate cricket-ul, fotbalul, tenisul, golful şi rugby-ul.

Sportul naţional al Angliei este cricket-ul, deşi foarte mulţi văd fotbalul ca fiind sportul naţional. Acesta este doar cel mai popular sport. Unele dintre echipele de fotbal sunt deja faimoase în întreaga lume, cele mai cunoscute fiind Manchester United, Arsenal Londra sau Liverpool.

 

Cricket

Sportul se practică în spaţiile deschise din oraşele mai mici şi în oraşele mari, din aprilie până în august.

De regulile din cricket este responsabil, încă din secolul al 18-lea, Marylebone Cricket Club (MCC), organism cu sediu la terenul de cricket Lord’s, în nordul Londrei.

Echipele de cricket sunt formate din câte 11 jucători. Ei se folosesc de o minge mai mică decât aceea de baseball şi de o bâtă sub forma unei palete. Doi jucători care lovesc (batters) stau în faţa unor portiţe (wickets), dispuse la 20 metri distanţă una de alta. Fiecare portiţă este realizată din trei tije de lemn (stumps) înfipte în pământ, cu alte două piese mici de lemn (bails) care stau în balans deasupra. Un membru al echipei adverse, cel care serveşte (the bowler), aruncă mingea înspre unul dintre cei care lovesc, acesta trebuind să o lovească astfel încât să nu dea jos piesele mici de lemn aflate în balans pe portițe. Dacă mingea ajunge destul de departe, cei doi jucători de la lovit aleargă între cele două portiţe în timp ce jucătorii din teren ai echipei adverse încearcă să prindă mingea. Jocul ţine scorul în funcţie de numărul de ture înregistrate între portițe, care se traduce prin numărul în care cei doi jucători de lovit au făcut schimb de locuri.

 

Fotbal

Fără dubiu, fotbalul este cel mai popular sport din Anglia, fiind jucat de sute de ani.

În English Football League sunt înscrise 92 de cluburi profesioniste. Acestea sunt semi-profesioniste, astfel că majoritatea jucătorilor au alte locuri de muncă full-time. Alte mii de oameni joacă fotbal în parcuri şi pe terenurile amenajate, pentru a se distra.

Cea mai importantă competiţie engleză este FA (Football Association) Cup Final, a cărei finală se ţine în mai.

Primul set de reguli pentru fotbal, sau soccer cum este cunoscut în SUA, datează de la formarea The Football Association din Anglia, în 1863.

 

Rugby

Rugby-ul vine de la Rugby School din Warwickshire. Este similar cu jocul de fotbal, dar jucat cu un balon oval. Jucătorii pot duce mingea în braţe şi se pot împiedica/placa unul pe altul. Cele mai bune echipe de rugby se întrec în finala Super League, în fiecare septembrie.

Timp de mulţi ani, sportul a fost practicat doar de către cei proveniţi din păturile superioare ale societăţii, dar acum este un sport popular. Există două tipuri de rugby: Rugby League, care se joacă mai ales în nordul Angliei, şi Rugby Union, care se joacă în restul Angliei, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda. Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda, alături de Italia şi Franţa joacă într-un turneu anual care se cheamă Six Nations (Turneul celor şase naţiuni).

Fotbalul american este derivat din jocul de rugby britanic, de asemenea jocul de baseball provenind şi el dintr-un vechi joc englezesc numit Rounders.

 

Tenis

Cel mai faimos turneu de tenis al lumii este cel de la Wimbledon. Debutul a avut loc într-un club mic din sudul Londrei, în secolul al 19-lea. Turneul de la Wimbledon începe în cea mai apropiată zi de luni de 22 iunie, la data la care Anglia dispune de cea mai bună vreme. Campionatul este privit la televizor, în direct, de milioane de spectatori.

Pentru vizitatori este deja o tradiţie să mănânce căpşuni şi diferite creme în timp ce privesc meciurile.

Wimbledon este cel mai vechi dintre turneele de tenis, debutând în 1877. El a început să dea premii în bani începând cu anul 1968, când valoarea totală a remuneraţiilor financiare a fost de £26.150.

 

Netball

Netball-ul este sportul preferat al doamnelor din Anglia. Este practicat aproape exclusiv de femei și fete, deşi participarea masculină a crescut în ultimii ani.

 

Baschet

Peste 3 milioane de oameni practică baschetul în Marea Britanie.

 

Golf

Tradiţional, Scoţia este privită ca fiind patria golfului. Tot ea dispune de peste 400 de terenuri de golf. Cel mai important club de golf din Scoţia se află în oraşul St. Andrews, aproape de Dundee.

