Ştiri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 14 noiembrie 2014

PE SCURT:

  • Numai 50 km de autostradă într-un an
  • Ajutor mai mare pentru veterani și văduve
  • Microciparea câinilor, prelungită

Numai 50 km de autostradă într-un an

Autorităţile vor inaugura până la finele acestui an 56 de kilometri de autostradă, mai puţin de jumătate faţă de nivelul din 2013, când au fost finalizaţi 116 kilometri, şi au planificat pentru 2015 deschiderea traficului rutier pentru 17 kilometri noi.

Datele CNADNR arată că până la finele acestui an vor fi finalizaţi 56,3 kilometri de autostradă, respectiv primul lot (22,2 kilometri) şi o porţiune de 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Nădlac – Arad, 6 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Timişoara – Lugoj şi lotul 3 de la Orăştie – Sibiu (22,1 kilometri).

În anul 2013 au fost deschişi traficului rutier 116,07 kilometri. Lungimea totală a reţelei de autostrăzi din România numără în prezent 646,07 km.

 

Ajutor mai mare pentru veterani şi văduve

Ajutorul anual acordat veteranilor, văduvelor şi accidentaţilor de război, pentru acoperirea unei părţi din costul chiriei, energiei electrice şi energiei termice pentru nevoi casnice, ar putea fi majorat cu 13%, de la 265 la 300 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Muncii.  În nota de fundamentare ce însoţeşte documentul se arată că 29.936 de persoane au beneficiat în 2013 de acest ajutor, scrie Mediafax.

„Având în vedere prevederile legale menţionate, cât şi dificultăţile cu care se confruntă această categorie de populaţie, prin proiectul alăturat de hotărâre a Guvernului se propune majorarea ajutorului anual de la 265 lei la 300 lei, cu 13% mai mult faţă de nivelul aprobat în anul 2013. Această majorare este motivată de creşterea preţurilor la mărfurile nealimentare şi la servicii în luna iulie 2014 faţă de luna iulie 2013”, se precizează în nota de fundamentare. Plata ajutorului anual din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice se efectuează de către casele de pensii publice.

 

Microciparea câinilor, prelungită

Termenul până la care trebuie microcipaţi câinii, 1 ianuarie 2015, ar putea fi prelungit, la solicitarea proprietarilor din toate judeţele şi a organizaţiilor profesionale ale medicilor veterinari, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), potrivit Mediafax.

„Avem numeroase semnale din ţară, de la proprietarii de animale, că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural, unde populaţia are resurse financiare limitate. Intenţia noastră a fost să identificăm toţi câinii cât mai curând, pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an”, a declarat preşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, citat într-un comunicat.

ANSVA reaminteşte, în acest context, că la 1 noiembrie 2014 a fost demarată campania de vaccinare antirabică a câinilor din gospodăriile populaţiei la nivel naţional, care presupune nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi identificarea şi înregistrarea lor, ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!