Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 28 noiembrie 2014

PE SCURT:

  • Opt morți într-un accident de elicopter
  • Cutremur de 5,7 grade în zona Vrancea
  • Salarii mai mari pentru profesori

Opt morți într-un accident de elicopter

Un elicopter militar care s-a prăbuşit la 21 noiembrie într-o zonă împădurită din județul Sibiu. Opt militari din aparatul de zbor au murit, iar alţi doi au fost răniţi, fiind preluaţi de un elicopter SMURD şi duşi iniţial la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, de unde au fost transferaţi la Spitalul de Arşi din Bucureşti, potrivit Mediafax.

Procurorii militari au dispus începerea urmăririi penale în acest caz, pentru ucidere din culpă, neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, în cauză fiind audiaţi şapte martori, a anunţat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Cutremur de 5,7 grade în zona Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter s-a produs, sâmbătă seară, la ora 21.14, în zona Vrancea, la adâncimea de 39 de kilometri, seismul fiind resimţit şi la Bucureşti. Seismul a fost urmat de cinci replici, cu magnitudinea mai mică. Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, a declarat pentru Mediafax că nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (6 kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Pentru că a fost un cutremur puternic, au existat şi câteva pagube. În primul rând, imediat după seism, majoritatea reţelelor de telefonie mobilă au avut probleme mari. România TV anunţă că şi unele supermarketuri au avut de suferit, mai multe rafturi fiind răsturnate. De asemenea, alimentarea cu energie electrică şi apă din mai multe zone a fost întreruptă.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

Cutremurul a fost resimţit în Republica Moldova şi nordul Bulgariei, dar nu a provocat victime sau pagube materiale.

 

Salarii mai mari pentru profesori

Bugetul Educaţiei pentru 2015 „merge pe o creştere” şi va cuprinde lucruri noi, cum ar fi un fond special pentru examene şi evaluări, dar şi creşterea salariilor cadrelor didactice în două tranşe, a declarat ministrul Remus Pricopie, fără a putea spune o cifră exactă privind bugetul.

Ministrul educaţiei a spus că a avut deja o discuţie cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe privind bugetul, însă, din experienţa anilor trecuţi, până la finalizarea acestuia, vor mai exista cel puţin trei-patru discuţii.

„În linii mari, bugetul este conturat, se merge pe o creştere, dar este totuşi mai complicat, pentru că au scăzut contribuţiile sociale, ceea ce va avea un impact în anul 2015”, a declarat Pricopie, citat de Mediafax.

Ministrul educaţiei a precizat că în bugetul pe 2015 este prevăzută şi creşterea salariilor cadrelor didactice în două tranşe, respectiv 5% din martie şi 5% la începerea viitorului an şcolar.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!