SRI: Cartele pre-pay din România, folosite de teroriști

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 1 aprilie 2016

cartela prepay1Serviciul Român de Informații a demarat o anchetă în legătură cu folosirea cartelelor telefonice românești în zonele în care activează organizații teroriste. SRI precizează, într-un comunicat postat pe site-ul instituției, că în România „indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit astfel de cartele pentru comunicare în exterior”, fiind indicii privind „lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele”.

„În legătură cu informațiile apărute în spațiul public cu referire la cartelele nenominale din România, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări. SRI investighează, în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și partenerii internaționali, folosirea cartelelor nenominale românești în zone în care activează organizații teroriste”, se arată în comunicat.

„Investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele.

SRI a reliefat constant necesitatea adoptării unei legislații privind cartelele pre-paid conforme cu normele UE”, mai transmite comunicatul.

Luni, SRI anunțase că mai multe cartele telefonice românești sunt folosite în țări precum Siria și Irak, unde operează rețeaua teroristă Statul Islamic. Dezvăluirile de la SRI vin în contextul în care Dacian Cioloș a readus în lumina reflectoarelor, duminică, un subiect care s-a dovedit sensibil în trecut – legislația în ceea ce privește vânzarea cartelelor pre-pay în România.

Șeful Guvernului a declarat, la emisiunea „După 20 de ani” de la Pro TV, că această chestiune va fi pusă din nou în dezbatere, pentru că reprezintă un risc, cartele pre-pay din țara noastră fiind folosite în pregătirea unor atacuri teroriste pe teritoriul Uniunii Europene. Cioloș a subliniat că „serviciile cer instrumente care să le permită să monitorizeze în mod foarte atent situația. Sunt lucruri care au fost puse la un moment dat în dezbatere publică apropo de lupta împotriva terorismului, lucruri care probabil vor reveni”.

„Ei se plâng… știți discuția veche apropo de cartele pre-pay. Înțeleg că România este una din puținele țări din UE care vinde încă cartele pre-pay fără un control de identitate, înțeleg că au fost chiar folosite în ultima perioadă cartele pre-pay din România în pregătirea unor atentate în altă parte în UE, tocmai pentru că există această flexibilitate în România”, a dezvăluit Cioloș la emisiunea difuzată duminică dimineață adăugând că la Ministerele de Justiție și de Interne se lucrează la niște propuneri pe această chestiune și că proiectele vor fi făcute publice atunci când vor fi finalizate.

Reamintim despre controversata lege din urmă cu un an, care prevedea ca astfel de cartele pre-pay să poată fi achiziționate doar pe baza actului de identitate.

Actul normativ a fost declarat neconstituțional de către CCR, pe motiv că datele personale ar fi puse în pericol, dacă cetățenii ar fi obligați să le prezinte buletinul vânzătorilor de la chioșcurile de ziare sau alte locuri care comercializează cartele telefonice. Trimisă în Parlament spre reexaminarea, legea a fost, în cele din urmă, respinsă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!