Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 16 ianuarie 2015

PE SCURT:

  • Rata șomajului, în scădere la 6,5%
  • Impunere de plată a CAS la alocații

Rata şomajului, în scădere la 6,5%

Rata şomajului a fost în noiembrie de 6,5%, în scădere cu 0,2 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,6 puncte comparativ cu nivelul înregistrat în aceeaşi lună din 2013.

„Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna noiembrie este de 617.000 persoane, în scădere faţă de luna precedentă (620.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună din anul precedent (651.000 persoane). Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,1 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,0% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,9% în cazul celor de sex feminin)”, arată Institutul Naţional de Statistică (INS), într-un comunicat citat de Mediafax.

 

Impunere de plată a CAS la alocaţii

Câteva mii de copii din Curtea de Argeş care au alocaţiile pe card au primit înştiinţări de plată de la ANAF prin care sunt anunţaţi că au de achitat câte 468 de lei, reprezentând CAS pe anul 2012, printre cei notificaţi numărându-se copii de zece ani sau nedeplasabili.

 Reprezentanta unei organizaţii non-guvernamentale din judeţul Argeş a declarat că a fost contactată de părinţi ai copiilor aflaţi în această situaţie. „Am primit mai multe sesizări de la mamele din cadrul asociaţiei mele care m-au sunat disperate că nu ştiu ce să facă. Iar eu, stupefiată fiind de ceea ce mi s-a relatat, primul sfat pe care l-am dat a fost ca ele să nu plătească nimic. Prin urmare, m-am întâlnit cu acestea şi am văzut plicurile. Într-adevăr, copiii au de plată pe anul 2012 suma de 468 de lei. Menţionez că ulterior am aflat că numai copiii care au alocaţiile pe card au primit aceste înştiinţări”, a declarat corespondentului Mediafax Mădălina Fotache, preşedintele Asociaţiei Cultural Creştine „Aripi de înger” din judeţul Argeş.

Potrivit acesteia, este vorba despre înştiinţări de plată pentru anul 2012, iar copiii sunt impozitaţi pentru un venit de 8.400 de lei, pe care cei de ANAF pretind că respectivii copii l-ar fi avut pe anul 2012.

Şi presa locală din Alba a informat că mai mulţi părinţi au primit acasă somaţii de plată de la Finanţe pentru plata unor sume privind copiii minori, adresele referindu-se la venituri realizate în anul 2012, aferente unor „investiţii” şi contribuţii de sănătate.

Ulterior, premierul Ponta a declarat că Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că aşteaptă să i se comunice şi cine trebuie sancţionat.

ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

„Precizǎm, încǎ o datǎ, cǎ obiectul impunerii nu îl constituie alocaţia de stat pentru copii, ci veniturile din dobânzile bancare realizate de persoanele care nu şi-au ridicat alocaţiile din conturi”, arată ANAF, într-un comunicat.

Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va adopta o ordonanţă care să prevină în viitor „aberaţii” de tipul celor prin care statul a cerut plata contribuţiilor de sănătate pentru alocaţiile primite de copii. El a adăugat că această anomalie a fost generată de un act normativ aprobat în 2011 de fosta guvernare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!