Standardul de viata: Austeritatea continua…

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 februarie 2014

uk_tesco7

Evolutia pozitiva a indicatorilor economici remarcata de specialisti in Marea Britanie poate fi valabila la nivel teoretic, dar este putin credibila pentru oamenii care se confrunta zi de zi cu o realitate marcata de dificultati si probleme.

Standardul mediu de viata al locuitorilor Marii Britanii a scazut „dramatic” dupa recesiunea din 2008 si nu va reveni la nivelul dinaintea crizei economice pana la urmatoarele alegeri parlamentare, programate a avea loc in 2015, apreciaza economistii citati de publicatia online BBC News in editia din 31 ianuarie 2014. Iar cresterea reala a salariilor din Marea Britanie s-a diminuat constant incepand cu anul 2010, aceasta fiind cea mai lunga perioada de scadere inregistrata la nivelul veniturilor populatiei regatului in ultimii 50 de ani, arata cele mai recente rapoarte oficiale date publicitatii de Oficiul National de Statistica (ONS).

 

Alimente si energie, tot mai scumpe

Veniturile totale realizate de o familie medie din Regatul Unit in anul financiar 2013-2014 continua sa fie cu 6% mai scazute decat cele aferente aceleiasi gospodarii in perioada dinaintea izbucnirii recesiunii economice din 2008-2009, reiese dintr-un studiu dat publicitatii recent si realizat de Institutul pentru Studii Fiscale (IFS). Rezultatele analizei arata ca au fost afectate in mod egal atat categoriile de populatie cu venituri mici, cat si cele cu castiguri ridicate. Persoanele care traiesc in conditii de limitari financiare vor avea de suferit mai mult pe termen lung, avand in vedere perspectiva reducerii sumelor acordate de catre guvern sub forma de beneficii sociale, mai atrag atentia reprezentantii IFS.

Cresterea pretului alimentelor si a costurilor energiei a avut o ascensiune mai accentuata decat cea a curbei de revenire a standardului de viata, daca se ia in considerare inflatia, este concluzia economistilor de la IFS. Ei au calculat o crestere a inflatiei cu aproximativ 20% in intervalul 2008-2013. In acelasi timp, costurile facturilor cu consumul energetic au devenit mai mari cu 60%; iar alimentele au putut fi cumparate pentru un pret cu 30% mai mare decat in urma cu cinci ani.

——————————–

„In cazul meu, perioada de criza a coincis cu scumpiri la alimente, transport si cazare. Mi-a fost din ce in ce mai greu in ultimii sase ani, de cand ma aflu aici, in Londra. Salariul mi-a ramas constant in tot acesti an. Dar s-au scumpit pe rand fructele, painea, biletele de autobuz si chiriile. Mie mi se pare ca lucrurile, din punct de vedere economic, s-au inrautatit. Chiar daca indicatorii economici arata acum o evolutie pozitiva, eu nu o resimt. Pot sa spun ca era mult mai bine in urma cu sase ani, din punct de vedere financiar.”

Daniel, 32 de ani, advertiser

——————————–

 

… Salarii tot mai mici

Cresterea reala a salariilor, care defineste veniturile populatiei tinand cont de inflatie si costurile vietii, a scazut anual cu 2,2% in Regatul Unit, incepand din 2010 si pana in prezent. Involutia astfel semnalizata reflecta reducerea productivitatii muncii si diminuarea numarului de ore lucrate cumulat la nivelul intregii societati. Ea a fost cauzata de politica multor angajatori care, in anii care au urmat recesiunii, au preferat sa ceara angajatilor sa munceasca mai putin in loc sa recurga la reduceri severe de personal.

Cresterea reala a salariului mediu brut din Regatul Unit a avut cea mai favorabila evolutie dintre statele din grupul G7 al tarilor cele mai dezvoltate din lume, in anii dinaintea crizei economice internationale din 2008. Marea Britanie a suferit unul dintre cele mai severe declinuri in privinta veniturilor populatiei imediat dupa recesiune, comparativ cu situatia inregistrata in tari ca SUA, Japonia, Italia, Germania, Franta si Canada.

„In ultimii patru ani, oamenii muncii din Marea Britanie au suferit mult la capitolul salarizare. (…) Avem nevoie de reforme economice radicale pentru a putea oferi oamenilor muncii veniturile si standardul de viata pe care acestia il merita”, a sintetizat Frances O’Grady, secretar general in cadrul TUC, una dintre cele mai puternice confederatii sindicale britanice.

 

Acelasi trai pana in… 2016

„Privind situatia din aceasta perspectiva, sunt foarte putine motive sa credem ca standardul mediu de viata in Marea Britanie va mai suferi modificari pozitive spectaculoase in urmatorii cativa ani. Mai exact, nu credem ca nivelul vietii ar putea reveni pana in 2015 sau chiar 2016, la starea in care ajunsese in 2007”, concluzioneaza autorii studiului IMF. Ei mai apreciaza ca veniturile salariale s-ar putea sa creasca mai rapid decat valoarea beneficiilor sociale acordate de stat celor nevoiasi. In consecinta, persoanele sarace vor fi expuse la constrangeri si mai mari in ceea ce priveste standardul de viata cu care s-au obisnuit in trecut. „Daca ne referim strict la venituri insa, putem observa cum categoriile sarace ale populatiei traiesc mai degraba in conditii mai grele si ca situatia lor se va ameliora destul de putin in urmatorii ani”, a spus Paul Johnson, directorul Institutului de Studii Fiscale.

Scaderea mai accentuata a veniturilor in raport cu preturile se va diminua totusi, in urmatorii ani, a dat asigurari Johnson. Acesta a explicat ca, in prezent, se face simtita o anumita dinamica ascendenta a veniturilor salariale, ceea ce va reduce, in cursul anului urmator, decalajul fata de costurile alimentelor si energiei.

Directorul ISF a tinut sa sublinieze ca i se pare remarcabil faptul ca tot mai multi oameni care traiau de pe urma banilor ce le erau oferiti de stat prefera sa se intoarca pe piata muncii pe posturi ce le pot asigura un venit mai consistent si stabil.

———————————

„Cred ca este cam contradictoriu tot ce apare in presa. Se tot vorbeste de crestere economica… Dar daca ma gandesc la viata de zi cu zi, gasesc o gramada de argumente care ma fac sa ma indoiesc de ceea ce scriu ziarele…

In 2008, cand am venit aici, faceam cumparaturile saptamanale pentru familia mea de trei persoane cheltuind intre 30 si 50 de lire sterline. Acum, nu reusim sa coboram valoarea acestor cheltuieli sub £60-70/saptamana. Toate preturile au crescut; de la cumparaturile saptamanale la utilitati si mai ales in ceea ce priveste transportul. Salariul meu a crescut cu cel mult 1.000 de lire sterline pe an, dar numai dupa 2011, cand am reusit sa am un loc de munca stabil; in 2008 si 2009 am stat mai multe luni fara niciun job.

In concluzie, simtim un pic de stabilitate pe piata muncii, dar standardul de viata a scazut in ultimii ani. Resimt aceasta diferenta, pentru ca in urma cu cinci ani, cand munceam si eu si sotul meu, puteam pune bani de-o parte. Iar acum nu mai putem sa facem economii…”

Simona, 36 de ani, automotive data analyst

——————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!