Stere Gulea despre „Sunt o baba comunista”

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 27 ianuarie 2014

Stere Gulea_Sunt o baba comunista1

Dupa succesul inregistrat in anul 2009 cu filmul „Weekend cu mama”, regizorul Stere Gulea a revenit pe ecrane in 2013 cu o noua drama romaneasca, „Sunt o baba comunista”. Personajele principale sunt interpretate de Luminita Gheorghiu, Marian Ralea, Ana Ularu si actorul american Collin Blair.

Filmul este o ecranizare a romanului omonim scris in 2007 de autorul roman Dan Lungu, romanul fiind primit cu succes in intreaga Europa. „Sunt o baba comunista” este cel mai nou lungmetraj semnat de Stere Gulea, film care i-a obligat pe actori sa se intoarca intr-o epoca apusa, aceea a comunismului.

Filmul „Sunt o baba comunista” a avut premiera in Marea Britanie in noiembrie anul trecut in cadrul Festivalul de Film Romanesc de la Londra aflat la cea de-a zecea editie. Directorul festivalului, Ramona Mitrica spune despre acest eveniment ca este o veriga prin care romanii se pot angaja intr-un dialog cu compatriotii, reflectand de asemenea asupra sensului si importantei istoriei lor personale.

Festivalul de Film Romanesc de la Londra, cunoscut si sub numele „Punct si de la capat” a prezentat cele mai noi, mai captivante si mai relevante productii ale efervescentei industrii de film romanesti. Filmele au fost prezentate la un cinematograf londonez de top – Curzon Soho –  pentru prima data in Marea Britanie.  Actori mari si foarte cunoscuti dar si regizori extrem de talentati au fost prezenti la proiectii si au raspuns intrebarilor publicului.

———————————–

„Cerinta a fost foarte mare in 2013. S-au vandut toate biletele. De aceea ne gandim pe viitor ca filmele sa poate rula de mai multe ori. Este greu, este costisitor, echipa noastra este mica, este un festival independent care a ajuns intr-adevar la cea de zecea editie si care are vizibilitate acum in peisajul cultural britanic. Aceste lucruri ne-au determinat sa ne gandim serios si sa extindem zonele in care prezentam aceste filme, orasele si poate chiar si cinematografele. Si astfel toata lumea sa poata vedea filmele extraordinare care vin din Romania.”

Ramona Mitrica, directorul Festivalului de Film Romanesc

———————————–

 

Mesajul filmului…

Stere Gulea

———————————–

„Este un film atipic pentru noul cinema romanesc, pentru ca incearca o privire mai calda a personajelor, cu putina comedie, chiar daca sunt momente dramatice, relatiile intre oameni raman bune. Am vrut sa spun ca exista si aceasta fateta a vietii care este mai putin prezentata in cinema-ul romanesc. Este o adaptare dupa romanul scriitorului Dan Lungu. Am schimbat foarte mult. Fata de carte, am adus actiunea mult in prezent… in 2011, si lucrul acesta se pare ca a fost o idee buna, pentru ca perceptia in societatea romaneasca a fost foarte buna… inca sunt lucruri care ii preocupa pe romani si in prezent. Si asta a interesat foarte mult.”

Stere Gulea, regizor „Sunt o baba comunista”

———————————–

 

Filmul spune povestea sotilor Emilia (Luminita Gheorghiu) si Tucu (Marian Ralea), care duc o viata linistita de provincie, lucrurile schimbandu-se atunci cand fiica lor Alice (Ana Ularu) se intoarce din Statele Unite, impreuna cu logodnicul ei american. Ceea ce se voia a fi o revedere fericita se transforma rapid intr-o situatie complicata, pe care Emilia incearca sa o rezolve prin orice mijloace posibile. Dincolo de toate acestea, Luminita Gheorghiu creeaza, dupa cum ne-a obisnuit, un rol de exceptie, acela al omului inca bantuit de amintirile comunismului, de „atunci era mai bine”.

 

O replica preferata…

Stere Gulea_Sunt o baba comunista2

————————————

„Da, este o tachinarie intre personajul Luminitei Gheorghiu si al sotului ei, interpretat de Marian Ralea, in momentul in care anunta ca vine fata cu prietenul ei… el zice «Si daca este negru», iar replica sotiei este «Numai la prostii iti e mintea»… Cu aceleasi replici se termina filmul, este o tachinarie intre ei care ii face simpatici si atragatori.”

Stere Gulea, regizor „Sunt o baba comunista”

————————————

 

Actiunea filmului dezvaluie repede motivul vizitei in Romania. Alice si logodnicul ei american au probleme financiare grave. Parintii fetei trec peste diferentele de mentalitate si reprosuri pentru a-i ajuta pe tineri sa aiba un viitor mai bun. Desi actiunea filmului are loc in prezent, personajele si stilurile de viata ale acestora sunt blocate in anii `90, modul lor de viata, vechiul bloc in care locuiesc, masina pe care o conduc, toate se pliaza pentru un mozaic al Romaniei post-decembriste. „Sunt o baba comunista” este un film semi-biografic facut dupa viata multor romani care au trait in perioada comunista.

 

Planuri de viitor…

—————————————

„Inca nu m-am hotarat asupra planurilor de viitor. Sunt in functie de producator, cata forta are, ce buget are. Deocamdata, am doua carti, doua romane in vedere, dar producatorul va decide. Unul dintre romane este cel al scriitorului Petru Cimpoesu, care se cheama Simon Liftinicul, un roman foarte bun care are mare priza in strainatate, si celalalt este un roman scris de un scriitor de origine romana, dar stabilit in Elvetia, si este vorba despre Catalin Florescu, iar numele cartii este Zaira… sa vedem daca din acestea doua vom face un film…”

Stere Gulea, regizor „Sunt o baba comunista”

—————————————

  

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!