STS vrea să se implice în alegerile din 2016

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 13 martie 2015

Directorul STS, Marcel Opriș, a prezentat marți, în Comisia de cod electoral, un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire și combatere a votului multiplu, care se bazează pe scanarea cărții de identitate, identificarea CNP-ului și introducerea acestuia într-un sistem care împiedică un alegător să voteze de mai multe ori.

„Astăzi, ne găsim în situația în care înțeleg că există o voință unanimă din partea tuturor pentru implementarea unui asemenea sistem. (…) Modalitatea de lucru folosită este cea care a fost dezvoltată în 2010 și, în eventualitatea introducerii unui asemenea sistem de vot, se vor căuta soluțiile tehnologice și soluțiile procedurale care să fie valabile pentru un exercițiu electoral desfășurat în anul 2016 și după aceea (…)”, a declarat Marcel Opriș în ședința comisiei.

El a precizat că nu se va cunoaște identitatea alegătorului. „Exclus. Dar numărul de alegători și unde au votat, asta este o informație pe care toată lumea trebuie să o știe. (…) Ne gândim la o panoplie de măsuri, astfel încât să întărim acest exercițiu de democrație fără a face risipă de resurse și paradă de mijloace tehnice”, a adăugat Opriș, care a insistat că nu este vorba de vot electronic, ci despre instrumente prin care să se înlăture orice posibile fraude care au fost inventariate până acum cu privire la participarea la vot. Marcel Opriș a menționat că mijloacele sistemului pot fi instalate cu mare ușurință în secțiile de vot din străinătate.

Conform arhitecturii sistemului, detaliată de Manuela Sărăteanu, șef sector și coordonator de proiect, fiecărei secții de votare îi este asociat un singur utilizator care identifică acea secție. Astfel, în momentul în care cetățeanul se prezintă în secția de vot, prin intermediul unui scaner, care citește doar cele două rânduri de pe cartea de identitate, se preia CNP-ul acestuia și se introduce într-o bază de date centrală, națională, bază de date care inițial este goală.

„Introducerea CNP-ului în acea bază de date are semnificația faptului că alegătorul s-a prezentat la vot. În momentul în care același CNP apare într-o altă secție de votare, sistemul semnalează o posibilă tentativă de vot multiplu, de fraudă. La alegerile anterioare, la care s-a pilotat acest sistem, alegătorul a fost îndrumat să completeze o declarație pe propria răspundere. Deci, dacă într-adevăr el nu s-a prezentat la vot în două secții, i s-a permis să voteze pe baza declarației pe proprie răspundere”, a precizat reprezentantul STS, care a adus ca principal argument fluidizarea sistemului de vot.

Sistemul, la care se lucrează de șapte ani, mai cuprinde o secțiune separată, cea a alegătorilor care au optat să voteze cu urna mobilă. Aplicațiile sale sunt protejate, nefiind accesibile pe internet. Președintele Comisiei de cod electoral, deputatul PNL Mihai Voicu, a declarat că prevederile legale pentru acest sistem au fost prinse în Legea alegerilor locale. Întrebat care vor fi costurile, acesta a arătat că nu există o cifră în acest sens.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!