STATUL ACASA PE BANII STATULUI

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii pe data 28 octombrie 2013

Diaspora romaneasca_Statul acasa pe banii statului

Conceptul de stat al bunastarii („Welfare State”), care promite tuturor cetatenilor asigurarea unor conditii de trai decente, este in mare parte „o descoperire” britanica. El s-a consolidat in Anglia si in Germania dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, devenind ulterior caracteristic celor mai importante tari ale Europei Occidentale.

„Statul bunastarii” este in egala masura responsabil pentru generozitatea actualului sistem de beneficii sociale din Regatul Unit. Datorita asa-numitului „Welfare State”, un numar mare de indivizi din aceasta tara aleg sa traiasca fara sa munceasca, preferand ajutoarele banesti consistente primite de la bugetul national.

Doar ca asistatii sociali din Marea Britanie nu provin in proportie covarsitoare din randul imigrantilor… Si mai ales, ei nu sunt est-europeni, asa cum adeseori sugereaza articolele publicate de presa tabloida din regat. Dimpotriva… Numerosi dintre acestia sunt chiar britanici, oameni care s-au obisnuit sa traiasca o viata bucurandu-se din plin de beneficiile statului bunastarii; sau mai degraba de… bunastarea „statului degeaba”.

 

 

Viata de britanic:

„Dezmat” pe banii statului

Niciodata diferenta dintre bogatii si saracii Marii Britanii nu a fost mai mica. Avutii de astazi ai Marii Britanii recunosc ca averile lor au scazut si pun diminuarea veniturilor lor pe seama crizei economice. In acelasi timp, multi dintre britanicii care nu muncesc si au ajuns sa se confrunte cu lipsuri pretind ajutorul statului, considerand ca pentru actuala situatie precara in care traiesc sunt de vina… imigrantii.

Realitatea este, insa, cu totul alta…

Inegalitatea dintre saraci si bogati s-a diminuat in Marea Britanie, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani. Reducerea acestui decalaj se datoreaza crizei economice, reiese din ultimele date statistice oficiale. Conform ONS (Oficiul National de Statistica), veniturile realizate de cei instariti sunt mai mici cu aproape 6,8% fata de anul 2008. Iar sumele acordate de stat sub forma de beneficii sociale catre familiile nevoiase au crescut, in aceeasi perioada, aproape cu acelasi procent (6,9%). Datele arata cum numeroase gospodarii din Regatul Unit au ajuns in prezent sa se bazeze pe ajutoarele sociale oferite de stat, fara a contribui cu nimic la bugetul national, prin plata unor taxe sau impozite.

 

Impotriva romanilor si bulgarilor

Banii oferiti de statul britanic sub forma de ajutoare sociale nu ajung la imigrantii est-europeni, ci la… britanici. Aceasta realitate a fost dezvaluita la inceputul acestui an de o personalitate publica de la Londra, intr-un moment in care politicienii lansau mesaje alarmiste ce sugerau ca sistemul de beneficii sociale al Marii Britanii va intra in criza din cauza romanilor si bulgarilor.

„Traversam o adevarata criza sociala. Unii vin in tara noastra doar pentru a accesa sistemul britanic de beneficii sociale”, a sustinut ministrul muncii si pensiilor, Iain Duncan Smith, citat in Huffington Post. Guvernantul cunoscut pentru convingerile sale eurosceptice critica interventiile Comisiei Europene in sensul blocarii intentiei Marii Britanii de a restrictiona in continuare prezenta romanilor si bulgarilor in aceasta tara.

Criza beneficiilor sociale britanice generata de imigrantii romani si bulgari care se pregatesc sa „asalteze” Regatul Unit dupa 1 ianuarie 2014 nu exista, insa, in realitate. Asa sustine Jonathan Portes, directorul Institutului National pentru Cercetari Economice si Sociale (National Institute of Economic and Social Research – NIESR) si fost economist sef la cabinetul premierului. Intr-un articol de opinie publicat la inceputul acestui an in ziarul The Guardian, el contrazice cu cifre toate afirmatiile alarmiste ale politicienilor de la Londra.

 

O „criza” inventata

„Criza? Ce criza?”, se intreaba Jonathan Portes, directorul NIESR, cand vine vorba de presupusele abuzuri pe care le-ar comite imigrantii est-europeni in sistemul de beneficii sociale britanice. Acesta mai afirma ca acest sistem este departe de a fi „cel mai generos” din Europa. „In Franta, spre exemplu, ajutorul de somaj este cu mult mai mare decat cel primit de somerii din tara noastra…”, scrie directorul NIESR. „… Cu siguranta ca unii imigranti – mai ales cei proveniti din statele sarace – o duc mai bine in Marea Britanie decat in tarile in care s-au nascut. Dar aceasta nu inseamna ca platitorii de taxe britanici ar avea de suferit de pe urma acestora. Dimpotriva! Exista dovezi ca acesti imigranti – mai ales cei din noile state membre UE – contribuie masiv la cresterea bugetului national si nu reprezinta deloc o povara pentru sistemul nostru de beneficii sociale”, adauga Portes, in The Guardian.

