Statul obligă clinicile private să taie preţurile

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 mai 2014

Spitalele şi clinicile private vor trebui să scadă tarifele practicate dacă doresc contracte cu casele de asigurări de sănătate. De la 1 iunie, statul va plafona aceste tarife la nivelul celor decontate de spitalele de stat. Spitalele private vor putea cere orice preţuri doresc doar pentru serviciile medicale efectuate la cerere sau dacă nu au contract cu casa de asigurări, relatează Digi24.

Un pacient care merge la o clinică privată ce are contract cu casa de asigurări plăteşte din banii proprii doar o parte din tratament. Restul de costuri este acoperit de stat, din asigurarea de sănătate a bolnavului. Acum se întâmplă acest lucru în cazul analizelor medicale, investigaţiilor radiologice şi chiar operaţiilor, dar şefii Casei Naţionale de Asigurări vor să impună reguli noi: să oblige clinicile şi spitalele private să aibă aceleaşi preţuri ca spitalele de stat, dacă au contract cu o casă de asigurări, adaugă sursa citată.

„Motivul principal a fost cel care e stabilit de lege – să protejeze asiguratul faţă de costurile suplimentare în caz de îmbolnăvire. Evident că trebuie pus tratament egal atât în spitalele publice, cât şi în spitalele private. Dacă în spitalul public Casa decontează un tarif, tot la acel tarif în spitalul privat serviciul decontat de Casă trebuie să se efectueze”, spune Radu Ţibichi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, citat de Mediafax.

De exemplu, în acest moment, o tomografie costă la spitalele private între 390 de lei şi 560 de lei. De la 1 iunie, dacă aceste clinici vor dori să rămână în contract cu Casa de asigurări, vor trebui să scadă preţurile la maximum 265 de lei, cât decontează CNAS pentru o astfel de investigaţie. Dacă un spital va dori să ofere servicii de chirurgie decontate de stat, va trebui să reducă, de asemenea, preţurile. O zi de spitalizare va costa cel mult 300 de lei, indiferent de clinică.

Măsura este benefică pacienţilor, dar, pe termen lung, poate avea efectul contrar, spun experţii în sănătate. Clinicile private vor putea practica orice tarife doresc în cazul serviciilor medicale la cerere.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!