Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 decembrie 2014

PE SCURT:

  • Controlul judiciar, neconstituțional
  • Proiectul castrării chimice a violatorilor, adoptat în Senat
  • Campioni absoluți la viteza internetului

Controlul judiciar, neconstituţional

Curtea Constituţională (CC) a stabilit că articolele din noul Cod de procedură penală care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă. Plenul Curţii Constituţionale a constatat că, deşi noul Cod de procedură penală include printre măsurile preventive controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare. Controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune au intrat în vigoare la 1 februarie.

Direcţia Naţională Anticorupţie propune ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative, după decizia Curţii Constituţionale.

 

Proiectul castrării chimice a violatorilor, adoptat în Senat

Senatul a adoptat, în mod tacit, un nou proiect de lege privind castrarea chimică a violatorilor. Măsura ar putea fi aplicată pe finalul ispăşirii pedepselor cu închisoarea printr-o decizie a instanţei. Decizia finală a adoptării iniţiativei legislative aparţine Camerei Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă prevede că „persoanelor care au săvârşit fapte prevăzute de legea penală care atentează la inviolabilitatea sexuală a altei persoane, inclusiv a minorilor, de către instanţa de judecată li se poate aplica măsura de siguranţă castrarea chimică”.

De asemenea, măsura de castrare chimică „se aplică obligatoriu de către instanţa de judecată” şi se efectuează „în ultimele trei luni de ispăşire a pedepsei închisorii”. Propunerea legislativă are aviz negativ din partea Consiliului Legislativ, din partea Guvernului, a Comisiei pentru drepturile omului din Senat şi raport de respingere din partea Comisiei juridice.

 

Campioni absoluți la viteza internetului

Un studiu întocmit de furnizorul britanic de servicii de broadband Hyperoptic prezintă clasamentul capitalelor europene după viteza medie a conexiunii la internet. Bucureştiul ocupă locul întâi în acest clasament, depăşind oraşe ca Paris, Londra sau Berlin, potrivit studiului citat de ISPreview.

Locuitorii capitalei României beneficiază de o viteză medie de download de 81,18 Mbps, se arată în clasamentul Hyperoptic, care include 33 de capitale europene. Cifrele se referă atât la internetul utilizat de companii, cât şi de gospodării. Parisul, cu o viteză medie de 78,15 Mbps, se situează pe locul al doilea, urmat de Vilnius (Lituania) cu 60,14 Mbps, Stockholm (Suedia) cu 58,37 Mbps şi Berna (Elveţia) cu 51,19 Mbps. Cu o viteză medie de 26,29 Mbps, Londra ocupă locul 26 în clasament, în urma Berlinului (26,51 Mbps), Varşoviei (26,68 Mbps) şi Bruxellesului (28,51 Mbps). Capitala Greciei se situează pe ultimul loc, cu o viteză de numai 9,45 Mbps, la mică distanţă de Nicosia (Cipru), cu 9,58 Mbps.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!