STRAINATATEA, CALE SPRE… DIVORT

Articol publicat in sectiunea Acte, Reportajul săptămânii pe data 17 iulie 2011

 

Despre tehnica… divorturilor

 

Este mai bine sa divortam in Romania sau in Marea Britanie?” se intreaba cel mai adesea cuplurile de romani in care cel putin o persoana s-a stabilit in Regatul Unit, atunci cand se decid asupra solutiei despartirii. Informatii complete si lamuritoare referitoare la astfel de situatii sunt greu de obtinut…

Doar doi avocati de origine romana profeseaza legal, fiind recunoscuti in baroul avocatilor britanici, la Londra. Si nici unul dintre acestia nu este specializat in divorturi.

 

Casatorie mixta, divort in strainatate

Daca detalii despre procedura de divort din Marea Britanie si respectiv din Romania sunt disponibile pe internet, o comparatie explicita intre cele doua modalitati legale de desfacere a unei casnicii este greu de gasit. In astfel de circumstante, forumurile de discutii online sunt spatiile publice unde pun intrebari romanii aflati in prag de divort. Si uneori interpelarile lor primesc raspuns, chiar daca altadata acestea raman „in aer”…

„Sunt cetatean roman, casatorita in octombrie 2007 cu un cetatean britanic. Ceremonia a avut loc in Newcastle, UK, si – nu stiu cat de important este acest detaliu – certificatul de casatorie se afla la sotul meu. Din motive personale, eu m-am intors definitiv in tara si vreau sa divortez, fara niciun fel de pretentii. Va rog sa-mi spuneti cum trebuie sa procedez”, intreba in mai 2008, pe website-ul juridic topavocat.ro, o femeie din Romania care isi unise destinele de doar cateva luni cu un britanic.

„Relatiile dintre soti sunt supuse legii nationale comune, iar in cazul in care sotii au cetatenii diferite, sunt supuse legii domiciliului comun. In cazul dumneavoastra – UK, presupunand ca acolo ati avut domiciliul comun si nu in Romania”, a aflat romanca de la unul dintre avocatii colaboratori ai aceluiasi website.

Raspunsul preciza ca, in astfel de situatii, legea statului in care s-a aflat domiciliul comun al sotilor continua sa reglementeze divortul si in situatia in care unul dintre cei doi s-a mutat intr-o alta tara.

„Ati fi putut promova cererea de divort in Romania, doar daca legea straina nu ar fi permis divortul ori l-ar fi admis in conditii deosebit de restrictive. In situatia data, pentru a divorta, va trebui sa va adresati autoritatilor competente din Anglia”, a continuat explicatia furnizata prin intermediul internetului.

 

Divort ieftin in Romania

Si M.N., o romanca aflata in strainatate si casatorita cu un cetatean roman de asemenea plecat din Romania, a intrebat pe un website romanesc din Regatul Unit cum poate sa divorteze cat mai repede si mai simplu, cu cheltuieli minime. Raspunsul a venit din partea avocatului Lucian Pitigoi pe clickromania.co.uk care i-a sugerat divortul in tara natala:

„Se poate promova un divort in fata primariei, notarului public sau a instantei de judecata. In primele doua situatii, este nevoie de consimtamantul ambilor soti, in cea de-a treia, cand se promoveaza un divort fara a exista consimtamantul celuilalt este necesara introducerea unei actiuni la Judecatoria din Romania, de la locul paratului, sau a domiciliului comun unde inca mai locuieste un sot.

Actiunea se promoveaza personal sau printr-un avocat. Pentru ca dumneavoastra locuiti in strainatate este necesar sa va prezentati la consulatul roman cel mai apropiat si sa cereti alcatuirea unei procuri speciale pe numele avocatului cu care veti incheia un contract de asistenta juridica. Aceasta solutie este cea mai ieftina pentru ca nu trebuie ca dumneavoastra sa va deplasati in Romania la instanta de judecata, atat la introducerea cauzei, cat si la fiecare termen de judecata”, a explicat avocatul.

Acesta s-a mai referit si la eventualitatea existentei unor copii minori in familia care urmeaza sa divorteze. „Pentru ca nu rezulta din scrisoarea dumneavoastra daca aveti sau nu copii, in conditiile in care exista minori in familia dvs., trebuie citata si autoritatea pentru protecta minorilor de la locul instantei de judecata. Daca minorii au peste 10 ani, ei trebuie audiati, dar aceasta operatiune se poate face prin comisie rogatorie la instanta straina sau in fata consului roman. Dupa administrarea probelor se pronunta hotararea de divort, iar dupa circa 30-60 zile se redacteaza hotararea judecatoreasca”, informeaza avocatul Lucian Pitigoi.

 

 

Legea europeana a divorturilor

 

Procedura de divort pentru cazul cetatenilor romani stabiliti in strainatate sau casatoriti cu cetateni straini este prezentata in detaliu pe website-ul juridic divort-rapid-si-ieftin.ro.

Pagina de internet subliniaza ca orice roman cu domiciliul in strainatate sau romanii casatoriti cu cetateni straini pot obtine divortul in Romania, mandatand un avocat roman care sa ii reprezinte. In cazul divorturilor in care domiciliul comun al sotilor a fost in strainatate, se pune insa problema instantei competente sa judece divortul.

Procesul de divort si incredintare de minori este reglementat la nivelul Consiliului Europei prin regulamentul 2201/2003, un act normativ comunitar, obligatoriu si direct aplicabil si in Romania incepand din 1 ianuarie 2007.

