Statul român își abandonează copiii!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 30 mai 2016

Londra_Copiii Barbu si copiii Sutton

Cazurile de adopție forțată s-au înmulțit în UK, iar acest fapt este recunoscut inclusiv de politicienii britanici. Inevitabil, mulți dintre copiii luați în urma unor decizii controversate de serviciile sociale și plasați rapid în sânul unor familii britanice sunt de origine română.

Ziarul nostru a prezentat deja două cazuri relevante de adopție forțată: cazul Andreia Sutton Brădeanu și cazul Florin Barbu. În ambele cazuri, reacția statului român a fost extrem de anemică. Oficialii români și-au motivat lipsa intervenției printr-o așa-zisă respectare a protocoalelor internaționale. Și totuși, alte state europene (Slovacia, Letonia, Polonia) au găsit modalități de implicare efectivă, încheind acorduri de repatriere în cazul copiilor luați de serviciile sociale britanice. Doar statul român nu găsește nicio soluție!

În urma unor certuri familiale, serviciile sociale britanice intervin în familia lui Florin Barbu și îi „confiscă” pe cei doi copii, Andy și Diana. Copiii sunt de naționalitate română, fapt recunoscut inclusiv de aceste servicii. Urmează un proces controversat, la finalul căruia judecătoarea decide că nicio alternativă prezentată de părinții români nu este viabilă pentru cei doi copii, așa că le retrage orice drept părintesc, inclusiv acela de a-și vizita copiii. Mamei i se reproșează o boală psihică incurabilă (personalitate histrionică), iar tatălui i se reproșează că este prea atașat de soție și copii!!! Pare o glumă proastă, dar exact acesta a fost motivul principal pentru care tatălui Florin Barbu i s-a refuzat cererea de preluare a propriilor copii. Episodul redat de Florin Barbu este prezent chiar și în documentele serviciilor sociale britanice.

—————————————

„La o întâlnire cu copiii, am întrebat-o pe Diana cu cine vrea să stea. Mi-a spus că și-ar dori să fie cu mama și cu tata. Același lucru l-am spus și judecătoarei pentru că i-am transmis dorința copiilor, iar aceasta mi-a reproșat că sunt prea legat de fosta soție, iar acest lucru dăunează copiilor!”

—————————————

Este interesant, în acest context în care judecătoarea a găsit defecte majore ambelor părinți, care este logica în faptul că aceiași doi copii au fost dați în plasament pentru creștere și educație unor homosexuali care formează o familie! Altfel spus, mama nu-și poate crește copiii, tatăl ține prea mult la noțiunea de familie, așa că cel mai bine ar fi ca acești copiii să se integreze într-o minunată și fericită familie de homosexuali! Caz rezolvat și închis de instanțele britanice!

 

Ajutorul Ambasadei române? O listă de avocați!

Atunci când s-a simțit depășit de situație, Florin Barbu a apelat la serviciile Ambasadei române din Marea Britanie. „Prima dată, când am fost primit la ambasadă, mi s-a spus că această situație este inacceptabilă și se vor lua măsuri imediate pentru repatrierea copiilor. Am fost asigurat că totul se va rezolva și copiii vor fi preluați de statul român. Am plecat foarte optimist și încrezător. Doar că, după aceea, nu s-a întâmplat nimic. Între timp, oficialii de la ambasadă au lăsat-o mai moale și, la sfârșit, mi-au trimis un mail cu o listă de avocați. Așa am fost sprijinit de Ambasada română”, ne-a declarat Florin Barbu.

