Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 19 iunie 2014

Sporuri mai mari

Guvernul intenţionează să majoreze sporurile acordate personalului militar, din serviciile de informaţii, din apărare şi penitenciare şi să reducă norma de ore pentru profesori, ceea ce ar genera venituri mai mari pentru aceştia, din ore suplimentare, au declarat pentru Mediafax surse oficiale. Dacă vor fi aprobate, măsurile vor fi aplicate din semestrul al doilea al acestui an, fără, însă, să aibă acordul experţilor Fondului Monetar Internaţional. În sectorul militar şi învăţământ lucrează câteva sute de mii de persoane.

Undă verde pentru drone

Deputaţii au adoptat un proiect de lege care permite avioanelor fără pilot să opereze în spaţiul aerian naţional. Proiectul modifică astfel ordonanţa 29/1997 privind Codul aerian civil. Iniţiativa legislativă a fost adoptată anterior de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Proiectul introduce prevederi în Codul aerian civil pentru a permite operarea avioanelor fără pilot (UAV – Unmanned Aerial Vehicle) sau drone, cum mai sunt cunoscute, în spaţiul aerian naţional. În expunerea de motive se arată că, prin intervenţiile legislative propuse, legislaţia naţională este adusă la cea europeană. Propunerea legislativă mai prevede înlocuirea sintagmei aeronave militare româneşti cu aeronave de stat.

Sindicaliștii din Sănătate încep protestele

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas încep în 23 iunie protestele şi până în 4 iulie vor picheta Ministerele Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor, pentru a cere creşterea cu 10% a salariilor din sănătate şi asistenţă socială şi un contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, informează Mediafax.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a precizat că s-a ajuns la această situaţie întrucât până acum revendicările sindicaliştilor din sistemul sanitar şi din asistenţă socială nu au fost soluţionate, de cinci ani nu s-au mai găsit soluţii pentru aceştia, iar în sănătate este un deficit enorm. Sindicaliştii Federaţiei Sanitas cer, printre altele, încheierea unui contract colectiv de muncă în sectorul sanitar, creşterea cu 10% a salariilor din sănătate şi asistenţă socială, precum şi deblocarea posturilor.

Marius Sepi a mai spus că dacă nici după aceste acţiuni de protest nu vor fi soluţionate cererile, în luna iulie se va reuni Consiliul Naţional, care va decide a doua parte a protestelor, putându-se ajunge la grevă de avertisment în sistemul sanitar şi chiar la grevă generală.

Restituiri din taxa de poluare auto

Sumele restituite de stat persoanelor fizice şi firmelor din taxa pe poluare auto şi cea pentru emisiile poluante, în urma unor decizii judecătoreşti, vor fi primite de contribuabili în tranşe anuale pe cinci ani, provenind din încasările aferente timbrului de mediu la bugetul Fondului pentru Mediu. Sumele vor fi restituite prin plata în fiecare an a 20% din valoarea acestora. Cererile de restituire se depun de către contribuabili la autoritatea obligată prin hotărâre judecătorească să efectueze restituirea, respectiv Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sau Administraţia Fondului pentru Mediu, după caz.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!