Sprijin pentru… sport la TV

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 22 octombrie 2015

602 ilie nastaseGabriela Szabo, Elisabeta Lipă şi Ilie Năstase au solicitat sprijinul CNA pentru difuzarea informaţiilor legate de sport la televiziunile din România, având în vedere statisticile îngrijorătoare cu privire la activitatea fizică a românilor.

Gabriela Szabo a vorbit despre problemele cu care se confruntă federaţiile sportive din România privind reflectarea în media a diferitelor tipuri de sporturi, cu excepţia fotbalului. În acest sens, ministrul Tineretului şi Sportului a şi solicitat CNA sprijinul privind transmiterea unei recomandări către televiziunile care emit la nivel naţional şi local, pentru ca acestea să difuzeze informaţii legate de sport, având în vedere cifrele îngrijorătoare cu privire la activitatea fizică a românilor.

„Evenimentele sportive sunt de importanță majoră pentru societate, o declară Uniunea Europeană prin directiva privind Serviciile media şi audiovizuale din martie 2010, cunoscută şi sub denumirea «Televiziune fără frontiere»”, a spus Gabriela Szabo.

„Prin mijloacele sale, media are un rol deosebit în globalizarea fenomenului sportiv, iar acesta, prin pârghiile sale, răspândeşte pe toată planeta competiţii importante şi transmite valori, atitudini, spiritul sportiv, concurenţă şi, în final, modele de comportament preluate conştient sau inconştient de către tineri. Oriunde în lume România este asociată cu numele unori mari sportivi, ca Nadia Comăneci, Ilie Năstase, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Ion Ţiriac, Lucian Bute şi, mai nou, Simona Halep. Astăzi, societatea românească se confruntă cu o situaţie crudă. Unul din patru adulţi şi unul din cinci copii suferă de obezitate. România este în fruntea clasamentului ţărilor cu bolnavi cardiaci şi am putea continua cu exemplele. Toate acestea sunt un efect al neimplicării românilor în activităţi sportive. Conform Eurobarometrului privind sportul, 60% dintre români nu practică nici o activitate fizică”, a spus Gabriela Szabo în faţa membrilor CNA.

Ea a făcut referire şi la datele prezentate în raportul Media Fact Book 2015, „care menţionează că, în 2014 consumul de conţinut TV în România pentru publicul de peste 18 ani este de 6,7 ore pe zi, în creştere cu 22% faţă de 2012, când era 5 ore pe zi”.

Membrul CNA Radu Herjeu, cel care a condus şedinţa de marţi a Consiliului, a spus că problema cea mai mare cu care se confruntă televiziunile este lipsa imaginilor pentru a ilustra ştirile sportive. „Pentru că imaginile costă, pentru că alţi radiodifuzori au dat bani grei pentru exclusivităţi sau chiar bani pentru a se deplasa acolo să înregistreze. Conform legislaţiei audiovizualului, orice radiodifuzor poate prelua 90 de secunde dintr-un eveniment, dacă acesta este de interes. Din păcate, un concurs de înot la Brăila, dacă o mai exista bazin de înot acolo, nu este considerat de interes public. Toţi sunt conştienţi în mass-media că buletinele sportive sunt aducătoare de audienţă, de obicei meteo şi sportul sunt cele mai vizionate bucăţi dintr-un jurnal de ştiri”, a mai spus Herjeu.

„Sunt interesaţi numai de fotbal, haideţi să fim serioşi. Discutăm degeaba aici. Nu interesează pe nimeni popice sau automobilism”, a reacţionat și Ilie Năstase.

„Eu am stat vreo 12 ani la New York şi vreo 30 la Paris. Mă mai sculam din când în când şi dimineaţa, că trebuia să mă scol, şi cum mă schimbam dădeam peste două-trei fete, doi-trei băieţi cu muşchi aşa care făceau gimnastică. La început, nu mi-a plăcut, pentru că căutam altceva, dar, după aia, am zis «Hai să încerc şi eu» şi dădeam acolo din mâini din picioare, mă dezmorţeam că eram după o băutură ceva şi mi-a prins bine. Astea depind foarte mult de oamenii care înţeleg ce înseamnă sportul. Şi sunt multe televiziuni şi în America mai ales care încep cu imnul Statelor Unite şi cu un exerciţiu şi se termină tot cu imnul Statelor Unite. Asta trebuie să facem noi. Eu fac pariu aici, cu dumneavoastră, că nici un copil nu ştie imnul României, nu ştie pentru că nu i se dă. Nu i se dă gimnastică, de unde să ştie. Mulţi poate nu vor, că eu la început nu am vrut, dar, după aia, mi-a plăcut, tot mi-a dat, tot mi-a dat, tot mi-a dat, m-am apucat şi eu. Asta trebuie să facem. Nu obligaţie, ăla care are televiziune privată trebuie să o facă el, nu să-l obligăm noi. Nu merge să îi obligăm, să recomandăm, dar nu o să avem şanse. Dacă vine Gigi Becali când fac fetele alea gimnastică, atunci o să se uite. Asta e. Şefii de televiziuni nu merg şi ei în străinătate? Nu văd ce se dă de dimineaţa, în Franţa, în Italia, în America? Lucrurile bune trebuie să le copiem, nu trebuie să le inventăm noi. Dar nu vrem să copiem lucruile bune, cred că ţara asta nu se vrea să devenim şi noi o ţară aşezată, cu weekenduri frumoase, oamenii să se ducă cu copiii în vacanţă, să se uite la lucruri frumoase la televizor”, a mai spus Ilie Năstase.

Elisabeta Lipă a spus că marii sportivi pot să ofere voluntar sprijinul televiziunilor, pentru ca acestea să difuzeze informaţii sportive. „Pentru că noi înţelegem tragedia prin care trece sportul românesc şi ce se întâmplă în ţară, copiii nu mai au modele. Cu siguranţă am fi destul de mulţi care am face totul pentru o campanie pentru copiii noştri şi s-ar putea găsi soluţii pentru promovarea sportului şi la televiziuni de ştiri, care ne-au promovat ani de zile, dar acum nu mai prezentăm interes. De ce?”, a mai spus Elisabeta Lipă.

Radu Herjeu a spus că membrii Consiliului pot să medieze întâlniri între reprezentanţii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cei ai televiziunilor.

„Competenţele noastre sunt limitate, nu putem impune televiziunilor ce să facă, trăim într-o economie de piaţă”, a spus şi membrul CNA Dorina Rusu.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!