ȘTII CE-MI PLACE MIE? CONCEDIUL!

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Timp liber pe data 27 iulie 2015

Diaspora romaneasca_Stii ce-mi place mie... Concediul

Este vară, anotimpul în care tânjim cu toții după vacanță. Visăm cu ochii deschiși plaje însorite, scăldate de valuri spumoase și adieri pale de vânt, calde și mângâietoare. Respirăm fascinați imaginându-ne în atmosfera reconfortantă a  munților verzi, împăduriți, stâncoși pe alocuri, cu piscuri abrupte. Sau ne închipuim turiști aventurieri seduși de curiozitate, în spații întinse, înțesate de istorie, printre ruine și vestigii străvechi. Și numărăm cu nerăbdare zilele până când toate acestea vor deveni realitate…

Plajele însorite din sudul Europei, în țări ca Spania, Italia, Portugalia, Grecia, Croația, Franța ori Cipru se află acum printre destinațiile firești ale turiștilor români aflați în „concediu de odihnă”. Unii dintre ei își fac bagajele pentru a porni spre teritorii exotice, mult mai îndepărtate. Aceștia își vor petrece vacanța în Caraibe, în mijlocul Oceanului Atlantic sau în țări fascinante din Orientul Îndepărtat. Iar alții preferă civilizația și cultura ținuturilor mai reci din Scandinavia ori minunile ascunse sub nisipul deșertului, de pe vremea Egiptului Antic…

Toate fac parte din planurile de vacanță ale românilor, în vara acestui an 2015. Și lista poate continua…

 

 

Concedii la orizont!

 

E perioada în care toată lumea se pregătește de concediu. Sau, dacă nu se pregătește, cu siguranță măcar se gândește la el. Cei care sunt cu bagajele pe ultima sută de metri spun că abia așteaptă să uite de tot, să lase în urmă ședințe, telefoane, întâlniri, joburi, griji și stres și să se relaxeze pe un șezlong, sub o umbrelă, lângă un cocktail, respirând aer sărat. În funcție de preferințe, dar și de buget, românii din Marea Britanie povestesc despre concediile care se întrezăresc în doar câteva săptămâni.

Unii vor zbura ore în șir pentru șapte zile de vacanță în Insulele Caraibe, alții preferă Spania. Este aproape și o vacanță acolo poate fi destul de ieftină. Dar mai sunt și cei care nu pot sta prea mult locului și pornesc în concedii cu caravanele. Ei spun că, la întoarcere, se pot mândri că într-o lună de zile și-au petrecut concediul nu într-una, ci în mai multe țări. Dar să îi lăsam pe ei să ne spună în detaliu despre cea mai frumoasă și cea mai așteptată perioadă din an: CONCEDIUL!

 

Cu gândul la marea turcoaz

Din ce în ce mai mulți români își petrec concediul de vară pe alte continente. Atrași de peisajele desprinse parcă din Rai, cu ape turcoaz, plaje cu nisip fin și alb, palmieri, fructe mari și gustoase și tot felul de activități pe care nu le-au întâlnit în Europa, cum ar fi înotul alături de delfini sau safari de balene, oamenii spun că, muncind în Anglia, aproape oricine își poate permite să călătorească măcar o dată pe an acolo unde își dorește. De exemplu, una dintre cele mai căutate destinații atunci când vine vorba de concedii este Caraibe. Lavinia T. este o tânără de 30 de ani din Galați, care va păși pe nisipul alb și fin peste doar trei săptămâni. Împreună cu viitorul ei soț, își va petrece concediul în St. Lucia.

„După multe căutări pe internet, după ce ne-am uitat la păreri, la fotografii despre fiecare zonă turistică din Caraibe, ne-am decis să mergem în St. Lucia, pentru că are de toate. Și mare turcoaz și plajă cu nisip fin și vegetație, chiar și munte! Câțiva prieteni apropiați ne-au sfătuit să intrăm pe site-ul celor de la British Airways Holidays, pentru că au oferte foarte bune. Și așa am găsit o ofertă destul de bună: zece zile, 890 de lire de persoană, all inclusive, în St. Lucia. Nu am stat deloc pe gânduri și am cumpărat-o. Eu cred că, oricând de greu este pentru noi, românii, să stăm printre străini, să plătim chirie, facturi și alte cele, pentru că viața în Londra este scumpă și asta o știe toată lumea, oricine își poate permite o vacanță, măcar o dată pe an într-un loc din Europa sau chiar din America. Mai toate companiile aeriene au acum și oferte de vacanțe la prețuri destul de rezonabile. 900 de lire de persoană pentru o vacanță de vis într-un loc de paradis nu mi se pare un capăt de lume și o cheltuială exagerată. Voi mai avea cardul de credit la mine, pentru bani de cheltuială pe acolo, pentru excursii și alte expediții extra și… asta e: când ne întoarcem, punem banii la loc”, ne povestește cu zâmbetul pe buze tânăra de 30 de ani.

