Sprijin pentru închiderea supermarketurilor în weekend

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 februarie 2016

Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat, marți, în Parlament, că susține proiectul inițiat de deputatul UNPR Marin Anton privind închiderea supermarketurilor în weekend, pentru protejarea producătorilor autohtoni, după ce acesta primise aviz negativ de la fostul Guvern, relatează News.ro.

Ministrul agriculturii a participat, în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, la o dezbatere cu privire la comercializarea produselor alimentare în marile lanțuri de magazine din România.

În timpul dezbaterilor, au fost aduse în discuție câteva proiecte aflate pe ordinea de zi a comisiei, printre care și unul depus de Marin Anton (UNPR), alături de alți 11 deputați UNPR, prin care supermarketurile ar urma să fie închise de sâmbătă, de la ora 14.00, până luni dimineață.

Este a doua oară când Marin Anton depune în Parlament un proiect similar, după ce prima lege a fost respinsă. În mai 2015, UNPR a relansat proiectul, însă acesta a primit aviz negativ din partea guvernului Ponta. În luna noiembrie, proiectul a fost respins de Senat.

În timpul dezbaterilor de marți, Achim Irimescu a anunțat că susține acest proiect, care ar veni în sprijinul producătorilor autohtoni, care își vor putea promova mai bine produsele în perioada în care supermarketurile sunt închise. Astfel, Ministerul Agriculturii ar urma să transmită Parlamentului un nou aviz asupra proiectului.

Totuși, Achim Irimescu a recunoscut că hipermarketurile se vor opune unor astfel de schimbări de legislație. „Nu cred că le va conveni hipermarketurilor. Eu nu am mai văzut în Europa, cel puțin înțeleg că în Anglia este un pic mai altfel, magazinele se închid de la ora 6.30 în zilele normale, iar în weekend, nici vorbă. La noi este o modă să te duci la supermarket în weekend și la o oră târzie. Haideți să discutăm. Cred că dânșii trăiesc foarte bine în România și atunci haideți să facem apel la dânșii și să facem front comun”, a susținut ministrul agriculturii, potrivit Mediafax.

Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților urmează să discute acest proiect în perioada următoare.

Pe de altă parte, el a mai spus că susține inițiativa legislativă care obligă supermarketurile să comercializeze produse românești în proporție de 51%.

 „Eu susțin această inițiativă, nu știu dacă la legume în timpul iernii se poate, dar propunerile sunt binevenite”, a declarat ministrul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!