Stationarea interzisa

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 31 iulie 2011

O initiativa binevenita a ziarului nostru lumineaza si alte colturi ale imigratiei, dezvaluind o lume cu mai multe asemanari decat ne-am fi putut inchipui. In marile capitale (dar si in micile orasele) ale Europei, comunitatile de imigranti se amesteca, se completeaza, se intersecteaza, creand o buimacitoare realitate a zilei de azi: nimeni nu mai stie de unde vine celalalt. Migratia este generalizata, iar diasporele isi pierd caracterul delimitat, national, devenind conglomerate de nationalitati care isi impart acelasi spatiu si, uneori, acelasi destin.

In UK ne intersectam mereu cu bulgari, moldoveni, ucraineni, rusi, asiatici de toate felurile, africani din cele mai cautate locuri. Dintre toate natiile care au o puternica migratie economica spre Marea Britanie, cu doua avem o sumedenie de lucruri in comun: cu moldovenii si cu bulgarii. Despre primii merita sa scriem cu alt prilej, caci existenta lor alaturi de romani este un subiect bogat, cu o istorie consistenta si cu semnificatii speciale. Bulgarii, insa, constituie o prezenta absolut instructiva pentru imigrantul care vrea sa afle cum traiesc altii. Intai de toate fiindca, de la aderarea la UE, cele doua tari au mers impreuna si raman in continuare impreuna in imaginarul, cam sarac, al institutiilor europene. Nimanui nu i-ar mai trece prin cap sa analizeze cele doua tari diferit, in functie de capacitatile, problemele si performantele fiecareia. Mergem „la pachet”, ceea ce inseamna ca impartim si binele si raul. Mai mult raul, s-ar spune, fiindca unde vine vorba de restrictii, acolo pare precizarea fatala: „pentru romani si bulgari”.

Tandemul e atat de consolidat incat romanii s-ar putea declara bulgari si invers fara ca cineva sa considere ca ar fi ceva in neregula. De altfel, tiganii bulgari chiar se declara romani, fiindca e mai simplu. Constiinta europeana e atat de incetosata la acest capitol, incat rom inseamna automat roman, deci e imposibil sa mai poti fi in acelasi timp si rom si bulgar. Ca sa scape de precizari sofisticate, deci, tiganii din sudul Dunarii se declara a fi din nordul Dunarii, si cu asta problema identitatii s-a incheiat. In rest, intre comunitatile bulgare si cele romanesti din UK este o similitudine incredibila. Aceleasi greutati in a gasi un job facand slalom printre interdictii, aceleasi conditii de viata, aceleasi aplecari spre infractiunile minore (bulgaroaicele par a stapani cel mai bine tehnicile hotiei), acelasi orgoliu ranit. Suntem europeni, dar nu intru totul europeni, circulam doar cu buletinul, dar nu ne putem opri nicaieri, ramanand vesnici turisti in cautarea unui loc in care sa ne putem opri fara sa fim avertizati ca stationarea este interzisa.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!