Starea fizică a mamei afectează nou-născutul

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 aprilie 2016

baby_mom1Afecțiuni moștenite pe cale maternă

Nu degeaba există controale medicale obligatorii pentru nou-născuți, având în vedere că există o serie de afecțiuni care se pot transmite de la mamă la copil, din cauza codului genetic.

Potrivit ultimelor studii în domeniu, cei mici pot moșteni migrene de la mame, în proporție de 70-80%, din cauza unei gene care se transmite foarte ușor.

Pe lângă această afecțiune însă, există și boli care pot afecta viața copilului pe tot parcursul ei.

În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre cele mai întâlnite astfel de afecțiuni:

  1. Cancerul la sân. Potrivit studiilor în domeniu, se pare că femeile care au genele mutante BRCA1 sau BRCA2 întâmpină un risc mai mare de a face cancer la sân. Această genă se transmite de cele mai multe ori fiicei, lucru care, dacă gena devine activă, poate să-i cauzeze boala. Tocmai de aceea sunt indicate controalele periodice.
  2. Multe femei care au două copii ale genei FTO, vinovată de predispunere la îngrășare, au 70% șanse mai mari de a developa obezitate. Și această genă se transmite de pe parte maternă și odată activă poate cauza neplăceri întreaga viață. Studiile arată că doar 4% din copiii cu mame cu greutate normală au suferit de obezitate, pe când în cazul mamelor supraponderale procentul ajunge la 41%.
  3. Afecțiuni cardiovasculare. Există riscuri mari de atac de cord, angină pectorală sau accident cerebral dacă mama ta a suferit de vreuna din aceste afecțiuni. Acest risc este cu 20% mai mare în cazul celor care moștenesc genele vinovate de la părinți.

Mamele obeze își expun copiii la probleme cardiace

Copiii ale căror mame sunt supraponderale sau obeze prezintă, chiar de la naștere, semne ale unor viitoare problemele cardiace, spre deosebire de nou-născuții cu mame normoponderale.

O cercetare efectuată de specialiștii de la Universitatea din Nottingham (Marea Britanie) arată că arterele copiilor care au mame obeze sau supraponderale sunt îngroșate încă din momentul nașterii. Îngroșarea arterelor este unul dintre semnele specifice persoanelor care au sau vor dezvolta afecțiuni de inimă și vascular-cerebrale de-a lungul vieții.

Totodată, îngroșarea arterelor a fost constată la naștere la toți copiii care au mame cu surplus considerabil de greutate, indiferent dacă micuții înșiși s-au născut cu greutate normală sau nu.

Potrivit studiului publicat în revista de specialitate „Fetal and Neonatal Edition of Archives of Disease of Childhood”, cu cât mama este mai grasă, cu atât arterele sunt mai îngroșate la copiii născuți, încă din momentul venirii pe lume.

Practic, „rezultatul cercetării arată că există o legătură de cauzalitate între greutatea mamei în timpul sarcinii și riscul cardio-vascular al copiilor”, a atras atenția Amy Thompson, asistent-șef cardiolog la Fundația Britanică a Inimii.

Specialiștii în pediatrie, în cardiologie și nu numai recomandă ca femeile care vor să conceapă un copil să se îngrijească de greutatea corporală, astfel încât să aibă un număr de kilograme cât mai apropiat de normal, potrivit înălțimii, în momentul în care rămân însărcinate.

Totodată, pe parcursul sarcinii, acestea ar trebui respecte un regim alimentar sănătos, echilibrat, fără să dea frâu liber oricăror pofte, astfel încât să nu se îngrașe mai mult de 12-15 kilograme.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!