Stratford-upon-Avon, oraşul lui Shakespeare

Articol publicat in sectiunea Timp liber pe data 28 mai 2017

uk_stratford-upon-avon_shakespeare

Stratford-upon-Avon este locul unde la 23 Aprilie 1564 s-a născut cel mai  mare dramaturg şi poet de renume mondial, William Shakespeare. Stratford este unul din cele mai importante şi vechi centre turistice după Londra, atrăgând un număr mare de vizitatori chiar de la începutul secolului al XVII-lea.

Este situat în districtul Warwickshire, regiunea Midlands, pe malul râului Avon şi a existat cu secole înainte de naşterea lui Shakespeare. În 1196 era un târg important care cu timpul s-a extins şi a generat o pătură de negustori bogaţi care au contribuit la înfrumuseţarea lui. Printre binefăcători se numără Sir Hugh Clopton care a construit printre altele podul Clopton peste Avon cu 14 arcuri. Cu 200 de ani înainte de naşterea lui Shakespeare, a fost înfinţată de alţi binefăcători o „grammar school” (şcoală de gramatică) unde limba latină era obligatorie. La această şcoală a studiat gratis Shakespeare. La începutul sec. al XIX-lea, datorită extinderii comerţului cu alte oraşe din Midlands, a fost necesară construirea unui canal navigabil.

Nota dominantă a oraşului o constituie clădirile din lemn şi cele din cărămida de stil Elisabethan care dau oraşului un farmec aparte. Abundenţa florală e uimitoare. Dacă nu ar fi fost Shakespeare, Stratford-upon-Avon ar fi fost doar un oraş provincial extrem de pitoresc, cu o promenadă atractivă de-a lungul râului, pe care alunecau elegant numeroase lebede.

Stratford este asociat cu numele lui Shakespeare aşa cum Salzburg e asociat cu numele lui Mozart. Toţi turiştii încep pelerinajul cu casa unde s-a născut şi a copilărit marele bard. Casa muzeu se află în Henley Street. Deşi a suferit ceva schimbări în decursul veacurilor, marea parte din mobilă e cea originală. Casa conţine multe cărţi, documente şi manuscrise. Casa pe care a cumpărat-o Shakespeare după ce s-a întors de la Londra, unde a petrecut mare parte din viaţa lui, numită „New Place”, a fost dărâmată în sec. al XVIII-lea. Pe locul ei se află acum o grădină în care se pot vedea ceva din fundaţiile casei. Foarte interesant de vizitat este muzeul de ceară Louis Tussand, situat lângă centrul comercial, care conţine tablouri din ceară dupa piesele lui Shakespeare. Pelerinajul se încheie, ca semn de omagiu şi respect, cu o vizită la locul de veci al acestui geniu universal. Shakespeare a murit în aprilie 1616 şi a fost îngropat în „Holy Trinity Church” unde primisese şi botezul cu 52 de ani mai devreme.

Stratford-upon-Avon întreţine aprinsă flacăra acestui geniu prin înfiinţarea teatrului Shakespeare în 1877. Teatrul a ars în 1926 şi a fost înlocuit în 1932 cu o clădire modernă pe malul râului care domină prin măreţia ei tot oraşul. Teatrul prezintă piesele marelui scriitor interpretate de actori cu o pregătire specială. În fiecară vară are loc la Stratford festivalul teatrului, unul din cele mai mari de acest gen din Marea Britanie.

În afară de locurile legate de Shakespeare, Stratford oferă şi alte muzee ca de exemplu „Harvard House”, unde în sec. al XVI-lea au trăit bunicii lui John Harvard (fondatorul renumitei universităţi HARVARD din Statele Unite).

Cei ce merg cu maşina pot vizita căsuţa unde a copilărit Anne Hathaway, soţia lui Shakespeare. Căsuţa se găseşte în Shottery, una din suburbiile oraşului. La 6 km de oraş, în Wilmcote, se află ferma unde s-a născut şi a trăit Mary Arden, mama lui Shakespeare, înainte de a se căsători.

La Stratford-upon-Avenue se poate ajunge direct cu trenul de la staţia Paddington (Londra) sau cu autocarul de la Victoria National coach station.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!