Statul Islamic plănuiește noi atacuri în Europa

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 29 ianuarie 2016

Europa trebuie să fie pregătită pentru mai multe atacuri coordonate precum cele comise de Statul Islamic în Paris anul trecut, se arată într-un raport dat publicității zilele trecute. Gruparea militantă pregătește atacuri la scară mai mare, în stilul forțelor speciale, care nu necesită coordonare din Siria. Raportul descrie gruparea teroristă ca fiind în permanenta evoluție și reprezentând o dublă amenințare: atât a atacurilor coordonate, cât și a atacurilor comise de lupii singuratici.

„Atacurile de la Paris și ancheta ce a urmat par a indica o schimbare în sensul unei strategii mai ample a Statului Islamic de a deveni global, de a ataca în mod special Franța și, posibil, de a ataca alte state membre ale UE în viitorul apropiat”, se mai arată în raport.

Potrivit documentului, atacurile vor fi în special îndreptate împotriva țintelor soft din cauza impactului și a victimelor în masă generate. Informațiile obținute de servicii sugerează că Statul Islamic a dezvoltat o structură de comandă pentru a planifica și coordona operațiuni în străinătate de tipul forțelor speciale. Asta înseamnă că ar fi în pregătire mai multe atacuri de tipul celor de la Paris. Pe lângă bazele de antrenament din Siria, există și tabere de antrenament de dimensiuni mai mici în UE și țările din Balcani.

„Comanda centrală din Siria dezvoltă o strategie generală, însă lasă libertate tactică liderilor locali, pentru a-și adapta acțiunile la circumstanțele de la fața locului”, se arată în raport.

Recrutarea în cadrul grupării teroriste se petrece rapid, fără a necesita neapărat o lungă radicalizare. Perspectiva „romantică” de a face parte din ceva important poate juca un rol în recrutare. Tinerii recruți sunt mai impresionabili și deci, mai ușor de radicalizat. Mai puțin de jumătate din cei arestați pentru asociere la Statul Islamic sau intenția de a face asta au cunoștințe relevante despre religia lor, ceea ce îi face vulnerabili la interpretări ale Coranului care se potrivesc logicii grupării teroriste.

Potrivit aceluiași document, nu este nicio dovadă concretă că grupările teroriste folosesc actuala criză a refugiaților pentru a strecura în Europa luptători. În loc de asta, este un pericol iminent ca membrii populației de refugiați să devină vulnerabili la radicalizare de îndată ce ajung în Europa.

„Statul Islamic a profitat de metodele de comunicare sigure și criptate precum WhatsApp, Skype și Viber, pentru a comunica și a procura bunuri și servicii, cum ar fi arme și acte false. Costurile de călătorie, mașinile închiriate, casele secrete și armele necesită sume considerabile, însă Europol nu are nicio dovadă privind existența vreunei rețele de finanțare a grupării teroriste în regiune”, se mai arată în raport.

Raportul avertizează și că al Qaida rămâne un „factor” în regiune și un motiv pentru ca UE să se concentreze pe grupările inspirate de religie. Un raport separat acuză că gruparea siriană afiliată al Qaida, Jabhat al-Nusra, este o amenințare mai mare la adresa SUA decât Statul Islamic.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!