 

Cine cheltuieste si cine contribuie?

Cifrele arata ca taxele platite in Marea Britanie de cetatenii UE care locuiesc in aceasta tara sunt cu 30% mai mari decat costurile serviciilor sociale pe care statul le asigura in favoarea acestor oameni. Jonathan Portes sustine acest lucru facand referire la date extrase din „cel mai complet studiu existent cu privire la contributia imigrantilor fata de sistemul de beneficii sociale britanice”.

„Conform datelor detinute de Ministerul Muncii si Pensiilor, din totalul estimat de 1,8 milioane de cetateni europeni aflati in Marea Britanie care au o varsta activa, doar 90.000, adica 5%, au solicitat beneficii. Spre deosebire de acest procent, in randul cetatenilor britanici, proportia celor care traiesc din beneficii sociale fara sa munceasca este de 13%, adica cateva milioane, raportat la dimensiunea populatiei. …Iar in ceea ce ii priveste pe romani si bulgari, ei nici nu se afla pe unul din primele 20 de locuri in topul nationalitatilor imigrantilor care abuzeaza de sistemul nostru de beneficii sociale”, precizeaza Jonathan Portes, directorul NIESR.

 

 

Printre asistatii sociali britanici

Sunt cetateni britanici si isi traiesc intreaga viata exclusiv din banii primiti de la stat. Iar numarul lor nu este deloc mic, a remarcat cu surprindere un roman din Regatul Unit, care a avut ocazia sa observe cum traiesc in realitate astfel de oameni…

 

In casele „beneficiarilor”

Sorin este un tanar roman care, desi s-a stabilit la Londra in urma cu numai doi ani, a avut ocazia sa descopere viata localnicilor care traiesc din beneficii.

Romanul isi castiga existenta muncind in constructii, ca multi alti conationali ai sai ajunsi in aceasta tara. „Am avut o lucrare pe care am executat-o in echipa la patru blocuri cu apartamente in care stateau familii cu nevoi sociale. In acest fel, am fost nevoit sa intru zi de zi, timp de sase saptamani, in locuintele acestor oameni. S-a intamplat in zona Woodford din nord-estul Londrei”, isi aminteste Sorin. El a participat la lucrari in calitate de tamplar, in cadrul unui proiect finantat de primaria locala pentru introducerea gazului si modernizarea bucatariilor din cladirile respective.

„Majoritatea locatarilor erau englezi get-beget, dar si cei de origine jamaicana erau numerosi”, isi mai aminteste Sorin.

 

Mizerie si indolenta

Ceea ce l-a socat pe Sorin la modul de viata a sute de cetateni britanici care traiesc din „mila statului” intr-un cartier din nord-estul Londrei a fost indolenta.

„Erau oameni in toata firea, sanatosi, si stateau toata ziua in fata televizorului. Sau isi plimbau cainii ori pierdeau vremea in fata blocului… Barbatii stateau in grupuri cu cate o bere in fata si mancau seminte. Iar femeile se plimbau prin parcuri si prin magazine”, ne-a dezvaluit dezgustat tanarul roman.

„Traiau pe banii statului… Dar primeau o gramada de bani; si pentru chirie si pentru intretinerea copiilor… Imi amintesc ca tinerelor mame li se platea inclusiv concediu matern”, continua dezvaluirea lui Sorin. El sustine ca a observat ca toate familiile tinere in apartamentele carora a intrat aveau minim trei copii.

„Nu isi faceau nici macar ordine in locuinte. Imi amintesc ca am intrat intr-o garsoniera in care locuia un barbat singur. Era o mizerie de nedescris si avea si un caine care dormea cu el in pat. Trebuia sa ne tinem de nas cand intram acolo”, mai spune romanul.

—————————

„Inca platim milioane de britanici care nu muncesc – un cost cam mare pentru un guvern cu probleme financiare. Iwona Dilinskas este un agent de recrutare a fortei de munca polonez care a reusit sa exprime foarte bine aceasta realitate. Ea mi-a spus ca daca ar fi britanica, nu ar munci mai mult de 16 ore pe saptamana: «De ce as munci? Mai ales ca statul plateste 80% din costurile chiriei si valoarea Council Tax-ului britanicilor care nu muncesc mai mult de 16 ore saptamanal. As mai beneficia si de alte ajutoare ca Tax Credit, Child Tax Credit, Child Benefit… Sa fim sinceri… De ce as munci?»”

