Știri pe scurt

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 iunie 2014

Intonarea imnului, obligatorie în şcoli

Intonarea imnului naţional ar putea deveni obligatorie zilnic, la începutul programului şcolar, în învăţământul primar, în varianta prescurtată, prin grija conducătorilor unităţilor de învăţământ, potrivit unei propuneri legislative a unui grup de senatori PSD, care a fost adoptată tacit de Senat. Potrivit proiectului, inspectoratele şcolare teritoriale ar urma să verifice respectarea acestor prevederi şi să stabilească măsuri de sancţionare pentru conducătorii unităţilor de învăţământ unde se constată nereguli privind aplicarea acestei legi. Iniţiativa legislativă, care a trecut de Senat în forma propusă de iniţiatori, va fi dezbătută de Camera Deputaţilor în calitate de Cameră decizională.

 

Şomaj de la 16 ani

Absolvenţii a cel puţin 10 clase, în vârstă de minim 16 ani, pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj de 250 de lei, pentru o perioada de şase luni, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă în maxim 60 de zile de la data absolvirii.  Potrivit unui comunicat al Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă Bucureşti, absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minimum 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj (în valoare de 500 de lei în 2014 – n.r.). Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării (informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională).

 

Câţi copii sunt în România

Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii,  cu ocazia Zilei Copilului, o serie de date despre ponderea copiilor în populaţia ţării în anul 2013. În gospodăriile din România cresc, în medie, 1,08 copii, iar femeile nasc în medie prima oară la vârsta de 26,5 ani. La 1 ianuarie 2013, dintre cei 20 milioane de locuitori rezidenţi în România, 4,23 milioane, reprezentând 21% din totalul populaţiei, aveau 0-19 ani, se arată în comunicatul INS.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!