Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 octombrie 2015

 

Românul, între „Făt-Frumos” și „Zmeu”

Un studiu realizat de o echipă de psihologi din Cluj-Napoca și București despre profilul național de personalitate al românilor – prezentat în premieră – arată că aceasta este una de tip bipolar, care corespunde profilurilor „Făt-Frumos” și „Zmeu”.

Profilul „Făt-Frumos” este asociat cu persoane educate, între 30 și 50 de ani, iar celălalt cu persoane cu educație scăzută, între 14 și 17 ani și peste 60 de ani, potrivit Mediafax.

Coordonatorul echipei de psihologi de la Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca și Universitatea București, Daniel David, a declarat, într-o conferință de presă, că prezentarea primelor concluzii ale studiului despre profilul național de personalitate a românilor reprezintă o premieră.

„Din studiu reiese că personalitatea națională a românilor are o structură bipolară, adică sunt două profiluri complet diferite de personalitate. Pe de-o parte, este un profil caracterizat prin instabilitate emoțională scăzută, asociată cu deschidere crescută, extraversiune, agreabilitate și conștiinciozitate, numit factorul X plus, având un potențial pozitiv, al cărui nume metaforic mergând pe tradiția românească este «Făt Frumos». Avem apoi al doilea profil, cu instabilitate crescută și deschidere scăzută, și extraversiune, agreabilitate, conștiinciozitate scăzute, factorul X minus, căruia i-am spus «Zmeul». Profilul X plus este mai frecvent între 30 și 50 de ani, la oameni cu educație superioară, iar celălalt este frecvent între 14 și 19 ani, și peste 60 de ani, fiind asociat unui nivel mai scăzut de educație”, a spus David.

Potrivit acestuia, cele două profiluri bipolare sunt distribuite relativ egal pe teritoriul României, acestea nefiind pozitive sau negative, „ci au doar un potențial pozitiv sau negativ”.

Card de sănătate și pentru copii

Cardul de sănătate ar putea fi extins și pentru copiii cu vârsta între 0 și 18 ani, iar acesta ar putea fi emis cel mai probabil din 2016, a anunțat ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu.

„Vreau să extindem varianta de card, varianta informatică, și pentru categoria 0-18 ani. Ne gândim să facem lucrul acesta de anul viitor, probabil, dau orientativ lunile martie-aprilie anul viitor, când ar putea intra în vigoare”, a spus Nicolae Bănicioiu, citat de Mediafax.

Ministrul sănătății a precizat că urmează să se stabilească în ce mod va fi implementată această măsură.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, copiii cu vârsta până în 18 ani beneficiază de servicii medicale fără card de sănătate. În cazul copiilor, serviciile medicale sunt acordate indiferent dacă părinții sau tutorii legali sunt sau nu asigurați.

Serviciile medicale sunt acordate, începând din 1 septembrie, doar cu cardul de sănătate. Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis, dar nu îl prezintă furnizorului, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgență.

Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetățeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau, după această vârstă, la dobândirea calității de asigurat. Cei care nu mai plătesc asigurarea de sănătate, după trei luni, au card, dar nu mai este valid.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!