Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 6 februarie 2015

PE SCURT:

  • Cardul de sănătate, obligatoriu din 1 mai
  • 4,7 milioane de români sunt în sărăcie relativă
  • Pacienții vor completa la externare un chestionar
  • Acuzați că ar fi trimis tinere să se prostitueze în UK

Cardul de sănătate, obligatoriu din 1 mai

Cardurile naţionale de sănătate vor deveni operaţionale din luna februarie a acestui an, cu o perioadă de trei luni, până în luna mai, în care vor putea fi utilizate în paralel cu sistemul actual, şi vor putea fi distribuite şi prin alte mijloace decât poşta, precum prin intermediul medicilor de familie, a decis Guvernul prin ordonanță. Cardul naţional de sănătate va deveni unicul instrument de validare a serviciilor medicale acordate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate începând cu data de 1 mai, cu lună mai târziu decât s-a spus iniţial.

 

4,7 milioane de români sunt în sărăcie relativă

Sărăcia paralizează comunităţi întregi şi generează inclusiv corupţie, astfel că politica de combatere a sărăciei trebuie să fie parte a strategiei de securitate a României, numărul celor aflaţi în pragul sărăciei relative ridicându-se la 4,7 milioane persoane, afirmă ministrul muncii, Rovana Plumb.

„Nu putem avea o dezvoltare durabilă atât timp cât o parte a societăţii este blocată în sărăcie sau subdezvoltare. Întotdeauna, sărăcia pavează drumul către un discurs extremist, care poate avea consecinţe total nefaste şi grave, astfel că trebuie abordată cu mare atenţie şi găsite soluţii”, a mai spus ministrul, potrivit Mediafax.

În opinia ministrului, sărăcia nu poate fi combătută doar prin măsuri punctuale, ci este nevoie de politici publice şi o nouă viziune care să includă şi venitul minim de inserţie, pentru a-i determina pe cei care au nevoie de ajutorul statului să se reîncadreze pe piaţa muncii.

 

Pacienţii vor completa la externare un chestionar

Mecanismul de feedback al pacienţilor, o chestiune care se discută în România de ani de zile, devine operaţional din aprilie, astfel că tot ceea ce va fi semnalat de pacienţi, la externare, într-un formular s-ar putea rezolva pe loc, spune ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

„Tot ceea ce va fi semnalat de pacienţi, care vor primi un formular la externarea dintr-un spital sau la finalul serviciului medical pe care îl primesc, va fi analizat de consiliile de etică care se vor constitui în spitale; unele dintre ele (consilii – n.r.) le-au şi constituit, sunt deja operaţionale”, a declarat Bănicioiu, potrivit Mediafax.

Ministrul sănătăţii a adăugat că problemele, odată semnalate, vor putea fi rezolvate pe loc. „Lucrurile semnalate se pot rezolva acolo. Sunt convins că acest mecanism va duce la îmbunătăţirea calităţii actului medical”, a mai spus Bănicioiu.

 

Acuzați că ar fi trimis tinere să se prostitueze în UK

Patru bărbaţi suspectaţi că au pus mai multe tinere să se prostitueze în Marea Britanie, după care le-au luat toţi banii, au fost ridicaţi, recent, de procurorii DIICOT, în urma a şapte percheziţii în Buzău, Botoşani şi Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, în perioada mai-septembrie 2014, suspecţii, trei din Buzău şi unul din Botoşani, ar fi pus bazele unei grupări specializate în recrutarea de femei care să se prostitueze în Marea Britanie. Ulterior, aceştia au racolat mai multe tinere, cele mai multe prin metoda „lover boy”, şi le-au convins să se prostitueze în cluburi de noapte, scrie Mediafax. Traficanţii de persoane ar fi încasat de pe urma tinerelor aproximativ 65.000 de lire sterline, bani pe care şi i-ar fi însuşit în totalitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!