In acord cu normele europene si in conformitate cu Codul de Procedura Civila din Romania, cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se afla cel din urma domiciliu comun al sotilor. „Daca sotii nu au avut domiciliu comun sau daca niciunul dintre soti nu mai locuieste in circumscriptia judecatoriei in care se afla cel din urma domiciliu comun, judecatoria competenta este aceea in circumscriptia careia isi are domiciliul paratul, iar cand paratul nu isi are domiciliul in tara, este competenta judecatoria in circumscriptia careia isi are domiciliul reclamantul”, stabileste legislatia romaneasca.

Si regulamentul nr. 2201/2003 al Consiliului Europei contine dispozitii referitoare la litigiile de divort ale unor cetateni europeni aflati in strainatate. Astfel, conform articolului 3 din regulament, „sunt competente sa hotarasca in problemele privind divortul instantele judecatoresti din statul membru pe teritoriul caruia se afla:

 • resedinta obisnuita actuala a sotilor sau
 • ultima resedinta obisnuita a sotilor in conditiile in care unul dintre ei inca locuieste acolo sau
 • resedinta obisnuita a paratului sau
 • in caz de cerere comuna, resedinta obisnuita a unuia dintre soti sau
 • resedinta obisnuita a reclamantului, in cazul in care acesta a locuit acolo cel putin un an inaintea introducerii cererii.”

„In situatia divorturilor cu element de extraneitate este recomandabil sa apelati la un avocat specializat in reprezentarea clientilor din afara tarii, cu experienta in Dreptul Familiei si Drept International Privat”, se mentioneaza pe website-ul juridic romanesc specializat in divorturi, divort-rapid-si-ieftin.ro.

 

 

Divort in Romania sau in Marea Britanie?

 

Avocatul Elisabeta Dumitrescu, membru al baroului din Londra si unul dintre cei doi romani care au ajuns sa profeseze in Marea Britanie, a acceptat o comparatie intre procesul de divort in Regatul Unit si cel din Romania.

„Procesul de divort este adeseori mai costisitor si mai complicat in Marea Britanie decat in Romania”, a afirmat Elisabeta Dumitrescu. Ea a precizat ca in Regatul Unit formalitatile pot dura si un an, in cazul in care sotii care se despart nu sunt in consens referitor la conditiile despartirii. Minim trei-patru luni se poate intinde un proces britanic de divort, atunci cand ambele parti sunt de acord, deci divortul nu este contestat de niciunul dintre soti. In plus, pentru pronuntarea divortului, in Regatul Unit se impune invocarea unor motive foarte clare care trebuie sa fie acceptate de instanta judecatoreasca. In caz contrar, nu se pronunta divortul, dupa cum atrage atentia avocatul.

„Iar in ceea ce priveste custodia copiilor rezultati dintr-o casatorie care se destrama, aceasta constituie poate cea mai inconvenabila problema atunci cand se recurge la divort in Marea Britanie. Pentru ca sentinta pronuntata aici in cazul unui proces de divort, nu face absolut nicio referire la custodia copiilor”, mai spune Elisabeta Dumitrescu. Dificultatile apar in cazul in care unul dintre parinti vrea sa tranziteze granita Romaniei insotit de propriul copil. Legea romaneasca prevede in astfel de situatii ca un minor poate calatori in afara tarii doar insotit de ambii parinti sau de un singur parinte, dar avand si consimtamantul celuilalt.

In concluzie, procedura de divort in Regatul Unit depinde direct de felul in care cei doi soti doresc sa se desparta. Ea este mai greoaie in cazul unui divort contestat si se simplifica mult daca despartirea are loc cu acordul ambelor parti.

Exista totusi si un avantaj major la divortul in Regatul Unit, in opinia avocatului roman din Londra. Acesta consta in faptul ca reprezentarea legala de catre un avocat se poate face gratuit, daca sunt indeplinite cateva conditii clare.

„In Romania, in schimb, divortul cu acordul partilor a devenit extrem de facil. El se poate incheia practic foarte usor in fata unui notar. Iar costurile pot consta doar in achitarea unei taxe in fata notarului, care poate ajunge la valoarea echivalenta a 100 de lire sterline”, observa Elisabeta Dumitrescu.

Totusi, in situatia in care sotii care se pregatesc de divort sunt in Marea Britanie, trebuie sa se tina cont si de cheltuielile de deplasare a acestora in Romania, fapt ce incarca costurile finale ale procesului de separare.

„Sincer nu as putea sa dau un sfat concret referitor la care este varianta preferabila de divort intre Romania si Marea Britanie. Cred ca circumstantele sunt diferite pentru fiecare caz si o decizie poate fi luata numai in functie de acestea”, a concluzionat Elisabeta Dumitrescu, avocat roman la Londra.

————————————–

Divortul in Anglia

 

Legea aplicabila

 

 1. Family Proceedings Rules, 1991;
 2. Practice Directions;
 3. Legi ale Parlamentului;
 4. Jurisprudenta.

Motive de divort

 

 1. Culpa unuia dintre soti: adulter, comportament inadecvat, separare, parasirea domiciliului;
 2. separare de 2 ani (in cazul acordului);
 3. separare timp de 5 ani.

Intelegeri prenuptiale

1. Pot fi luate in considerare de instanta atunci cand precedeaza judecata.

Pensie de intretinere pentru copii

1. In general, competenta apartine Child Support Agency si nu instantelor de judecata. 

2. Pensia se stabileste astfel: un parinte nerezident plateste:

 • pentru un copil, o pensie de 15% din veniturile sale nete
 • pentru doi copii, 20% din venitul net
 • pentru trei sau mai multi copii, 25% din veniturile nete.

3. Cuantumul pensiei se reduce daca minorul/copiii petrec mai mult de 52 de nopti pe an cu parintele absent.

Pensie de intretinere pentru fostul sot

1. Pensia se stabileste de instanta de judecata atat daca este cazul acordarii, cat si cuantumul.

Sursa: avocat-divort.ro

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!