Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 2 octombrie 2015

Apare eticheta electronică

Românii vor putea să verifice datele produselor pe care le cumpără, cu ajutorul etichetei electronice, care se poate scana cu telefonul mobil. Eticheta digitală oferă toate detaliile despre un produs înscris în agregatorul național de date, potrivit jurnalul.ro.

Responsabilitatea pentru corectitudinea datelor aparține exclusiv producătorului, care poate fi sancționat dacă oferă date false. „Eticheta digitală este un lucru important. Suntem mai bine informați, iar noi, ca organ de control, putem să ne desfășurăm mai bine activitatea. Dacă se introduc date false pe eticheta digitală, amenda este de 100.000 de lei, ca și pentru falsul pe eticheta de la raft, și se aplică toate celelalte sancțiuni, conform legii, considerându-se practică înșelătoare”, a declarat Marius Dunca, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Platforma „Cumpără Informat”, agregator național de date de încredere despre produse, a fost lansată de Asociația profesională de standardizare GS1 România, în parteneriat cu Guvernul României – Ministerul Energiei. În prezent, în România funcționează circa 5.000 de magazine online și 25% dintre cei 11,1 milioane de internauți, majoritatea fiind din mediul urban, cumpără produse online.

CFR promite aer condiționat, în urma criticilor

CFR Călători are în pregătire un amplu program de dotare a trenurilor cu aer condiționat, în baza unui ordin de ministru care prevede ca, până în 2017, climatizarea să fie asigurată în toate garniturile, inclusiv în cele de tip Regio, a declarat directorul general al companiei, Iosif Szentes.

„Pe perioada de vară, au fost foarte multe reclamații referitoare la aerul condiționat (în trenuri — n. r.). Majoritatea problemelor s-au rezolvat pe parcurs, însă unele chiar nu au putut fi rezolvate, iar în aceste situații s-au luat măsuri de a muta călătorii în alte vagoane, pe locurile rămase libere, unde clima funcționa corespunzător”, a explicat șeful CFR Călători, citat de Agerpres.

„Să sperăm că aceste deficiențe nu vor mai apărea. Acum avem și fonduri alocate pentru a realiza licitații numai pentru climă și trebuie să mai ținem cont de un lucru care ne presează: din 2017 trebuie să avem toate vagoanele, inclusiv trenurile Regio, cu clima în funcțiune. Este un ordin al ministrului, 723 din 2015, care modifică alt ordin al ministrului transporturilor, nr. 153 din 2011, care prevede acest lucru, iar noi deja am început pregătirile”, a adăugat el.

Potrivit acestuia, dotarea unui vagon cu aer condiționat poate ajunge până la 400.000 de lei, dacă nu există instalația. „Dacă este vorba să amenajăm clima într-un vagon care nu este dotat cu instalații, cu țevi etc., suma poate să meargă până în 400.000 de lei. Deci, este o investiție imensă”, a precizat Szentes.

El a ținut să sublinieze că în majoritatea trenurilor Regio este prezent aerul condiționat, deși acest lucru devine obligatoriu abia din 2017. În prezent, în jur de 230 de vagoane necesită instalarea climei.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!