Statutul senatorilor și deputaților, modificat

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 10 aprilie 2015

Statutul senatorilor și deputaților a fost modificat, în urma votului dat marți în plenul reunit al celor două Camere, astfel că este acum în concordanță cu cerințele Curții Constituționale. Pentru modificarea statutului aleșilor au votat 292 de parlamentari, în timp ce unul a fost împotrivă, transmite B1 TV.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului s-au reunit marți pentru a convoca o ședință de plen comun în care să se modifice statutul deputaților și al senatorilor. Modificarea a fost generată de dezbaterile pornite după numărarea voturilor în cazul cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării lui Dan Șova. Atunci, solicitarea procurorilor anticorupție a fost respinsă, deoarece s-a luat în calcul numărul total al senatorilor, nu cel al senatorilor prezenți, așa cum prevede Constituția.

Modificarea statutului s-a votat cu doar o zi înainte de dezbaterea Curții Constituționale cu privire la votul din cazul încuviințării cererii DNA privind reținerea și arestarea senatorului PSD. Pe 31 martie, regulamentul Senatului a fost modificat cu privire la numărul de voturi necesar în plenul acestei Camere pentru încuviințarea reținerii sau arestării unui senator, la cererea DNA. Măsura a fost luată după votul în cazul solicitării procurorilor de arestare a lui Dan Șova.

Concret, o solicitare a procurorilor anticorupție privind arestarea sau reținerea unui senator va putea fi încuviințată cu votul majorității senatorilor prezenți în acel moment în plen, și nu cu majoritatea tuturor senatorilor, așa cum a fost în cazul Șova. La articolul 76 al Constituției, privind „Adoptarea legilor și a hotărârilor”, la alineatul (2) se arată că „legile ordinare și hotărârile se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți din fiecare Cameră”. Doar legile organice și hotărârile privind regulamentele Camerelor se adoptă cu votul majorității membrilor fiecărei Camere, potrivit primului alineat.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!