Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 iulie 2016

Al doilea caz de Zika în România

Al doilea caz de infectare cu virusul Zika a fost confirmat în România, la un băiat de 10 ani care locuiește cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani și a venit în vizită la rude, a anunțat, recent, Ministerul Sănătății, potrivit News.ro.

Băiatul în vârstă de 10 ani care este infectat cu virusul Zika locuiește împreună cu familia în Guyana Franceză de aproape doi ani. Copilul a venit în România pe 12 iulie, în vizită la rude, iar o zi mai târziu a avut febră, erupții pe piele și dureri musculare, simptome care au dispărut în 24 de ore.

În 15 iulie, băiatul a mers la Spitalul de Boli Infecțioase și Tropicale „Victor Babeș” din București și a fost internat, întrucât prezenta simptome ale infecției cu virusul Zika și venea dintr-o zonă cu transmitere activă. Acesta a fost externat în 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz. Pe 19 iulie, rezultatele probelor recoltate au dovedit prezența virusului Zika.

În 12 iulie, Ministerul Sănătății a anunțat primul caz de infecție cu virusul Zika în România, la o femeie în vârstă de 27 de ani, care a călătorit în Martinica.

 

Bani pentru construirea sau renovarea eco a locuințelor

Românii care își construiesc sau renovează locuințele cu materiale ecologice ar putea primi până la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic și Casa Verde Plus lansate în dezbatere publică de Ministerul Mediului.

Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanțare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile.

,,Prin acest program, românii pot face trecerea sau completarea sistemelor de încălzire pe care le au acasă cu cele care utilizează energie regenerabilă, respectiv panouri solare sau pompe de căldură. Pentru panouri solare, populația primește o finanțare de 6.000 de lei, este suficientă pentru achiziția unui sistem care să asigure apa caldă menajeră într-o casă standard. Am alocat pentru populație 50% din bugetul total al programului, care însumează 138 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar, în toate județele țării, iar populația va depune și va semna contractul de finanțare la Agenția de Protecție a Mediului din județul respectiv”, a declarat ministrul mediului, Cristiana Pașca-Palmer, potrivit Mediafax.

Pentru cei care își vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune decontare până la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumpărare și instalare, susțin reprezentanții Ministerului Mediului.

A doua componentă a proiectului de finanțare pentru eficiență energetică este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanțare românilor care își construiesc sau renovează locuințele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperișuri verzi, sisteme de monitorizare și eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum și sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie și durată de viață superioară.

Pentru persoanele fizice, finanțarea este de până la 40.000 de lei, singura condiție fiind ca materialele folosite să fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul înconjurător.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!