Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 3 iulie 2014

Cartelele prepay doar cu buletinul, din 2016

Utilizarea cartelelor telefonice preplătite (prepay) va fi posibilă, începând cu 1 ianuarie 2016, doar dacă deţinătorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei iniţiative legislative votate de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor.

Potrivit textului de lege adoptat de deputaţii din cele două Comisii, iniţiativa legislativă urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015. Însă deţinătorii de cartele prepay vor avea la dispoziţie un an, până la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, în caz contrar numărul fiind anulat.

Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, accesul urmând a fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces. Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului acestui for legislativ. Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Nepregătiți digital

România se află în continuare pe un loc fruntaş când vine vorba de viteza conexiunilor digitale. Cu toate acestea, ponderea celor care nu au utilizat niciodată internetul este de două ori mai mare decât de media europeană. Astfel, dacă la nivel european doar 20% din populaţie nu a utilizat vreodată internetul, la noi în ţară procentul este dublu (42%). Acest fapt se reflectă la nivelul forţei de muncă unde, dacă în Europa 39% dintre angajaţi şi potenţialii angajaţi deţin competenţe digitale insuficiente şi doar 14% nu posedă deloc abilităţi digitale, în România 83% din forţa de muncă nu deţine competenţe digitale suficiente, iar 41% sunt analfabeţi digital, se arată într-un comunicat al ECDL (program de certificare a aptitudinilor de operare pe calculator) România, citând rezultatele raportul Agendei Digitale.

 

Pașaport direct la domiciliu

Românii pot solicita transmiterea paşapoartelor simple electronice la domiciliu sau reşedinţă, contra unei taxe suplimentare de 8,68 de lei, informează Ministerul Afacerilor Interne. Documentul va fi trimis prin curierat rapid. Prin această măsură se elimină obligaţia persoanelor de a se prezenta la ghişeu pentru a ridica paşaportul. Rămâne doar necesitatea prezentării la momentul depunerii documentelor necesare eliberării documentului de călătorie, se arată într-un comunicat, citat de Mediafax.

Curierul va livra paşaportul sub semnătură de primire doar titularului, unuia dintre părinţi (în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani) sau unei persoane împuternicite (prin procură specială autentificată). Destinatarul primeşte automat un SMS în care este informat cu privire la ziua în care va fi efectuată livrarea, adresa la care va sosi curierul si numărul de document de transport ce va însoţi plicul cu paşaportul.

Termenul legal de eliberare a paşaportului simplu electronic este de cel mult 30 de zile. În practică, Direcţia Generală de Paşapoarte eliberează aceste documente de călătorie în 10 zile lucrătoare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!