Student român, delegatul Marii Britanii la Model EU Council

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Poveşti româneşti pe data 14 iulie 2013

Un student român de doar 21 de ani a fost ales să reprezinte Marea Britanie la prima simulare a unui Consiliu European Model, organizată de studenţii din UK. Evenimentul s-a desfăşurat între 14 şi 16 iunie, în organizarea The Cambridge University European Society, unul dintre colegiile prestigioasei universităţi britanice.

Câteva zeci de tineri din toată lumea care studiază în universităţi din Regatul Unit au fost selectaţi pentru a participa la o dezbatere ce simulează un model al întrunirilor Consiliului Uniunii Europene. Studenţii aleşi au reprezentat fiecare câte o ţară membră a UE în calitate de delegaţi, au jucat rolul comisarilor europeni, al membrilor preşedinţiei consiliului sau al jurnaliştilor veniţi să relateze despre eveniment. Tinerii au avut două teme de dezbatere importante şi anume: pachetul de măsuri luate pentru salvarea Greciei în timpul crizei zonei euro, respectiv problema şomajului în rândul tinerilor, cu care se confruntă ţările UE.

Scopul simulării a fost acela de a-i ajuta pe tineri să-și dezvolte abilităţile retorice, de analiză, de persuasiune şi convingere, odată cu familiarizarea cu problemele actuale pe care le traversează Uniunea Europeană.

 

Marea Britanie, reprezentată de un român

Christian Ardeu, un arădean de 21 de ani care studiază Relaţii Internaţionale la Queen Mary University of London, a fost cel selectat să reprezinte Marea Britanie la simularea Model European Union Council din acest an, de la Cambridge. Alegerea unui român pentru acest rol pare surprinzătoare într-un moment în care mass-media din regat desfăşoară o agresivă campanie anti-românească.

„Nu consider o coincidenţă faptul că am reprezentat Marea Britanie”, ne-a spus Christian Ardeu când l-am întrebat detalii despre modul în care a ajuns în această poziţie. „Când m-am înscris pentru acest consiliu, am fost rugat să aleg orientativ două ţări pe care mi-ar place să le reprezint. Am pus România şi Marea Britanie. Nu s-a ţinut foarte mult cont de aceste preferinţe, din câte am înţeles, deoarece multă lume a dorit să reprezinte Regatul Unit. Nu ştiu exact cum m-au ales pe mine, dar m-am considerat norocos, deoarece locuiesc aici de doi ani şi ştiu deja destul de multe despre această ţară. Fiind şi un consiliu pe domeniul meu de studii (relaţii internaţionale), m-am bucurat şi consider că am reprezentat cu succes Marea Britanie. Fiind singurul român din consiliu, am fost tratat exact ca toţi ceilalţi participanţi. Nimeni nu a zis nimic despre faptul că un român reprezintă Marea Britanie. Se pare că această imagine proastă este până la urmă doar de suprafaţă”, ne-a mărturisit Christian Ardeu.

 

Studenții șomeri, o temă de dezbatere

Românul Christian Ardeu a povestit pentru Diaspora Românească ce au decis tinerii studenţi din Marea Britanie, la mijlocul lunii trecute, când au simulat o dezbatere a Consiliului Uniunii Europene pe tema recrudescenţei şomajului în rândul tinerilor în ţările UE.

„Practic, înainte de consiliu, am primit de la organizatori diferite materiale (website-uri, cărţi, articole) care să ne ajute pentru o cât mai bună informare şi documentare legată de subiectul în cauză. Trebuia să mergem cât mai bine pregătiţi şi fiecare reprezentant a trebuit să ştie cât mai bine poziţia ţării pe care o reprezenta în consiliu. Deci, eu m-am documentat şi am înţeles unde se află Regatul Unit în bătălia aceasta numită «youth unemployment». Consiliul a fost practic o simulare şi s-a desfăşurat la fel cu oricare alt consiliu al Uniunii. Am avut de dezbătut nişte probleme esenţiale despre salvarea tinerilor (18-30 ani) fără job. De exemplu, s-a discutat despre bugetul pe care Uniunea Europeană doreşte să-l ofere și despre anumiţi paşi care ar trebui făcuţi”, a dezvăluit tânărul original din Arad, care a ajuns să reprezinte Marea Britanie la Model European Union Council din Cambridge.

Participanţii la acest eveniment au fost inspiraţi de discursul rostit de parlamentarul european laburistul Richard Howitt, parlamentar european care reprezintă în forul de la Bruxelles alegătorii din zona estică a Angliei.

„La final a trebuit să scriem împreună un text de câteva pagini care să rezume toată activitatea şi concluziile noastre cu privire la «youth unemployment», care a fost trimisă adevăraţilor delegați ai Uniunii Europene”, a mai spus Christian Ardeu pentru Diaspora Românească.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!