Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 25 septembrie 2015

Concediu de acomodare la adopția unui copil

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care procedura de adopție atât în cazul adopțiilor interne, cât și al celor internaționale se simplifică. Printre facilități se numără și cea prin care persoanele ce adoptă un copil vor putea beneficia de un concediu de acomodare de trei luni, plătit cu 3.300 lei lunar.

Proiectul de lege propune o serie de dispoziții procedurale care să permită finalizarea unei adopții pentru toate cele trei etape – declararea adoptabilității, încredințarea în vederea adopției și încuviințarea adopției într-o perioadă mai scurtă de timp, informează Mediafax.

Astfel, termenul de apel în instanța judecătorească va fi redus de la 30 de zile la 10 zile, iar primul termen de judecată va fi în 15 zile de la înregistrarea cererii. În plus, pentru judecarea cererilor de încredințare în vederea adopției nu va mai fi necesară citarea părților, fiind evitată o durată mare de timp pentru soluționarea dosarelor.

Intrarea în vigoare a legii se va realiza într-un termen de patru luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României, moment estimat ca fiind în cursul anului 2016.

 

Cursuri privind consumul moderat de vin

Organizațiile profesionale ale viticultorilor fac demersuri la Ministerul Educației pentru ca în licee să fie introduse cursuri privind consumul moderat de vin, măsură care există deja în unele țări europene, spune directorul general al Organizației Interprofesionale Vitivinicole, Emil Dumitru.

„Am avut niște discuții cu domnii profesori de la Academia de Științe Agricole și Silvice, astfel încât pentru elevii de liceu să introducem un modul de curs prin care la dirigenție să i se explice copilului ce înseamnă vinul, cum poate fi consumat, cum poate fi asociat cu gastronomia și așa mai departe”, a spus recent Dumitru, potrivit Mediafax.

El a adăugat că se fac demersuri și pe lângă Ministerul Educației pentru introducerea acestor cursuri, însă a recunoscut că există scepticism în reușita unei astfel de proiect. Potrivit acestuia, în alte țări europene cu tradiție în producția de vin se predau astfel de cursuri elevilor.

El a afirmat că își dorește ca în cluburi tinerii să nu mai bea băuturi energizante cu whisky, ci să consume vin cu moderație.

Salarii majorate și pentru profesori

Salariile cadrelor didactice ar putea fi majorate cu mai mult de 10%, de la 1 decembrie, dacă vor fi identificate fonduri disponibile în acest sens, a declarat ministrul educației și cercetării științifice, Sorin Cîmpeanu, după o întâlnire avută cu sindicatele din învățământ, relatează Digi24.

„Guvernul a propus creșteri de salarii de 10% începând cu 1 decembrie 2015. Este vorba ca tot ceea ce a fost asumat prin acel acord din domeniul educației pentru anul 2016 să fie acordat din decembrie. Am afirmat în numele Guvernului că peste acest 10% tot ceea ce se va regăsi ca fiind disponibil va putea fi adăugat pentru creșteri de salarii în educație”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, sindicatele solicită o creștere de 20% a salariilor. „Creșterea salariilor cu 20% ar însemna, luând în considerare și creșterile de 5% din martie și de 5% din septembrie 2015, o creștere a salariilor de 32%. Guvernul își va ține promisiunea de a adăuga peste ceea ce deja a promis ceea ce va identifica drept disponibil”, a spus ministrul educației.

Solicitările sindicatelor din învățământ de majorare a salariilor cadrelor didactice vin după ce Guvernul a anunțat în august o creștere cu 25% a veniturilor medicilor.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!