Statisticile oficiale confirma: Romanii, mai muncitori decat britanicii

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 25 ianuarie 2014

Proportia romanilor si bulgarilor de varsta activa care lucreaza in Marea Britanie este mai ridicata decat cel al populatiei autohtone de aceeasi categorie, subliniaza prestigioasa publicatie britanica Financial Times (FT), in editia sa online din 23 ianuarie. Articolul intitulat „Cei mai multi romani din Regatul Unit muncesc” atrage atentia ca, in consecinta, temerile referitoare la un „val” de est-europeni care ar intentiona sa abuzeze de sistemul de beneficii sociale britanic sunt nefondate. Norma Cohen si Kiran Stacey, autorii materialului publicistic isi sustin afirmatiile citand „date oficiale” recente.

Aproximativ 77% dintre romanii si bulgarii cu varste intre 16 si 64 de ani aflati in Marea Britanie au un loc de munca, reiese din ultimul raport dat publicitatii de Oficiul National de Statistica (ONS), cu privire la datele culese de pe piata muncii in intervalul 1 iulie – 30 septembrie 2013. Procentul este superior fata de cel de doar 72,7% inregistrat in randul locuitorilor britanici de aceeasi varsta, conform Financial Times.

Cifrele ONS sunt net in avantajul est-europenilor, mai ales ca se refera la toamna anului 2013, cand romanii si bulgarii nu aveau drepturi nelimitate de a munci in aceasta tara, ei fiind supusi restrictiilor mentinute de guvernantii de la Londra pana la 1 ianuarie 2014, comenteaza cei de la FT.

„Putem sesiza din datele publicate de ONS ca profilul romanilor si bulgarilor din Regatul Unit se aseamana in mare masura cu cel al polonezilor care au sosit in tara noastra cu cativa ani mai devreme”, a observat si Jonathan Portes, directorul Institutului National pentru Cercetari Economice si Sociale.

Raportul ONS a fost dat publicitatii concomitent cu declansarea unei actiuni concertate ale unui grup de parlamentari conservatori prin care se solicita restrictionarea accesului cetatenilor UE la beneficiile sociale de care se bucura in prezent britanicii. Premierul David Cameron a reactionat imediat fata de solicitarile colegilor sai de partid, anuntand un plan de masuri pentru restrangerea dreptului est-europenilor la ajutoare sociale.

„Datele ar trebui sa tempereze furia oamenilor politici care au lansat atacuri dure la adresa romanilor si bulgarilor in ultimele luni”, concluzioneaza autorii articolului din Financial Times.

 

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!