STRAINATATEA, CALE SPRE… DIVORT

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 17 iulie 2011

Diaspora romaneasca_Strainatatea, cale spre... DIVORT

Migratia din ratiuni economice in statele dezvoltate poate aduce indivizilor bunastare si genereaza uneori si o oarecare ascensiune economica, dar in acelasi timp poate provoca divorturi si distruge familii.

Analizele si studiile sociologice efectuate in ultimii ani au atras atentia in mod repetat asupra cresterii numarului de divorturi in familiile romanilor. Si tot in ultima perioada, acestea au introdus pe lista principalelor motive care destrama cuplurile o cauza noua: plecarea la munca in strainatate.

A fi divortat este o stare civila desprinsa din realitate, chiar daca nu face parte din acele stari care sunt dorite si asteptate in viata unei familii. Iar cei care traiesc un astfel de proces de separare ajung, din nefericire, sa experimenteze si efectele neplacute care decurg in consecinta. Divortul inseamna de cele mai multe ori durere, suferinta, stres, dezechilibre psihice, pierderi materiale si chiar sentimente de revolta, ura si respingere.

Dar daca totusi, Doamne fereste!, „ne dorim” divortul pe pamantul britanic atat de indepartat de tara natala, ce ne ramane de facut?

 

 

Cand despartirile dor

 

Strainatatea destrama familii, atentioneaza mass-media romaneasca, dar si studiile de specialitate de mai multi ani, de cand s-a intensificat „exodul” romanilor spre locurile de munca mai bine platite care li se ofera peste hotarele tarii natale.

Plecarea unuia sau a ambilor soti dintr-o familie la munca in strainatate a devenit astfel una dintre cele mai noi cauze amintite in statisticile divorturilor publicate in Romania.

„In momentul in care s-a luat hotararea ca unul dintre membri sa plece la munca intr-o alta tara nu s-a gandit ca asta poate duce la ruperea casniciei. Dar timpul trece si ochii care nu se vad, se uita. Oamenii au nevoie de dragoste, de apropiere, iar banii nu pot compensa lipsa unui partener, cu care sa impartaseasca evenimentele de zi cu zi”, explica sociologul Lazar Vlasceanu numarul mare al divorturilor cauzate de plecarea unuia dintre parteneri la munca „afara”.

Evolutia societatii si globalizarea au deci un pret. In acest caz – destramarea familiei: „Rata divorturilor a crescut enorm, mai ales de cand s-a deschis piata muncii, iar membrii familiei traiesc in medii profesionale diferite. Principala cauza care determina migrarea membrilor este faptul ca piata de munca a devenit globala. In acest moment primeaza situatia materiala, nu confortul familiei”, explica Lazar Vlasceanu.

 

Psihologia divortului

Conform specialistilor, in ultimul timp, din ce in ce mai multe femei plecate la munca peste granite intenteaza divort: „A crescut numarul divorturilor in ultima perioada, mai ales in cazurile in care unul dintre parteneri este plecat la munca intr-o alta tara. Este vorba de generatia intre 30 si 35 de ani. De obicei, femeile introduc divortul si cei care divorteaza din aceasta cauza provin dintr-o clasa sociala submedie”, spunea Cristian Grigore, avocat.

Psihologul Eliza Nicolaescu a oferit si o explicatie a deciziei partenerului de a divorta: „Din punct de vedere social, este acceptat ca barbatul sa aiba relatii extraconjugale, dar, de obicei, ei nu-si parasesc familia, nu intenteaza divort. Statistic, sunt mai putini barbati care divorteaza.”

In plus, „cel care pleaca din tara se schimba foarte mult. Intra intr-un alt tip de societate, alt mediu profesional. Aceste schimbari externe se reflecta si in interiorul persoanei, ceea ce duce la schimbarea intereselor si motivatiilor, iar in momentul in care se intoarce acasa nimic nu mai e la fel”, mai explica Eliza Nicolaescu.

 

 

Tristeti anonime

 

Romanii care au trait divortul povestesc cu greu despre aceasta experienta. Si totusi, povestile despre familiile care au avut de suferit de pe urma iluziei bunastarii oferite neconditionat de munca in strainatate, „fenomen” care a cuprins casele a numerosi romani imediat dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene, sunt nenumarate. Ele sunt spuse mai ales de copii proveniti din astfel de familii destramate sau de rudele acestora.

Cele doua cazuri expuse mai jos au aparut pe un blog personal ca raspuns la o marturisire similara despre despartire si suferinta.

 

Banii n-aduc fericirea

„(…) Este cat se poate de adevarat. Plecarea peste hotare distruge familii si, din pacate, continua sa o faca. Familii intregi se ruineaza din cauza plecarii in vederea unui castig mai bun. Ei erau tineri si spun ca s-au casatorit din dragoste. Ambii aveau studii superioare si erau destul de bine vazuti in comuna in care traiau. Pina cand sotia a decis ca trebuie sa plece si sa castige bani pentru a intretine mai bine fetele. Ca sa nu duca lipsa de nimic. Si tocmai aceasta femeie a facut ca fetele ei sa duca lipsa de ce este mai important pe lume, de mama.

Ea a plecat pe cand cele doua fete aveau doar trei si respectiv sase ani. Fetele au crescut doar cu tatal lor. El a avut grija in cele mai mici detalii ca sa le dea o educatie buna. Si isi implora sotia sa vina acasa. Vazand ca nu are niciun raspuns de la ea, a cazut in capcana adulterului.

Dorinta de a avea o stare materiala mult mai buna a adus aceasta familie la divort… Fetele nu mai au ochi sa isi vada mama, iar ea s-a casatorit intr-o alta tara, cu un batran. Apoi fetele ei au inceput a practica lucruri murdare. Si toate au inceput de la dorinta de a castiga bani multi. 

