Strategia NATO vs Putin și Statul Islamic

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 30 ianuarie 2015

Asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland, susține că strategia NATO a fost pusă la încercare de agresiunea Rusiei în Ucraina și de violențele Statului Islamic. Astfel, valorile pentru care militează SUA și Europa, precum democrația, libertatea, securitatea colectivă, pacea, toleranța și prosperitatea, riscă să fie afectate, însă, în ultimul an, Alianța Transatlantică a devenit mai puternică și mai bine echipată, pentru a apăra valorile care îi definesc atât pe americani, cât și pe europeni, a precizat subsecretarul pentru afaceri euro-asiatice, într-un discurs ținut marți la Brookings Institution, un ONG din Washington, și publicat pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

„Vă dau doar câteva exemple: Astăzi, statele NATO sunt mai bine apărate, iar Alianța s-a extins în ultimul an. Forțe militare au fost trimise pe mare, aerian sau terestru în cele trei state baltice, dar și în Polonia, Bulgaria și România. În același timp, creștem bugetul apărării și ne sporim capacitățile de-a lungul graniței de est a NATO. În ceea ce privește securitatea energetică, nu aruncăm doar vorbe. Anul trecut, SUA și UE au ajutat Polonia, Ungaria și Slovacia să distribuie gaze naturale în Ucraina. Moldova are un nou gazoduct conectat la România, iar terminale de gaz natural lichefiat (GNL) au fost deschise în zona baltică, reducând dependența țărilor respective față de o singură sursă”, a declarat Victoria Nuland.

Oficialul american a subliniat totodată că NATO și UE lucrează la „neutralizarea a două otrăvuri care, dacă sunt lăsate așa, ne vor mânca din interior: flagelul corupției din societățile și economiile noastre, precum și campania de propagandă nouă și josnică finanțată din surse externe, care ne inundă spațiile publice”. Corupția nu doar că ucide democrația, a continuat Nuland, dar deschide ușa pentru o „influență străină malignă” asupra politicilor și economiilor noastre. Subsecretarul de stat american a subliniat că în Europa Centrală și de Est se fac eforturi pentru a combate corupția și pentru a întări independența Justiției.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!