Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 septembrie 2015

Fără tatuaje și piercinguri la școală

Parlamentarii lucrează la un proiect de lege prin care se dorește înăsprirea disciplinei în unitățile de învățământ. Potrivit actului normativ, care este aproape finalizat, elevii nu vor mai avea voie să‑și expună tatuajele sau piercingurile în timpul cursurilor, relatează romaniatv.net.

Potrivit proiectului de lege, elevii vor fi nevoiți să își acopere tatuajele sau piercingurile la școală sau să renunțe definitiv la ele, dacă nu vor necazuri, potrivit libertatea.ro.

Cei care nu vor respecta regulile se vor alege nu doar cu nota scăzută la purtare, ci și cu o amendă de până la 1.000 de lei. Inițiatorii proiectului merg chiar mai departe și spun că se poate ajunge până la exmatriculare. Data la care se va aplica acest regulament este incertă și depinde de aprobarea legii.

Contribuții obligatorii pentru cei fără venituri

Plata asigurărilor sociale de stat devine obligatorie chiar și pentru cei care nu au venituri, informează Digi24. Un articol din noul Cod Fiscal introduce o contribuție obligatorie de 5,5% din salariul minim pe economie aplicabilă inclusiv șomerilor care nu mai primesc indemnizație sau acelor persoane care nu sunt angajate, cum sunt cele din mediul rural.

Măsura se va aplica din 2016, iar în condițiile în care salariul minim va fi majorat în două etape pentru a ajunge la 1.200 de lei la mijlocul lui 2016, contribuția pentru anul viitor ar ajunge la 767 de lei, adaugă sursa citată.

Sunt exceptați de la plată minorii, studenții de până la 26 de ani sau persoanele care au în familie un angajat.

Codul Fiscal prevede că persoanele fără venituri trebuie să se înregistreze la Fisc și să depună o declarație pentru a li se emite o decizie de plată. Contribuția ar urma să fie achitată trimestrial.

Premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul are pentru anul viitor o strategie de creștere semestrială a salariului minim, acesta urmând să ajungă la 1 ianuarie 2017 la 1.400 de lei.

„În strategia noastră ar urma să mergem în pași semestriali, așa cum am mers și până acum, că se pare că au fost mai simplu de absorbit și de către sectorul public și de către sectorul privat, pentru că se aplică la toată lumea. La 1 ianuarie 2016 avem bătut în cuie, adoptat, sigur va fi 1.200 (salariul minim — n.r.) și ne-am dori la 1 iulie — 1.300 de lei, 1 ianuarie 2017 — 1.400 de lei. Știu că propunerea dumneavoastră e 1.500, dacă nu mă înșel, dar cred că e sustenabil și pentru bugetari și pentru sectorul privat o creștere semestrială astfel încât la 1 ianuarie 2017 să fim la 1.400 de lei salariul minim pe economie”, a spus Ponta la o întâlnire a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Premierul a precizat că datele pe care le-a prezentat sindicatelor sunt „neoficiale” și încă „nebătute în cuie”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!