Statul Islamic, mai multe atacuri

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 mai 2015

Statul Islamic își va intensifica atacurile înainte de aniversarea primului an de existență al califatului, pentru a părea mai puternic și mai sfidător ca oricând, crede un expert. 

Liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat așa-zisul califat al mișcării în teritoriile ocupate în Irak și Siria la începutul lunii sfinte Ramadan, anul trecut, scrie The Independent.

Statul Islamic a executat 400 de persoane în Palmira. De atunci, gruparea extremistă a continuat să ocupe teritorii în Irak și Siria și a făcut alianțe cu mai multe grupări extremiste din mai multe țări. În anul care a trecut, gruparea jihadistă s-a remarcat prin episoade brutale, cum ar fi decapitarea ostaticilor occidentali și comiterea de atentate teroriste în mai multe țări.

Charlie Winter, cercetător la Quilliam Foundation, a atras atenția că Statul Islamic va fi mai activ ca oricând în luna următoare, pe măsură ce se apropie aniversarea de un an a „califatului”. În opinia lui Winter, avansurile recente înregistrare de grupare, în orașele Ramadi și Palmira, au fost „meticulos” programate pentru ca Statul Islamic să fie perceput în plină ascensiune. „Este un efort concertat de a părea mai relevant ca oricând, mai puternic ca oricând și mai sfidător ca oricând, în fața opoziției internaționale”, a spus cercetătorul. Acesta a avertizat că grupul plănuiește „mai multe violențe, mai multe avansuri, mai multe atacuri”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!