Stare de urgență în Franța până în 2017

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 22 iulie 2016

Adunarea Națională a Franței a aprobat, în noaptea de marți spre miercuri, prelungirea cu șase luni a stării de urgență în vigoare în această țară, la șase zile după atentatul ce a făcut 84 de morți la Nisa.

Guvernul a planificat inițial această prelungire, prezentată ca un „răspuns puternic” la terorism de prim-ministrul Manuel Valls, pentru o perioadă de trei luni. Acest regim ce facilitează perchezițiile este în vigoare de la atacurile jihadiste din 13 noiembrie 2015 la Paris. Este pentru prima dată de la războiul din Algeria (1954-1962) când acest regim excepțional a fost în vigoare aproape opt luni și starea de urgență durează atât de mult în Franța, notează France Presse.

Amintim că zilele trecute premierul francez a fost huiduit la comemorarea victimelor de la Nisa. Calificat drept „fatalist” de criticii săi, premierul socialist Manuel Valls a avertizat că Franța s-ar putea aștepta la „alte atacuri” și „la alți oameni nevinovați uciși”, într-un discurs ținut marți seară în fața deputaților.

„Chiar dacă aceste cuvinte sunt greu de rostit, este de datoria mea să o fac: vor fi alte atentate și alți nevinovați uciși. Noi trebuie, fără a deveni niciodată o obișnuință, să învățăm să trăim cu această amenințare. Să trăim cu ea și să o combatem”, a declarat Valls, în timp ce Franța tocmai a fost lovită de a treia ucidere în masă în 18 luni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!