Ştiri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 decembrie 2014

PE SCURT:

  • 24 ianuarie, zi de sărbătoare națională
  • Ore de resuscitare cardio-respiratorie în școli
  • Patru morți în urma prăbușirii unui elicopter SMURD
  • Amenințări cu întreruperea activității feroviare

24 ianuarie, zi de sărbătoare naţională

Preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională. Legea, având ca iniţiatori peste 100 de deputaţi şi senatori din mai multe grupuri parlamentare, a fost adoptată în 3 decembrie de Camera Deputaţilor, în calitate de for legislativ decizional. Şi Senatul, prima Cameră sesizată, a aprobat proiectul de lege în iunie.

„Se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională. Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot organiza şi/sau sprijini logistic şi material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile”, stipulează textul legislativ, potrivit Mediafax.

 

Ore de resuscitare cardio-respiratorie în şcoli

Elevii ar putea învăţa la şcoală cum se face resuscitarea cardio-respiratorie, orele urmând să fie organizate în cadrul unui program realizat de Societatea Română de Cardiologie (SRC), în colaborare cu medicina de urgenţă, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei Naţionale.

Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, a precizat că ar fi necesare, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), doar două ore de curs de resuscitare pe an, la care să fie predate noţiunile de bază.

Potrivit secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii Dorel Săndesc, acest curs ar putea fi implementat în cadrul săptămânii „Şcoala Altfel”, scrie Mediafax.

Declaraţiile au fost făcute la anunţarea proiectelor SRC pentru următorii trei ani, acestea urmând să aibă ca obiectiv prioritar prevenirea bolilor cardiovasculare.

 

Patru morţi în urma prăbuşirii unui elicopter SMURD

Un elicopter SMURD cu patru persoane la bord s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol din judeţul Constanţa, la faţa locului fiind trimise echipaje de pompieri, Ambulanţă, Poliţie şi scafandri. Toți cei patru membri ai echipajului – pilot, copilot, medic, asistentă – au decedat, în ciuda eforturilor de resuscitare care au durat mai multe ore. Pilotul elicopterului, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, lucra în Ministerul Afacerilor Interne de 10 ani şi avea 2.900 de ore de zbor, iar copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel, avea 1.600 de ore de zbor şi era angajat în MAI de şapte ani.  Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton avea 38 de ani și era însărcinată, a declarat prietenul acesteia, potrivit Mediafax. Femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter și se îndreaptă spre aeroportul Kogălniceanu din Constanţa. Cea de-a patra victimă este medicul Laura Vizireanu.

 

Ameninţări cu întreruperea activităţii feroviare

Federaţiile sindicale din transportul feroviar ameninţă cu întreruperea activităţii pe întreaga reţea feroviară, dacă nu se vor aloca bani pentru investiţii în infrastructura feroviară sau pentru modernizarea materialului rulant, se arată într-un comunicat transmis agenţiei Mediafax. Federaţiile sindicale din transport feroviar precizează că privesc cu îngrijorare situaţia „tot mai negativă” înregistrată în ultimii ani de economia românească în general şi de sectorul feroviar în special.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!