(…) Este de-a dreptul dureros. Ideea plecarii pornita doar de la o idee buna se transforma intr-o tragedie nationala. Vom avea un viitor, educat in spiritul banilor, si departe de bunul simt. Daca nu va vine a crede, faceti o tura prin barurile din capitala si de pe la sate. Veti vedea ca sunt arhipline. Visez ziua cand tinerele familii vor lucra in tara lor si copiii vor avea parintii langa ei. Iar situatii ca cele din exemplul expus sa fie de domeniul trecutului”, spune cineva, undeva pe internet, intr-o destainuire in care se regasesc probabil, din pacate, multi dintre romanii care isi duc singuratatile prin statele dezvoltate ale lumii, rupti uneori definitiv de familiile lor din tara natala.

 

O familie rupta-n doua

Raspunsul la povestea anterioara este o alta marturisire care nu dezvaluie persoane si nu numeste locuri. Din randurile anonime insirate impersonal undeva pe internet razbate insa durere si suparare:

 „(…) Eram o familie unita si traiam foarte bine, mergeam mereu cu familia in concedii de odihna, nu am fost despartiti niciodata.

(…) Pana cand mama s-a indatorat cu niste bani si a plecat peste hotare. Eu, stiind ca ea sufera singura acolo, dupa vreo noua luni dupa plecarea ei, m-am dus la ea.

Acasa au ramas tata si fratele meu. M-a durut sa-i las, dar era cu scopul de a scurta timpul si de a fi iarasi impreuna. Speram sa pot sa o ajut pe mama sa-si plateasca datoriile. Am facut o pauza de un an la facultate, iar apoi am revenit sa imi termin studiile.

Apoi si-au facut tata si fratele meu actele pentru a pleca la mama. Ne facusem o gramada de planuri. Ne vedeam peste hotare din nou impreuna. Si cand ei au reusit sa plece eram fericita, dar nu a fost sa fie…

Au inceput certuri, timp de doua luni s-au intamplat lucruri groaznice intre parinti. Mama l-a dat afara pe tata si el s-a intors in Romania la mine. Ea a reusit insa sa il retina pe fratele meu mai mic. Din ziua cand au divortat, nu mai vorbesc cu ea si o urasc. Ea traieste cu un barbat si au trecut cinci luni de cand nu s-a mai interesat de viata mea si a tatalui meu. Din fericire, am trecut peste stresul acesta, m-am casatorit si sunt insarcinata. Tatal meu si-a gasit si el de lucru in alta tara, iar eu cu sotul meu vom pleca si noi.

Sunt fericita in noua mea familie, dar nu cred ca mama mea va mai avea iertare de la mine. (…) Si-a schimbat familia si copiii pentru un barbat mai tanar cu 10 ani decat ea. Nu stiu unde va ajunge…”

—————————–

„Multi soti sau sotii au ales sa plece pentru o perioada mai scurta sau mai lunga de timp pentru a gasi un rost pentru familiile lor. Nu este nimic de condamnat in aceasta. Exista insa un pericol major pentru familiile respective – pericolul instrainarii.”

Sursa: blendarencu.worldpress.com

—————————–

 

 

Avocat fara voie

 

Un tanar roman care ofera servicii de translator pentru un avocat din Londra a aflat involuntar, dar cu ingrijorare, cat de mare este numarul de familii de conationali care iau decizia sa se destrame aici in Regatul Unit.

Daniel C. este martor fara voie la acest „fenomen”, doar pentru ca romanii sunt obisnuiti sa mearga la preot atunci cand vor sa se casatoreasca si sa apeleze la serviciile unui avocat daca isi pun in gand sa divorteze.

De altfel, in comunitatea romanilor din Marea Britanie sunt perceputi ca „avocati” toti acei oameni pregatiti profesional pentru a rezolva diversele probleme cu care se confrunta imigrantii in Regatul Unit. Practic, sunt numiti „avocati” deopotriva contabilul specializat in servicii de consultanta pentru incheierea unui an financiar si recuperarea de taxe, ca si consilierul care poate oferi asistenta pentru recuperarea de daune in cazul unui accident la locul de munca.

In virtutea acestei asocieri simplificate a ajuns Daniel, un roman care lucreaza ca si translator pentru o companie britanica, sa fie solicitat frecvent de catre conationalii lor, rezidenti in Marea Britanie si care se confrunta cu probleme in familie pentru… divorturi.

„Oamenii imi descopera numarul de telefon in ziar, unde firma cu care colaborez are postata o reclama. Ei ma suna pentru orice probleme cu care se confrunta atunci cand vad ca datele mele de contact se afla alaturi de cele ale unui avocat britanic pentru care lucrez ca translator. Asa am ajuns la concluzia ca divortul in familiile romanilor din strainatate a ajuns cel putin la cote care cred eu ca merita atentie”, spune Daniel.

El primeste zilnic cateva telefoane de la romani si sustine ca in peste jumatate din numarul total al acestora, persoanele de la capatul celalalt al firului il intrebau daca poate sa le dea informatii despre procedura de divort. „In general imi solicitau astfel de informatii voci feminine. Nu apucam sa intru in prea multe detalii, pentru ca firma pentru care lucrez are un alt obiect de activitate. Dar chiar si din dialogurile succinte purtate, aflam ca exista interes pentru procedura de divort in Marea Britanie. Am inteles ca sunt numeroase cupluri de romani care si-ar dori sa divorteze aici, in tara in care locuiesc in prezent, pentru a evita drumurile suplimentare in Romania. Si de cele mai multe ori incheiam convorbirea transmitandu-le numarul de telefon de la Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei la Londra”, a mai detaliat Daniel C.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!