Iată răspunsul primit de la funcționarii de la Ambasadă: 

„După cum am discutat și în cadrul ultimei întrevederi și după cum reiese și din documentele atașate de dumneavoastră, la 15 martie 2016 va avea loc prima înfățișare în instanță în procesul de adopție a copiilor dumneavoastră. Vă recomandăm să vă prezentați la această înfățișare și să solicitați, în prealabil, serviciile unui avocat specializat în dreptul familiei. Înțelegem că reprezentanții serviciilor sociale Haringey v-au trimis deja o listă cu avocați. Găsiți, atașat, o listă cuprinzând datele de contact ale unor avocați vorbitori de limba română – cei marcați cu galben sunt specializați în dreptul familiei. Este foarte important să vă prezentați la această înfățișare în instanță, iar un avocat vă poate consilia în vederea informării instanței cu privire la opinia dumneavoastră despre posibila adopție”, spun funcționarii în e-mailul trimis lui Florin.

După cum se vede, aceștia mai acordă un ajutor esențial, pe lângă lista cu avocați, și anume îl sfătuiesc pe Florin Barbu să se prezinte la proces pentru a-și spune punctul de vedere, prea puțin pentru așteptările unui român din UK aflat într-o asemenea situație.

 

Poza cu Titus Corlățean

Londra_Florin Barbu, Titus Corlatean, Steven Woolfe

Fostul ministru de externe Titus Corlățean a pus și el umărul la rezolvarea cazului Florin Barbu. Mai precis, s-a pozat cu acesta, i-a promis că îl va ajuta să-și recupereze copiii, i-a spus că e o nedreptate strigătoare la cer și apoi a dispărut. Florin a rămas doar cu poza.

—————————————

„S-a întâmplat asta când am protestat la Bruxelles, la sediul Parlamentului European. Mi-a spus că mă va susține și va face toate demersurile pentru a-mi recupera copiii. Nu știu dacă a făcut ceva sau nu, dar de atunci n-am mai auzit de el.”

Florin Barbu

—————————————

În aceeași locație, Florin a avut ocazia să cunoască un europarlamentar britanic, Steven Woolfe. Politicianul britanic s-a dovedit a fi și mai înfocat decât cei români. Acesta a promis că se va implica total, a cerut chiar și acces la dosar etc. Evident, totul fără niciun rezultat. Interesant este că acesta a recunoscut faptul că în UK există o problemă cu adopțiile și multe dintre acestea sunt făcute doar pentru ca copiii să fie dați unor familii britanice care nu au posibilitatea să aibă copii.

 

Limba română, interzisă!

Teoria emisă chiar de un politician englez are susținere în comportamentul inspectorilor din cadrul serviciilor sociale britanice. Aici există o politică foarte ciudată. Copiii români luați din familiile lor nu mai au voie să vorbească limba română, nici măcar la întâlnirile supravegheate cu părinții lor. Acest fapt este confirmat atât de Florin Barbu, cât și de Andreea Sutton Brădeanu.

—————————————

„La una dintre întâlnirile mele cu copiii, inspectorii supraveghetori ne-au amenințat că, dacă mai vorbim în limba română, aceste întâlniri vor fi interzise.”

Andreea Sutton Brădeanu, mama româncă rămasă fără toți cei trei copii

„Am fost avertizat că ne este interzis să vorbim în limba română cu copiii, pentru că asta le-ar putea produce tulburări emoționale!”

Florin Barbu, tatăl român care se zbate pentru recuperarea celor doi copii, Andy și Diana

—————————————

În fapt, motivația aparent logică pentru această interdicție absurdă este faptul că părinții ar putea comunica copiilor secrete care nu ar putea fi înțelese de supraveghetori. În aceste situații, serviciile sociale sunt obligate să pună la dispoziție un translator dar, din câte se vede, le-a fost mai ușor să pună doar interdicția. În aceste condiții, se pune întrebarea: de ce își doresc funcționarii britanici ca acești copii să uite limba natală? Contribuie asta la dezvoltarea personalității lor?