—————————————

„Pentru că am avut doar zborul și cazarea plătite, am mâncat pe la buticuri locale, cu mâncare locală, care nu era foarte scumpă. În schimb, la supermarketuri, totul era foarte scump, pentru că era importat din America. Transportul este foarte ieftin… un dolar barbedian o călătorie și folosesc dube albe. Au foarte puține autobuze de stat, care se strică foarte repede… chiar ne-am nimerit într-unul care s-a stricat în mijlocul drumului. Oamenii sunt de treabă, primitori, dar trebuie să ai grijă pe unde umbli, pentru că atunci când am fost noi au fost împușcați doi britanici. Asta nu înseamnă că nu poți ieși pe stradă. Trebuie să știi că nu e bine umbli noaptea prin locuri ciudate sau prin capitală. Plajele sunt un paradis și sunt publice, nu private, deci îți poți alege plaja unde vrei să stai la soare.”

Părerea unei românce care și-a petrecut vacanța în Caraibe în urmă cu an

—————————————

 

Spania, la îndemâna tuturor

Și aproape și ieftin și la soare și la plajă. Spania, cu toate destinațiile sale de vacanță, pare a fi în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de concedii. Elena, o româncă de 51 de ani din Iași, ne povestește care sunt motivele pentru care a ales în ultimii ani să își petreacă vacanța în Peninsula Iberică.

„Noi nu ne gândim foarte mult la destinație atunci când căutăm vacanțe, ci mai mult să fie ieftine și aproape. Soțul nu ar putea rezista în avion mai mult de trei ore, astfel că ne orientăm spre țări calde din Europa. În ultimii ani am ales Spania, pentru că am găsit oferte bune. Am fost în Barcelona, Palma de Mallorca și acum, pentru anul acesta, am găsit un deal foarte bun pentru Tenerife. 300 de lire de persoană, all inclusive, 10 zile, la începutul lunii august. Vrem la soare, după un an de zile petrecut la nori și ploi. Am ajuns la o vârstă, avem 50 de ani, când nu ne mai interesează atât de mult să vizităm și să mai mergem pe jos să vedem locurile din împrejurimi. Nu vreau decât să stau la soare, să mă odihnesc, să nu mai fac mâncare sau să spăl vase sau să mă trezesc cu noaptea în cap de grija serviciului. Două săptămâni vreau să uit de toate astea și să mă bucur de soare și de mare”, acestea sunt dorințele Elenei în ceea ce privește vacanța de vară pe anul 2015.

 

Cu caravana prin Europa

Mai bine de o lună de zile de vacanță pentru familia Popa stabilită de 10 ani în Marea Britanie se anunță cât de curând. Mai precis: peste doar o săptămână! Ei vor pleca cu caravana prin Europa. Iată cum arată traseul lor de anul acesta.

„Plecăm din Londra pe 30 august, noaptea avem rezervat ferry, de la Dover la Calais. Apoi vom merge direct în Austria, unde vom lăsa rulota într-un camping destul de mare, unde ne petrecem de obicei vacanța de iarnă. După ce lăsăm caravana acolo, ne îndreptăm spre România, unde vom sta o săptămână, alături de prieteni și familie. Apoi ne întoarcem în Austria pentru rulotă și pornim către Italia, aproape de Veneția, unde poposim câteva zile, la niște prieteni apropiați. Următoarea destinație este Franța – Coasta de Azur, unde vom sta doar două zile, mai mult să vizităm, pentru că este un loc destul de scump. Ultimele trei săptămâni le vom petrece în Spania, aproape de Barcelona. Nu știu cât vom cheltui exact pe motorină și alte cele, dar locul de parcare în camping a costat 600 de euro pentru trei săptămâni. Acolo vom avea acces la toate utilitățile. Mâncarea o vom cumpăra pe drum, cel mai probabil din Franța din Carrefour. Vom lua fructe din Spania, câteva seri vom ieși la masă la restaurant. Va fi frumos, abia așteptăm. Ca un preț estimativ, suntem patru persoane și de obicei cheltuim în vacanță în jur de 3.000 de lire”, ne spune Anca, o româncă de 46 de ani stabilită în Anglia de un deceniu.

 

Vacanță în Turcia, via România

Ca să împace și prietenii, familia, cunoscuții, dar și dorințele sale de vacanță, Silvia, o româncă de 27 de ani din Suceava, s-a hotărât să își împartă concediul de anul acesta astfel: jumătate în România, jumătate în Turcia.

„Nu am mai fost de doi ani de zile acasă și toți prietenii mei, dar și familia mea îmi spuneau mereu cât le este de dor de mine. Așa că am vrut să îi împac și pe ei, dar și pe mine. Ei încă nu știu nimic, le voi face o surpriză. Pe 7 august plec în țară pentru o săptămână și jumătate, iar cealaltă săptămână o voi petrece în Turcia, în Bodrum. Am găsit o ofertă foarte bună cu Turkish Airlines, 7 zile, pentru 250 de lire. Zborul și cazarea sunt incluse. Sinceră să fiu, nici nu voiam să am mâncare, pentru că îmi doresc să mă plimb și să mănânc din piețele lor, salatele din restaurant. Am înțeles că mâncarea nu e scumpă deloc acolo și este din belșug”, a declarat, pentru Diaspora Românească, Silvia.

