Stratfor, despre România și teama de Rusia

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 15 ianuarie 2016

Uniunea Europeană se fragmentează, Rusia devine din ce în ce mai activă în sfera de influență a statelor foste sovietice, iar o serie de țări de la Marea Baltică până la Carpați și Marea Neagră dezvoltă încet-încet un interes comun în contracararea Moscovei. Cel puțin așa arată o analiză a agenției americane Stratfor.

Potrivit agenției, Polonia se vede drept liderul natural al Europei Centrale și de Est, „avangarda” regiunii, însă unirea țărilor din regiune, ale căror agende deseori intră în conflict una cu cealaltă și cu cea poloneză, nu va fi ușoară.

„Cooperarea Poloniei cu restul Europei Centrale și de Est, în special cu România, Ungaria, Slovacia și Lituania, va avea loc cel mai probabil de la caz la caz, o regiune complet unită fiind puțin probabilă, însă țările vor lucra împreună pe interese specifice importante. Noul Guvern al Poloniei, asemenea celor precedente, este interesat să extindă alianțele țării dincolo de Grupul de la Vișegrad – alianță politică formata din Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia -, prin întărirea legăturilor cu România”, se mai arată în analiză.

Agenția americană mai observă că, în timp ce Polonia și România, doi dintre cei mai mari beneficiari ai fondurilor structurale și agricole ale UE, vor negocia împreună pentru a proteja continuitatea ambelor programe, se vor împotrivi simultan planului Bruxellesului de a reloca solicitanții de azil, refuzând să îl pună în aplicare.

Teama de Rusia, punct comun

Aceeași analiză Stratfor arată că spre Est teama de agresiunea rusă este un factor unificator într-o oarecare măsură.

„România și Lituania împărtășesc viziunile Poloniei când vine vorba despre Moscova, susținând legături mai puternice cu NATO în regiune și regimul actual al sancțiunilor. Polonia, România, Lituania și Slovacia sunt de asemenea îngrijorate în legătură cu răspândirea energiei ruse în zonă și vor coopera pentru a-și reduce dependența de aceasta”, spun analiștii americani.

Stratfor mai notează că, în ce privește România, sistemul politic încă agitat va continua să împiedice apariția unui guvern central puternic, sau ar putea imita unul care să îl copieze pe cel al Poloniei, cel puțin încă un an. În analiza agenției americane se mai subliniază că guvernul actual condus de fostul comisar european Dacian Cioloș nu este suficient de puternic pentru a face mișcări îndrăznețe. În plus, se precizează că o victorie la alegerile parlamentare din acest an a celor care susțin valorile conservatoare ar putea face ca România să fie și mai euro-sceptică, însă asemenea schimbări ar urma să devină evidente doar în 2017.

Europa Centrală și de Est este în continuare mult prea eterogenă pentru a deveni un bloc coeziv, e concluzia Stratfor, subliniind că, deși Polonia se poate alia cu România, Ungaria, Slovacia și Lituania pe o serie de probleme, scopurile lor vor intra în conflict în multe alte chestiuni.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!