Sprijin important pentru ieşirea Marii Britanii din UE

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 23 mai 2016

uk-referendum-ue-brexit-02

Liderii politici de seamă ai Marii Britanii, din Europa şi chiar de peste Atlantic şi-au arătat, unii cu insistenţă, dorinţa şi rugămintea ca la referendumul UE de luna viitoare rezultatul să fie rămânerea Marii Britanii în structurile europene. Cu toate acestea, campania pentru ieşirea din UE are susţinători importanţi; până la această oră, balanţa pare a înclina, sensibil, către această tabără.

Cotidianul britanic The Telegraph este poziţionat clar pentru ieşirea Marii Britanii din UE, motiv pentru care rulează cu frecvenţă aproape zilnică articole al căror mesaj favorizează Brexitul.

 

Oamenii de afaceri nu vor UE

Peste 300 de importanţi oameni de afaceri le-au cerut alegătorilor britanici să voteze pentru ieşirea ţării din Uniunea Europeană, afirmând că, în opinia lor, „competitivitatea Marii Britanii este subminată de apartenenţa ţării la UE”. Într-o scrisoare publicată în The Telegraph, oamenii de afaceri afirmă că birocraţia Bruxelles-ului „sufocă fiecare din cele 5,4 milioane de firme britanice” şi susţin că un Brexit le-ar permite „să creeze mai multe locuri de muncă”.

Printre semnatarii scrisorii se numără Peter Goldstein, unul dintre fondatorii Superdrug, Steve Dowdle, fost vicepreşedinte al Sony, David Sismey, director executiv al Goldman Sachs, şi Sir Patrick Sheehy, fostul preşedinte al British American Tobacco.

Scrisoarea este semnată, de asemenea, de sute de persoane având legături cu întreprinderi mici şi mijlocii şi poate fi văzută ca o încercare de a restabili echilibrul după ce Banca Angliei şi Fondul Monetar Internaţional au avertizat săptămâna trecută că un Brexit ar afecta economia Marii Britanii, notează sursa citată.

Scrisoarea din The Telegraph este semnată de 306 de lideri de afaceri în nume personal. Iar Mervyn King, fostul guvernator al Băncii Angliei, citat de aceeaşi publicaţie, a spus că euro „ar putea exploda”.

 

„Libertatea ne aşteaptă în afara UE”

Un articol-manifest publicat în The Telegraph zilele trecute prezintă noi argumente care să contracareze Proiectul Fricii promovat de tabăra pro-UE.

„Este timpul ca britanicii să se ridice din genunchi”, scrie Norman Tebbit pentru The Telegraph. Acesta explică faptul că Marea Britanie a dovedit de-a lungul istoriei că se poate guverna singură şi că a făcut-o foarte bine, ceea ce nu se poate spune despre celelalte ţări din UE.

Uniunea Europeană, în opinia acestuia, ar putea funcţiona bine cu şase-opt state membre, însă în formula actuală divergenţele economice, culturale şi a standardelor sunt pur şi simplu prea mari pentru le găsi un numitor comun. Iar primirea Turciei în sânul UE ar distruge în mod fatal orice echilibru în cadrul UE, indiferent de poziţia UK faţă de UE.

—————————————

„Moneda euro nu poate rezista fără o Trezorerie Europeană unică, un guvern singular, un buget central, respectiv politici de asistenţă socială, de sănătate şi de apărare comune.”

Norman Tebbit, The Telegraph

—————————————

Din afara UE, Marea Britanie va putea face comerţ cu UE şi cu restul lumii, iar, din punct de vedere contabil, Marea Britanie ar sta mai bine financiar, UK fiind un contribuitor net la bugetul UE.

Cât despre imigraţie, Tebbit spune că, spre exemplu, promisiunea lui David Cameron de a limita imigraţia se poate ţine numai în condiţiile în care deciziile privind controlul graniţelor s-ar face exclusiv la Westminster.

 

Boris Johnson:

„Lăcomia corporatiştilor aduce imigraţie şi salarii mici”

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, s-a remarcat în mai multe rânduri ca un susţinător vehement al campaniei de ieşire din Marea Britanie. În ultima sa tiradă, politicianul a arătat de ce marii proprietari de afaceri din UK sunt pro-UE:

—————————————

„Acestora le place imigraţia necontrolată, deoarece îi ajută să ţină salariile la un nivel minim, ceea ce înseamnă că au costuri mai mici, adică venituri mai mari pentru cei din vârful piramidei.”

—————————————

„Alimentarea constantă a Marii Britanii cu muncitori imigranţi înseamnă că politicienii şi afaceriştii nu sunt foarte motivaţi să se ocupe de abilităţile, aspiraţiile şi încrederea noii generaţii din această ţară”, a mai spus acesta. Mai mult, în opinia lui, marii bogătaşi se pot folosi de structurile UE pentru a-şi menţine „poziţiile oligarhice”.

Doar 6% din exporturile Marii Britanii au ca destinaţie ţările membre UE, însă „100% dintre acestea trebuie să se conformeze legislaţiei UE”, a subliniat fostul primar conservator al Londrei.

Într-un interviu acordat publicaţiei Sunday Telegraph, Boris Johnson a declarat că istoria Europei a fost marcată în ultimii două mii de ani de încercări repetate de a uni continentul sub un singur şi unic guvern, ca pentru a imita Imperiul Roman. „Napoleon, Hitler, mai multe persoane au încercat să facă acest lucru şi s-a terminat în mod tragic. Uniunea Europeană este o altă tentativă, cu metode diferite”, a afirmat el. 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!