Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 noiembrie 2014

PE SCURT:

  • Indemnizații duble pentru victimele comunismului
  • Salarii mai mari în sănătate
  • CFR Marfă continuă concedierile

Indemnizaţii duble pentru victimele comunismului

Indemnizaţiile lunare ale persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă, instaurată din 6 martie 1945, vor fi majorate la 400 lei, în cazul celor deportaţi sau care au fost în prizonierat, respectiv la 200 lei, pentru cei internaţi abuziv în spital sau aflaţi în domiciliu forţat. Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre adoptare în procedură de urgenţă. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a precizat că este vorba de o dublare a indemnizaţiei comparativ cu nivelul actual, informează Mediafax.

 Astfel, va fi acordată o indemnizaţie lunară de 400 lei pentru fiecare an de detenţie, strămutare în alte localităţi, deportare în străinătate sau prizonierat, respectiv o indemnizaţie lunară de 200 lei fiecare an de internare abuzivă în spitale psihiatrice sau de domiciliu forţat.

 

Salarii mai mari în sănătate

Guvernul a discutat majorarea cu 100 lei a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială. Recent, Federaţia Sanitas a renunţat la protestele anunţate, după ce Guvernul le-a promis atunci sindicaliştilor că, din ianuarie 2015, vor fi majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, aşa cum se discutase în iunie, la Ministerul Finanţelor.

 

CFR Marfă continuă concedierile

Transportatorul feroviar de stat CFR Marfă a disponibilizat până în prezent 2.296 de salariaţi, din totalul de 2.500 de persoane care sunt concediate în acest an.  Până în acest moment au fost făcute concedieri la sucursalele Muntenia – Dobrogea (570 salariaţi), Banat – Oltenia (622 salariaţi), Transilvania (540 salariaţi), Moldova (291 salariaţi), Centrul de Întreţinere şi Reparaţii Vagoane (207 salariaţi) şi structura centrală CFR Marfă (66 salariaţi), potrivit informaţiilor transmise de companie la solicitarea Mediafax.

„Procesul de disponibilizare se va încheia la data plecării ultimului salariat vizat a fi disponibilizat. Pot apărea diferite situaţii datorită cărora concedierea colectivă să nu aibă un termen precis de finalizare (salariaţi cu contracte individuale de muncă suspendate din diferite motive, salariaţi care şi-au depus dosarul de pensionare şi urmează să le sosească decizia de pensionare)”, au precizat reprezentanţii CFR Marfă. În prezent, compania mai are 6.561 salariaţi.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI la o restructurare agresivă a companiei CFR Marfă şi continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic, după ce procedura de cedare a 51% din acţiuni a eşuat anul trecut.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!