Stresul strică dantura

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 18 septembrie 2015

relaxarea_ajuta_danturiiSănătatea dinţilor şi a gingiilor depinde în mare măsură de starea psihologică a omului. Stresurile permanente, depresiile şi neliniştile îndelungate, sentimentul de singurătate – toate acestea sunt însoţite de dezvoltarea paradontozei, care constituie o cauză frecventă de cădere a dinţilor, informează un studiu publicat în ultimul număr al Journal of Periodontology.

Cercetători de la American Academy of Periodontology au analizat o serie întreagă de studii ce se referă la interdependenţa dintre starea psihologică a persoanei şi apariţia paradontozei. Astfel, au fost luate în calcul rezultatele a 14 studii publicate în perioada 1990-2006.

S-a descoperit că rezultatele a 57% dintre studiile analizate confirmă existenţa unei legături directe între dezvoltarea paradontozei şi factorii psihologici, emotivitatea crescută, depresiile, sentimentul de singurătate, starea de stres cronic. „Pacienţii care evită situaţile stresante pot fi supuse mai rar riscului de apariţie a paradontozei”, declară coordonatorul studiului, Diane Peruzzo. Cercetătorii presupun că interdependenţa dintre factorii psihologici şi paradontoză se explică prin acţiunea cortizolului, „hormonul stresului”. Potrivit studiului publicat în ultimul număr al Journal of Periodontology, un nivel de cortizol ridicat poate contribui la vulnerabilizarea gingiilor şi a oaselor mandibulei. În afară de aceasta, un anumit rol îl poate juca şi schimbarea obiceiurilor sanitare ale unei persoane care traversează o perioadă de stres. „Într-o astfel de situaţie, oamenii acordă mai puţină atenţie igienei bucale şi consumă mai mult alcool, nicotină şi medicamente”, menţionează preşedintele American Academy of Periodontology, Preston D.Miller.

 

Cum să ai gingii sănătoase

Paradentoza este o afecţiune serioasă care poate conduce la pierderea dinţilor sănătoşi. Nu poate fi tratată şi de aceea ea trebuie prevenită. Odată apărută mersul ei este sigur – spre o dezvelire totală a dinţilor, mers ce nu poate fi oprit dar pasul cu care înaintează poate fi micşorat cu ajutorul tratamentului. Ce ar trebui să faci? În primul rând, trebuie să te numeri printre aşii igenei orale:

  • În mod regulat (de preferat o dată la 6 luni) du-te la cabinet pentru îndepărtarea tartrului (se poate realiza prin metode clasice sau cu ultrasunete) şi periaj profesional. Dacă vei neglija să faci asta, va apărea aşa-numită piatră subgingivală, considerată a fi principala cauză a paradentozei.
  • Foloseşte paste de dinţi care scad depunerile de tartru.
  • Foloseşte preparate (geluri, ape de gură) care previn îmbolnăvirea ţesutului din jurul dinţilor. Ele pot fi cumpărate din farmacii, fără reţetă, sau din magazinele cu profil apicol).
  • Foarte util se poate dovedi un irigator de gură pe bază de apă, care masează gingiile, îndepărtează resturile alimentare şi ajută la curăţarea lucrărilor protetice şi a aparatelor ortodontice fixe.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!