 

Cursele hipice

prohibit leads the field on his way to winning at ascot 14-6-11

Sportul Regilor este extrem de popular, cu reuniuni care se ţin în fiecare zi a anului. Aici s-a născut Derby-ul, dar și The Grand National, care este cea mai grea cursă de cai a lumii.

Cursele de cai (horse races) şi ogari (greyhound) sunt printre cele mai iubite sporturi de spectatori. Oamenii pot paria legal pe curse, la magazinele de profil din afara pistelor. Unele din cele mai cunoscute curse de cai se ţin la Ascot, Newmarket, Goodwood şi Epsom.

Ascot, un mic oraş din sudul Angliei, devine centrul curselor de cai din întreaga lume pentru o săptămână, în luna iunie. Denumirea de Royal Ascot derivă din faptul că Regina este întotdeauna prezentă la Ascot. Ea deține mulţi cai de curse şi îi place să urmărească întrecerea.

 

Polo

Un alt sport ecvestru este polo, adus în Anglia din India de către ofiţerii detaşaţi acolo, în secolul al 19-lea. Este cel mai rapid sport cu mingea din lume.

Este jucat de două echipe formate fiecare din patru jucători pe cai. O minge este lovită cu beţele, încercând să fie îndreptată către poartă, pe un teren de aproximativ 300/160 metri.

 

Tenis de masă (ping-pong)

Tenisul de masă (table tennis) a fost inventat în Anglia, în 1880. A început când studenţii de la Cambridge se foloseau de pachetele de trabucuri şi de dopurile sticlelor de şampanie pentru a juca.

Deşi jocul provine din Anglia, jucătorii britanici nu prea au noroc în campionatele internaţionale.

 

Badminton

Sportul şi-a luat numele de la casa Ducelui de Beaufort, Badminton House, acolo unde a fost practicat prima oară, în secolul al 19-lea.

 

Cursele universitare de canotaj

uk_boat race_oxford-cambridge

În secolul al 19-lea, studenţii de la Oxford şi Cambridge, două dintre cele mai vechi universităţi ale Marii Britanii, erau mari fani ai canotajului (boat race). În 1829 cele două şcoli s-au decis să concureze pentru prima oară pe râul Tamisa. Au câştigat cei de la Oxford şi de atunci s-a născut o tradiţie. Astăzi, cursa se ţine în primele luni de primăvară, la sfârșitul lunii martie sau începutul lui aprilie.

 

Pescuit

Pescuitul (fishing/angling) este unul dintre cele mai populare sporturi din Marea Britanie, cu estimări care spun că 3,3 milioane de oameni îl practică în mod regulat. Pescarii pot fi observaţi de-a lungul râurilor şi lacurilor.

 

Bile (bowls)

Există două tipuri principale de bile: cel practicat pe sintetic (lawn flat green) (în sală şi afară) şi cel practicat doar afară, pe iarbă (crown green). Jocul de bile este cumva asemănător cu curling-ul, cu diferenţa că acela este practicat pe gheaţă, în plus, aici chiar este vorba de bile, nu de „mingi” ceva mai mari, din porţelan.

 

Box

Regulile boxului modern au fost stabilite de marchizul de Queensberry, în 1865. În Marea Britanie boxul se practică atât profesionist cât şi amator, pentru ambele aplicându-se reguli medicale stricte.

 

Înot

Un sport popular de care se bucură o mulţime de oameni de vârste diferite.

 

Arte marţiale

În Marea Britanie se practică mai multe arte marţiale provenite din Asia, cum ar fi judo şi karate.

 

Darts

Darts este un joc extrem de popular în pub-uri. Jocul, aşa cum arată el azi, a fost inventat în nordul Angliei, în oraşul Grimsby. Însă originile sale provin cel puțin din Evul Mediu.

 

Vânătoarea de Boxing Day

uk_fox hunting_boxing day

În mod tradiţional, Boxing Day (26 decembrie) este o zi dedicată vânătorii de vulpi (fox hunting). Vânătorii sunt pe cai și folosesc și câini (fox hounds), care iau urma vulpilor. Înainte de vânătoare, se bea vin fiert.

Dar tradiţia zilei de 26 decembrie se schimbă. În ziua de azi, există voci ce vor să oprească vânătorile de Boxing Day (dar și alte vânători). Vânatul vulpilor nu mai este acceptat de toată lumea, fiind considerat nu un sport, ci o cruzime. 

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!