Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 octombrie 2015

Ajutor pentru a merge la grădiniță

Deputații au adoptat proiectul care prevede acordarea de tichete în valoare de 50 de lei pentru copiii din familiile defavorizate pentru a stimula participarea acestora la învățământul preșcolar. 11.000 de copii urmează să beneficieze de această măsură, iar costurile se ridică la 39 milioane lei pentru anul viitor. Proiectul a fost inițiat de parlamentari ALDE, scrie Mediafax.

Proiectul prevede că în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar a copiilor din familii defavorizate, al creșterii accesului la educație al acestora, se instituie stimulentul educațional sub formă de tichete sociale.

Din aceste tichete se vor putea cumpăra produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte și rechizite. Camera Deputaților este for decizional, legea urmând să fie transmisă spre promulgare.

Tichete pentru copiii de la „Școală după școală”

Comisia de învățământ a Camerei Deputaților a aprobat o propunere legislativă a PNL privind acordarea de tichete în valoare de 200 de lei pentru copiii din clasele 0-4 care doresc să urmeze programul „Școală după școală”.

„Părinții sau reprezentanții legali pot opta pentru acest program la sfârșitul fiecărui an școlar sau în momentul înscrierii copilului la școală. Programul se adresează tuturor elevilor din învățământul primar – de la clasa pregătitoare până la clasa a patra inclusiv”, a precizat deputatul PNL Raluca Turcan, unul dintre inițiatorii proiectului, scrie Mediafax.

Tichetele se vor putea acorda începând cu anul școlar 2016-2017, dacă proiectul de lege va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților și apoi de Senat.

„Măsura descurajează abandonul școlar, sprijină părinții și îi încurajează să nu-și abandoneze locul de muncă, reprezintă și o formă de suplimentare a veniturilor cadrelor didactice participante la clasele «Școală după școală». PNL consideră că programul «Școală după Școală» reprezintă un câștig pentru întreaga societate”, a mai spus Turcan. Ea a precizat că proiectul are avizul favorabil al Ministerului Educației.

Tichetul reprezintă un ajutor pentru fiecare elev și cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parțial, costurile școlii sau ale organizațiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecțiilor, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tichetul se acordă pe baza unei cereri din partea părintelui sau reprezentantului legal al copilului și se realizează pentru fiecare copil în parte, la sfârșitul fiecărui an școlar sau la momentul înscrierii la școală.

Laptele praf, la vedere

Senatul a adoptat un proiect de lege care prevede ca pe eticheta laptelui proaspăt pentru consum sau a produselor lactate să fie indicat procentul de lapte praf pe care acesta îl conține. Nerespectarea acestei obligativități este sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, scrie Mediafax.

„Laptele proaspăt pentru consum, precum și produsele lactate, destinate comercializării, care conțin lapte praf, trebuie să prevadă pe etichetă, în mod obligatoriu, avertizarea cuprinsă în sintagma «Conține lapte praf în proporție de _%»”, arată proiectul de lege aprobat de plenul Senatului și care va ajunge acum în Camera Deputaților.

Inițiatorii proiectului de lege arată în expunerea de motive că „(…) populația, în general, este păcălită prin utilizarea denumirii de lapte de vacă sau lapte autentic”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!