Stadionul Wembley, podoabă a Londrei

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 18 mai 2015

Londra_stadionul-Wembley

Arena naţională a Angliei este faimoasă în întreaga lume. În 2007 s-a încheiat reconstrucţia complexului, la care au participat şi sute de români. Este o adevărată bijuterie şi impresionează prin imensitate, frumuseţe şi versatilitatea oferită de o logistică foarte bine pusă la punct. Aici au loc evenimente de mare amploare, de la meciurile echipei naţionale, la concerte, finale ale diverselor sporturi şi orice altceva are potenţialul de a atrage zeci de mii de fani dispuşi să plătească de la £60 în sus.

 

Construcţie fabuloasă

Construcţia stadionului a durat patru ani de zile şi a costat aproape £800 milioane. Cu 90.000 de locuri, este al doilea stadion ca mărime din Europa după Camp Nou din Barcelona. Cea mai reprezentativă caracteristică a stadionului este arcada de oţel, care se înalţă până la 133 de metri şi care are o lungime de 315 metri. Este cea mai lungă structură de acest gen din lume.

La 52 de metri deasupra suprafeţei de joc este un acoperiş glisant care, deşi nu închide stadionul complet, acoperă totuşi toate scaunele spectatorilor, ceea ce face din Wembley cel mai mare stadion acoperit pe plan mondial. Ca să înţelegeţi imensitatea structurii, să ştiţi că unul din restaurantele complexului are o capacitate de 5.000 de locuri.

 

Un traseu spectaculos

Noul stadion a luat locul stadionului precedent, construit în 1923, cunoscut drept „Empire Stadium” sau „The Twin Towers”. A fost demolat în întregime în 2003. În istoria de 80 de ani a stadionului au avut loc evenimente fabuloase, printre care finala FA Cup din 1923, la care au fost prezenţi (şi foarte îngrămădiţi) 240.000 de spectatori şi concertul Queen din 1986.

De remarcat că nu numai Arena Naţională a României a avut probleme cu gazonul la deschidere. În primii trei ani de la deschidere şi la Wembley au fost dificultăţi. Întregul gazon a fost înlocuit în totalitate de zece ori! Doar că la Wembley au fost mai precauţi şi, înainte de meciul oficial de deschidere, au mai fost câteva meciuri de interes mai scăzut. La Arena Naţională primul meci s-a desfăşurat în 2011 între România şi Franţa şi a fost un fiasco total – s-a jucat practic în mocirlă.

 

Turul stadionului

Dacă ar fi să vizitaţi vreun stadion al Londrei, probabil că Wembley este cel mai indicat şi este mult mai puţin aglomerat decât stadioanele Arsenal sau Chelsea, vizitate mai des pentru că cele două cluburi au fani în toată lumea.

Turul, care costă £11 pentru copii, studenţi şi seniori, respectiv £19 pentru adulţi, durează 75 de minute şi include vizitarea vestiarelor, camera de conferinţe, tunelul prin care ies jucătorii pe teren şi loja regală.

Se poate vizita în orice zi a săptămânii între orele 10.00 şi 16.00, mai puţin în zilele în care se desfăşoară vreun eveniment şi în unele bank holiday-uri.

 

Aşa multe parcări? Atunci vin cu două maşini!

Complexul Wembley este alcătuit din stadionul Wembley, Wembley Arena, care este o sală de spectacole, la care se adaugă shopping centre-ul London Designer Outlet, unde se pot face cumpărături la preţuri reduse, şi cinematograful Cineworld.

Pentru a se merge la evenimente în complexul Wembley se recomandă întotdeauna a nu se merge cu maşina, datorită ambuteiajelor şi a dificultăţilor legate de parcare. Totuşi, cei care se aventurează să plece cu maşina pot parca într-unul din cele 3.000 de locuri de parcare oficiale ale complexului, la care se adaugă 1.000 de locuri de parcare într-o clădire pe mai multe nivele din vecinătatea London Designer Outlet.

Complexul acoperă şi o zonă industrială, astfel că se poate parca, chiar mai ieftin, în curţile afacerilor locale, care îşi suplimentează veniturile oferind locuri de parcare la evenimente. Veţi vedea că o rezervare online pentru un loc de parcare oficial vă va costa ceva mai mult!

 

Evenimente la Wembley în 2015

Foo Figthers. Rockerii americani au concert pe 19 şi 20 iunie, iar biletul costă £71,50.

Cupa Mondială la Rugby 2015. Se desfăşoară între 18 septembrie şi 31 octombrie 2015. Preţurile variază între £34,20 şi £114,30.

NFL International Series 2015. Aţi auzit bine! Fotbalul american poate fi urmărit live la Londra. Sunt mai multe date în toamna acestui an, iar preţurile sunt între £17,50 – £22,50 pentru un copil şi între £37,50 – £105,00 pentru un adult.

Concert AC/DC, Rock or Bust World Tour. Are loc pe 4 iulie 2015 şi vă costă între £65,00 şi £72,50.

Concert One Direction & Avicii – Capital FM’s Summertime Ball 2015. Se ţine pe 6 iunie şi un bilet costă între £59,80 şi £1.200,00!!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!