—————————————

Prețuri vacanțe British Airways Holidays

 

Caraibe. All inclusive

  • Antigua, 7 zile – 743 lire
  • Antigua, 10 zile – 881 lire
  • Cancun, 7 zile – 810 lire
  • Republica Dominicană, 7 zile – 831 lire
  • Lucia, 7 zile – 847 lire
  • Tobago, 7 zile – 895 lire (prețurile sunt valabile pentru luna septembrie)

 

Europa. Cazare

  • Nice/Monaco/Riviera, 7 zile – 251 lire/camera
  • Corfu, 7 zile – 281 lire/camera
  • Alicante, 7 zile – 311 lire/camera (prețurile sunt valabile pentru luna august)

Sursa: Holidays by British Airways

—————————————

 

 

Sfaturi de vacanță

 

Bilete de avion la prețuri mici!

Intră pe SecretFlying.com sau pe TheFlightDeal.com. Ai putea să găsești, spre exemplu, un bilet ieftin, dar care nu pleacă din Marea Britanie. Spre exemplu, în urmă cu câteva luni, a existat o eroare la zborurile către Kuala Lumpur la prețul de numai £215. Doar că plecarea era din Madrid. Însă la Madrid se poate ajunge destul de ieftin de la Londra, cu Ryanair sau EasyJet, cu numai £50.

 

Nu pierde trenul… uhm, avionul!

Când prinzi un bilet așa de ieftin care te interesează, ar trebui să te miști repede – companiile aeriene schimbă prețurile imediat ce realizează că s-a făcut o greșeală. Totuși, chiar dacă reușești să cumperi un astfel de bilet, nu te grăbi să-ți faci alte planuri în legătură cu noua destinație, ci este mai bine să aștepți un semn de la compania aeriană că biletul este confirmat. În afară de astfel de erori, dacă știi unde vrei să mergi, vei obține cele mai bune prețuri dacă faci comanda cu cel puțin trei luni înainte de a pleca, știind că ofertele cele mai favorabile sunt la zborurile din mijlocul săptămânii, în special marțea și miercurea. Skyscanner.com și cheapflights.co.uk sunt două site-uri unde poți urmări și compara ofertele de la mai multe companii aeriene.

 

Închirierea unei mașini

Mulți își rezervă o mașină online, înainte de a ajunge la destinație și aleg de cele mai multe ori cele mai tari oferte. În Spania, spre exemplu, poți închiria o mașină chiar și cu £3 pe zi. Doar că a alege cea mai ieftină variantă poate să nu fie alegerea cea mai bună și este un lucru pe care îl realizezi abia când ajungi la destinație. Firmele de închiriere cresc imediat prețul, atacându-te cu amenințarea costurilor mari de daună, dacă nu cumperi și asigurare.

 

Și asigurat și împovărat…

Majoritatea vor încerca să-ți vândă un tip de asigurare denumit „collision damage waiver”, „excess waiver”, „refundable excess coverage” sau „total excess protection”, toate acestea însemnând că, dacă accepți să cumperi o astfel de asigurare, nu vei plăti excess-ul la asigurare în caz de daune la mașină. Dar o astfel de asigurare suplimentară poate costa chiar și £20 pe zi în anumite țări și, deci, ține de tine dacă îți asumi sau nu riscul de a nu da acești bani pentru a fi protejat. De remarcat că excess-ul se plătește și în cazul în care dauna este provocată de un alt șofer, iar în Spania, unele firme de închiriat mașini au introdus și excess-uri de până la £1.800, sume care te pot convinge să dai bani pe acea protecție, fie ea și de £20 pe zi.

Când închiriezi o mașină online, asigură-te că înțelegi ce acoperă prețurile afișate, astfel încât să le poți compara corect. EconomyCarHire.com, spre exemplu, include și această asigurare în prețurile afișate, însă majoritatea site-urilor de închiriat mașini nu fac acest lucru.

—————————————

O asigurare ieftină, care te face să te simţi uşor!

 

Mult mai simplu și mai ieftin ar fi să cumperi o asigurare care acoperă un astfel de exces la mașinile de închiriat. ProtectYourBubble.com are prețuri începând de la £2,31 pe zi sau £38 pe an pentru o poliță care acoperă mai multe închirieri, IcarHireInsurance.com cere £2,99 pe zi sau £39,99 pe an, iar AA cere £4,50 pe zi sau £50 pe an.

Polițele vândute direct de firmele de închiriat mașini nu sunt doar cu mult mai scumpe, ci adesea exclud zone vulnerabile ale mașinii, precum parbrizul, cauciucurile sau scutul mașinii. Astfel că, dacă ai neșansa să plătești asigurarea la firma de închirieri mașini și totuși îți crapă un picuț parbrizul, vei plăti din propriul buzunar pentru reparația sau schimbatul parbrizului, de cele mai multe ori la un preț umflat cu pompa.

—————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!