Sprijin pentru elevii și studenții cu rezultate slabe

Articol publicat in sectiunea Social pe data 11 decembrie 2015

bacalaureat

Peste 1,6 milioane de elevi din 1.100 de licee cu rezultate slabe la bacalaureat și studenți din 300 de universități vor fi ajutați să își termine studiile, în cadrul unui proiect derulat până în 2022, finanțat printr-un împrumut de 200 milioane de euro acordat de Banca Mondială.

În cadrul proiectului vor primi sprijin 80% dintre liceele de stat și 85% dintre facultăți, fiind vizate reducerea ratei de abandon școlar în anii terminali ai învățământului liceal, creșterea ratei de participare și de promovabilitate la examenul de bacalaureat în liceele cu performanțe slabe, creșterea ratei de înscriere în învățământul superior și reducerea abandonul școlar în primul an de facultate.

Proiectul „este inovator, deoarece pune împreună provocările cu care se confruntă atât sistemul preuniversitar, cât și sistemul de învățământ superior din România, în contextul mai larg al accesului, calității și echității. În fiecare an, un număr semnificativ de elevi români se confruntă cu probleme în ceea ce privește tranziția la învățământul terțiar, iar sprijinul acordat acestor elevi reprezintă una dintre prioritățile Guvernului României. Angajamentul ministerului de a crește ratele de tranziție și retenție trebuie să fie însoțit de un demers continuu, dincolo de mandatele miniștrilor, astfel încât să se obțină impactul dorit”, a declarat ministrul educației și cercetării științifice, Adrian Curaj.

Elisabetta Capannelli, director de țară pentru România și Ungaria al Băncii Mondiale, a declarat că, în anul școlar 2011-2012, au fost aproximativ 100.000 de tineri fără perspectiva de a trece către învățământul terțiar, reprezentând 50% dintre elevii înmatriculați în ultimul an de liceu, iar aproape 20.000 de studenți au abandonat studiile în primul an de facultate.

Guvernul și Banca Mondială se așteaptă ca, până la finalul implementării proiectului ROSE, în 2022, de rezultatele acestuia să beneficieze 1,6 milioane de elevi din 1.160 de licee identificate ca având „performanțe scăzute” și studenți din 300 de facultăți ce se confruntă cu riscul de abandon în primul an.

Proiectul are ca țintă creșterea ratei de promovare la bacalaureat cu 10%, de la 49,6% la 59%, și reducerea abandonului în ultimul an de liceu de la 6,5% la 3,5%, pentru liceele sprijinite în proiect.

Grupurile vulnerabile și marginalizate sunt o prioritate pentru proiect, în condițiile în care sărăcia extremă și alte dezavantaje socio-economice reprezintă constrângeri majore în tranziția către învățământul terțiar și dobândirea de competențe de nivel superior, esențiale pentru succesul pe piața muncii sau pentru atingerea unui nivel mai ridicat de educație.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!