Fraser Nelson, autorul unui articol publicat de The Telegraph in 10 iulie

—————————

 

 

Avantajele vietii pe beneficii

Cine crede ca britanicii care traiesc din beneficii sociale au o viata grea, marcata de lipsuri si constrangeri financiare, se inseala… O romanca ce lucreaza de cativa ani pentru o familie de britanici asistati sociali ne-a dezvaluit, sub protectia anonimatului, detalii din modul de viata al acestor oameni.

 

Cinci copii, cinci dormitoare

Familia de britanici pentru care o romanca a ajuns sa lucreze este formata din doi adulti si cinci copii. Mama celor mici are probleme auditive, motiv pentru care nu a mai muncit de multi ani. Barbatul lucreaza ocazional si „fara acte”, atunci cand se poate… Pentru ca sumele primite de la stat sub forma de beneficii le permit „aproape orice”…

„In Anglia sunt de patru ani si cinci luni si am ajuns sa lucrez la aceasta familie printr-o agentie. De trei ani lucrez acolo in fiecare zi. Este o familie de origine africana, dar sunt nascuti aici si sunt cetateni britanici. Au cinci copii. Iar eu fac acolo tot: intretin curatenia, am grija de copii, de gradina si tot ce trebuie”, ne-a povestit romanca, refuzand sa isi dezvaluie identitatea.

„Femeia a ramas surda imediat dupa ce s-a maritat, dupa cate am inteles. Inainte, ea lucra ca si coafeza. Acum nu mai lucreaza si traieste numai din beneficii, desi are aparat auditiv si ar putea munci fara probleme. Barbatul ei a lucrat «la negru» cat s-a putut, ca sa primeasca si bani de la stat. Din acest an, vad ca a inceput sa lucreze cu acte in regula, ca si gardian la o scoala”, ne-a dezvaluit interlocutoarea noastra. Ea ne-a mai spus ca cei doi britanici au „in jur de 40 de ani”. Ei si cu copiii lor traiesc in conditii foarte bune. Au casa de la primarie, cu cinci dormitoare, doua bai, «living room» si gradina mare. Familia plateste pentru aceasta locuinta doar 12,50 lire sterline pe saptamana, dupa cum ne-a dezvaluit romanca. Britanicii mai beneficiaza de reduceri la plata facturilor si se bucura de multe alte beneficii banesti, dar si de alte facilitati.

 

Ajutor de la primarie

Britanica cu deficiente auditive care plateste o romanca sa o ajute la treburile casei a invatat sa profite din plin de generozitatea sistemului de beneficii britanic.

„Da telefon la primarie pentru orice problema si cere sa fie ajutata cu reparatii sau orice alte probleme care apar in casa. Si nu platesc niciodata nicio lucrare”, sustine romanca. In acest fel, familia cu cinci copii a ajuns sa detina, aproape exclusiv din ajutoarele pe care statul le acorda, „televizor cu plasma, tableta…”. Chiar si un autoturism le-a fost oferit la interventia primariei, ca ajutor pentru deficienta de care sufera femeia. „Au avut o masina de cinci ani si au cerut alta, pentru ca era prea veche. Si au primit o masina mai buna”, ne-a mai dezvaluit femeia care munceste in casa familiei respective. Si niciodata nu suporta ei.

„Am fost de fata anul trecut cand a venit o comisie de la consiliu sa vada daca femeia are intr-adevar nevoie de tot ceea ce a cerut. Si am fost surprinsa cand am vazut cum se prefacea ca sa ii induca in eroare. Vorbea prin semne, se facea ca are dureri si la picior. Asa le rezolva pe toate…”, continua romanca.

 

Viata de asistat social ca distractie…

Viata familiei de britanici cu cinci copii care traieste din beneficii este indestulatoare si caracterizata de „risipa” mai mult decat de „lipsuri”.

„Fac cateva petreceri mari pe an in casa. Au si cate 200 de invitati. Atunci inchiriaza corturi ca la nunta si fac torturi la comanda. Este un dezmat… Au avut si reclamatii din partea vecinilor din aceasta cauza”, ne-a povestit femeia care lucreaza in casa familiei. In plus, „nu exista sambata sau duminica in care sa nu iasa in oras si sa manance la restaurante. Iar copiilor le cumpara incontinuu haine si ii duce periodic la Legoland sau la alte parcuri de distractie. Si fac toate astea numai din banii primiti sub forma de beneficii”, mai afirma romanca.

Ea apreciaza, in concluzie, ca acesti britanici „o duc mult mai bine decat cineva care munceste zi de zi…”

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!