 

Protecția Copilului din România, singura instituție care l-a ajutat pe Florin

Am menționat doar câteva contacte ale lui Florin Barbu cu funcționari și politicieni, dar acestea au fost mult mai multe. Multe instituții ale statului român au fost contactate de acesta în speranța unui ajutor, fără niciun efect. Singura instituție care a făcut ceva a fost Protecția Copilului din România. Mai mulți funcționari de la această instituție au lucrat la un dosar voluminos, prin care s-a demonstrat că există condiții pentru ca Andy și Diana să fie repatriați și crescuți în România. Efortul acestora s-a lovit însă de indiferența autorităților britanice.

Iată scrisoarea prin care Protecția Copilului din România explică ce s-a întâmplat: „Folosim această ocazie pentru a răspunde mesajelor transmise în atenția instituției noastre cu privire la situația celor doi copii ai dumneavoastră, aflați în prezent în grija serviciilor sociale britanice. Referitor la intervenția autorităților române în acest caz, menționăm că urmare a primirii notificărilor transmise de misiunea diplomatică a României în Marea Britanie, instituția noastră a solicitat autorităților române competente elaborarea documentelor necesare formulării unei solicitări de repatriere a celor doi copii pe teritoriul României, în conformitate cu procedurile stabilite de legislația națională în acest domeniu.

Astfel, a fost transmisă în atenția autorităților britanice competente documentația privind returnarea celor doi copii în România și integrarea lor în familia extinsă a bunicului matern, solicitând analizarea acestei oportunități ca alternative la menținerea lor în cadrul serviciilor sociale britanice. Cu toate acestea, dorim să precizăm că în contextul în care cazul este instrumentat în conformitate cu legislația statului pe al cărui teritoriu s-au săvârșit faptele care au condus la preluarea copiilor de către serviciile sociale, cererea formulată de autoritățile române nu are forță obligatorie în raport cu decizia ce poate fi adoptată de instanța britanică. Ea reprezintă, însă, o alternativă, propusă în conformitate cu prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, potrivit căreia rolul familiei, naturală sau extinse, în creșterea și îngrijirea copilului este prioritară”, se arată în scrisoarea trimisă lui Florin Barbu.

—————————————

Acord de repatriere

a copiilor slovaci luați de statul britanic

 

Slovacii nu stau cu mâinile în sân când vine vorba de copiii lor. Au sesizat că autoritățile britanice nu glumesc deloc când vine vorba de bunăstarea copiilor și că nu ezită să îi „ridice” pe aceștia din sânul familiei pentru cele mai mici abateri ale părinților. În ochii slovacilor, plasarea copiilor slovaci spre adopție familiilor de alte culturi din UK nu este o variantă bună. Astfel că au făcut presiuni și, iată, au obținut rezultate.

În ceea ce privește copiii preluați de stat în Marea Britanie, printre ei se află, inevitabil, și cetățeni români. Doar că despre autoritățile române nu s-a auzit să facă ceva în acest sens. În schimb, demnitarii altor state est-europene nu au stat degeaba. Ambasada letonă s-a implicat în această problemă, astfel că, mai nou, când vreun copil, cetățean leton, ajunge în fața tribunalului pentru a i se decide viitorul, Ambasada este anunțată și invitată să-și trimită reprezentanți pentru a urmări buna desfășurare a proceselor. Aceeași Ambasadă lucrează acum și la o soluție foarte interesantă: vrea să creeze o rețea de familii letone care locuiesc deja în Marea Britanie și care ar putea lua copii în adopție, în sistem fostering, tocmai în ideea ca acești copii să nu-și piardă identitatea letonă.

Presiuni au făcut și autoritățile slovace. Un bun exemplu este „deportarea” unui copilaș în Slovacia anul trecut, după ce mama slovacă a acestuia își abandonase în UK fiul de numai șase luni. Deportarea a fost posibilă datorită intervențiilor autorităților slovace, iar după ce copilașul a fost preluat de serviciile de protecția copilului din Slovacia, mama copilului a decis să se întoarcă în țara natală și a început demersurile, cu ajutorul părinților ei, pentru obținerea custodiei copilului.

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!