Ştiri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 26 iunie 2014

Lege nouă pentru zilieri

Nicio persoană fizică nu mai poate angaja zilieri, potrivit unei noi legi intrate în vigoare. Asta înseamnă că oricine vrea să îşi construiască o casă fără să apeleze la o firmă de construcţii sau să recolteze culturile cu ajutorul zilierilor va risca amenzi usturătoare, relatează Digi24.

Potrivit noii legi a zilierilor, persoanele juridice trebuie să cumpere un nou model de Registru de evidenţă al zilierilor, document ce trebuie trimis lunar către inspecţia muncii. Acest registru costă 80 de lei şi trebuie să cuprindă o rubrică în care angajaţii declară pe propria răspundere că sunt apţi de muncă, o rubrică în care trebuie să confirme că au primit banii şi una în care trebuie să semneze părinţii, în cazul zilierilor minori.

În ceea ce priveşte domeniile de activitate în care pot fi angajaţi zilierii, printre acestea se numără cele de cercetare-dezvoltare în ştiinţe sociale şi umaniste sau cele de organizare a expoziţiilor. Plata zilierilor se poate face inclusiv electronic, la sfârşit de săptămână. Cuantumul remuneraţiei brute orare stabilite de părţi nu poate fi mai mică de 5 lei pe oră, valoarea pe oră a salariului minim brut pe ţară.

Agricultorii care vor fi prinşi că se folosesc de zilieri fără să plătească taxele şi impozitele către stat vor plăti amenzi de până la 20.000 de lei şi nu vor mai avea vreodată voie să angajeze muncitori cu ziua. În cazul unui accident de muncă sau în cazul decesului zilierului, patronul este nevoit să suporte cheltuielile pentru spitalizarea, respectiv înmormântarea acestuia.

 

Masă caldă în şcoli

O propunere legislativă care prevede înlocuirea Programului „Cornul şi laptele” cu o masă caldă a fost adoptată tacit de Senat, urmând a merge la Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz. Iniţiatorii arată în expunerea de motive că propunerea legislativă porneşte de la deficienţa Programului „Cornul şi laptele”, care se bazează pe impunerea unui singur tip de aliment şi nu încurajează un mod de viaţă sănătos. În plus, se menţionează şi faptul că produsele din acest program nu mai sunt atractive pentru copii, astfel că a generat o risipă de proporţii în cei peste zece ani de implementare.

Senatorii iniţiatori mai consideră că, prin acordarea unei mese calde, se diversifică alimentaţia copiilor şi se previne, astfel, obezitatea în rândul acestora. Guvernul nu a trimis un punct de vedere la propunerea legislativă, iar Comisia de administraţie publică a acordat un raport de respingere a legii, pe motiv că acordarea de produse de panificaţie şi lactate face parte dintr-un program prevăzut de Regulamentul Comisiei Europene, privind acordarea de ajutoare comunitare copiilor din instituţii şcolare, prin sprijin financiar din Fondul European de Garantare Agricolă.

Pensia şi salariul ar putea fi cumulate

Mai mulţi parlamentari PSD vor să propună un proiect de lege care să permită din nou cumulul pensiei cu salariul. Astfel, pensionarii s-ar putea angaja la firme de stat pentru a-şi majora veniturile, informează Digi24. Cumul pensiei cu salariul a fost interzis în 2009, când Guvernul condus de Emil Boc a dat o ordonanţă de urgenţă prin care pensionarii nu mai aveau voie să se angajeze în sistemul bugetar sau, în cazul în care o făceau, trebuiau să opteze între pensie şi salariu. Deocamdată, iniţiativa este în dezbatere la Senat. Liviu Pop, preşedintele Comisiei de Muncă, susţine că propunerea nu va afecta bugetul de stat. El a precizat că măsura urmăreşte de fapt ca pensionarii să mai rămână câţiva ani în funcţie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!