Statuile cu viaţă din Covent Garden

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 30 iunie 2014

Londra_roman living statue_Covent Garden

„Living Statues”. Pentru necunoscători, la prima vedere, poate părea un job simplu, relaxant şi destul de uşor de a câştiga ceva bani. Dar nu este deloc așa. Ba dimpotrivă, este greu şi obositor. Cel puțin așa ne-a mărturisit Vasile Caloianu, un român de 32 de ani care practică această meserie, cu acte în regulă, de nu mai puţin de șapte ani de zile într-una dintre cele mai frecventate zone din Londra: Covent Garden.

 

Diaspora Românească: Cum a pornit totul?

Vasile Caloianu: În 2007 am lucrat pentru un englez, i-am renovat ceva în casă şi dintr-una într-alta, aşa am aflat de meseria aceasta. Mi-a spus atunci că lucrează în Covent Garden ca „Living Statues”. Mi-a povestit în ce constă acest job, ce trebuie făcut şi… mi-a plăcut cum sună. Mi s-a părut interesant. Aşa că l-am rugat, dacă poate, să mă ajute şi pe mine să încerc această meserie. Nu mi-a promis nimic atunci, dar a spus că o să facă tot posibilul să îmi găsească şi mie un loc. Şi am aşteptat. După şase luni, când i-am terminat lucrarea în casă, m-a ajutat. Cu acte, cu sfaturi, cu tot ce îmi era necesar. Mi-a spus că primul pas este să mă înscriu la Council Tax… şi aşa a pornit totul la sfârşitul anului 2007. În primele zile îmi era ruşine, dar, uşor-uşor, în timp m-am acomodat.

 

D.R.: Care au fost actele necesare pentru a avea dreptul să lucrezi ca „Living Statues”?

V.C.: La Council Tax mie mi-a cerut National Insurance Number, UTR (Unique Taxpayer Reference), Liability Insurance şi licenţă.

 

D.R.: Există vreo taxă care trebuie plătită înainte de a începe acest job?

V.C.: Până acum nu a fost nicio taxă. Dar din câte ştiu, vor să introducă una în curând. Nu ştiu care va fi valoarea ei.

 

D.R.: Am observat că toate „statuile” din Covent Garden sunt profesioniste.

V.C.: Păi… da. Nu sunt acceptate chiciurile în Covent Garden… Mickey Mouse sau alţii cu nu ştiu ce măşti prost făcute. Numai „statui” bune. Trebuie să ai un costum bun şi să fii bun, că altfel nu te lasă cei de la Council Tax să lucrezi aici. Te dau afară. Plus că în Covent Garden sunt doar cinci locuri legale. Nu mai poate veni altă „statuie”. Numai dacă pleacă unul dintre noi, atunci mai poate veni altcineva. Sunt eu, este un englez, un spaniol şi pe ceilalţi nu îi cunosc.

 

D.R.: Dar au mai încercat şi alţii să lucreze în Covent Garden?

V.C.: Au mai încercat. 15 ţigani au venit aici şi au vrut să fie „Living Statues”. Nu au reuşit. A venit poliţia imediat şi i-a luat. Şi plus că am avut probleme cu ei atunci, pentru că mi-au furat bani din cutie.

 

D.R.: Există controale ale poliţiştilor?

V.C.: Da. În fiecare zi. Cei de la Cuncil Tax şi Poliţia vin de câteva ori pe zi. Deja au început să îmi cunoască toate costumele şi să ştie cine sunt. Dacă nu ştiu, mă întreabă cine sunt, le dau numele şi nu am nicio problemă. Ei îşi văd de treaba lor, eu îmi fac munca în continuare.

 

D.R.: Veniţi în fiecare zi în Covent Garden?

V.C.: Nu. De obicei vin doar la sfârşitul săptămânii şi doar când sunt copiii în vacanţă vin aproape în fiecare zi. Eu am o firmă de construcţii, cu asta mă ocup, şi la mine acesta („Living Statues”) este al doilea job, cum ar veni.

 

D.R.: Câte ore petreceţi într-o zi obişnuită?

V.C.: Încep de obicei de la ora 12:00 şi stau până la 18:00 sau 19:00. Deci cam şase, şapte ore pe zi. Depinde în special de oameni, dacă sunt mulţi turişti, şi de vreme.

 

D.R.: Cum este practic o zi de muncă?

V.C.: Poate că pare uşor, dar vă spun că este destul de greu. Stau într-un loc nemişcat atât timp… nu pot să mănânc, doar apă pot să beau în cele şapte ore. Pentru asta ar trebui să îmi dau masca jos, iar dacă am un costum cum este cel Golden Statue cu care am venit azi, este şi mai complicat. Am piciorul drept cu care stau nemişcat… este datorită dispozitivului pe care l-am construit şi care mă ajută practic să pară că stau pe un scaun „invizibil” pentru public. Nu pot să mă dau jos mereu, pentru că astfel risc ca oamenii să îmi descopere secretul.

 

D.R.: Acesta este un costum destul de complex. Cam cât costă?

V.C.: Păi, totul este făcut de mine. Eu l-am vopsit, eu am făcut dispozitivul de fier cu scaunul. Eu am făcut cutia. Cred că m-a ajuns undeva la 700 de lire.

 

D.R.: Cât timp este necesar să vă echipaţi cu un astfel de costum?

V.C.: Destul de mult. 45 de minute să mă îmbrac şi 45 de minute să mă dezbrac. Cu tot cu pregătire. Adică până îmi instalez şi dezinstalez totul.

 

D.R.: Mai aveţi şi alte costume?

V.C.: Am vreo şapte-opt costume în total. Unul diferit faţă de celălalt. Iar preţurile lor diferenţiază. De la 300 până la 800 de lire.

 

D.R.: Se poate trăi numai din această meserie?

V.C.: Eu zic că cine spune că trăieşte numai din asta minte. Eu spun garantat sută la sută că nu. Mai ales cum este vremea aici. Ce faci când plouă? Ce faci iarna? Acesta este un job de weekend sau de vacanţă. Păi, la câte am eu de plătit… casă, maşină, facturi, alte taxe, cum aş putea să trăiesc numai din asta? Nu există.

 

D.R.: Câţi bani strângeţi într-o zi obişnuită?

V.C.: Asta… nu se spune niciodată…

 

Londra_roman living statue_Covent Garden1D.R.: Care este partea frumoasă a acestui job?

V.C.: În primul rând îi distrez pe oameni. Mă distrez şi eu în sinea mea atunci când îi sperii. Îi fac să râdă, mă uit la ei şi îi văd miraţi că nu înţeleg cum de pot să stau nemişcat. Şi sunt curioşi, vor să mă atingă, vor să facă fotografii cu mine. Mai ales cu acest costum „Golden Statue” sunt uimiţi cum de pot sta „pe scaun”, deşi nu se vede niciunul. Vor să îmi afle secretul…

————————————–

Statuile Vii fac parte din conceptul Street Performance (Spectacolul de stradă). Acesta datează încă din Antichitate şi se practică peste tot în lume. Artiştii interpreţi sau executanţii pot face acrobaţii, trucuri cu animale, caricaturi, comedii, dansuri, canto, jonglerii, magie şi multele altele. Spectacolele de stradă pot fi făcute despre orice. Ţinta acestor oameni este ca publicul să fie binedispus. Înainte de apariţia studiourilor de înregistrare şi a tehnologiei muzicale, această formă de artă era cea mai des întâlnită metodă, pentru performances, de a câştiga bani. Mariachi din Mexic sunt considerate unele dintre cele mai cunoscute trupe de stradă din lume.

————————————–

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!