Strainii pot cumpara fara restrictii terenuri

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 20 ianuarie 2014

Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat ca, de la 1 ianuarie, cetatenii europeni pot cumpara, ca persoana fizica, terenuri din Romania fara restrictii, pentru ca „exista un vid legislativ de aproximativ o luna” pana cand pot fi impuse conditii suplimentare. Afirmatia a fost facuta dupa ce legea care le dadea romanilor drept de preemptiune a fost respinsa de presedintele Traian Basescu, transmite Mediafax.

„De la 1 ianuarie 2014, au expirat cei sapte ani in care in Romania nu puteau fi cumparate terenuri decat de persoane juridice, nu si de persoane fizice din alte tari. Acum cand vorbim, orice cetatean, din orice tara, daca vine si identifica un teren si se intelege cu proprietarul, il poate cumpara fara niciun alt aviz (…) Exista un vid legislativ de aproximativ o luna. Nu exista in vigoare o alta lege care sa puna si alte conditii, pana cel mai devreme in 10 februarie, cand pot sa intre in plen comisiile sa lucreze, legea fiind returnata, trebuie refacuta”, a declarat Grapini.

Ministrul a spus ca „ideea legii respinse a fost atat sa existe acest drept de preemptiune pentru romani si pentru stat, cat si sa se incerce o compactare a terenurilor”.

„Luna aceasta nu stiu cati (cumparatori – n.r.) vor veni, dar inteleg ca si preturile au crescut in aceasta perioada. Nu am constatat personal ca ar veni foarte multi”, a declarat Grapini.

Conform Tratatului de aderare la UE, Romania s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 sa liberalizeze piata funciara, astfel incat cetatenii straini, persoane fizice, din comunitatea europeana sa poata cumpara fara restrictii terenuri agricole.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!