STUDENTIE PE DATORIE

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Educaţie şi învăţământ, Reportajul săptămânii pe data 8 aprilie 2012

Anul universitar 2012-2013 pare la fel de atractiv pentru tinerii din Romania ca si cel precedent, chiar daca el va costa de aproape trei ori mai mult.

Din luna septembrie, alte cateva mii de absolventi de liceu din Romania isi vor parasi tara natala pentru ca au fost admisi la universitatile din Regatul Unit. Facand acest pas, unii dintre ei se obliga sa plateasca statului britanic cateva zeci de mii de lire sterline, candva dupa terminarea studiilor. Banii, care reprezinta contravaloarea taxelor de scolarizare, le sunt acordati de o institutie guvernamentala, sub forma de imprumut pe termen lung.

O suma importanta, pe care tinerii par sa o ignore… Pentru ca, inainte de toate, viata de student presupune eforturi care nu tin de domeniul financiar… Absolvirea unei facultati implica in aceeasi masura si altfel de calitati, cum ar fi priceperea si talentul, disciplina si consecventa, ambitia, daruirea sau foarte multa munca…

Toti cei care vin la studii in Regatul Unit vor avea nevoie si de astfel de abilitati pentru a obtine diploma universitara, garantul unei pregatiri profesionale superioare. In final, anii dedicati studiului pot aduce venituri salariale consistente, locuri de munca sigure si motivante, prestigiu. Si de-abia atunci, banii investiti initial incep sa aiba importanta…

 

 

Costurile anului universitar britanic

Triplarea taxelor de scolarizare pentru un an petrecut ca student intr-o universitate din Marea Britanie incepand din septembrie 2012 nu a speriat pe nimeni. Tinerii din intreaga lume au continuat sa „se inghesuie” pentru a prinde un loc in renumitele institutii de invatamant superior din aceasta tara, in timp ce statul britanic a promis si pe mai departe imprumuturi pentru finantarea integrala a studiilor.

Cu mai putin de sase luni inainte de inceperea noului an de studiu, cea mai importanta institutie care se ocupa cu intermedierea aplicatiilor depuse de candidatii pentru studii universitare a anuntat ca Marea Britanie nu va duce lipsa de studenti.

Iar tinerii originari din Romania apar si ei, la fel de mult ca si in anii anteriori, in statisticile admiterii in universitatile britanice pentru anul universitar 2012-2013…

 

Statisticile universitare 2012

In urma cu un an, simpla rostire a cifrei 2012 producea ingrijorare in structurile de conducere ale institutiilor de invatamant superior din Regatul Unit. Guvernantii legiferasera deja cresterea taxelor de scolarizare pentru un an de studiu si perspectivele in mediul academic pareau sumbre dupa data de 1 septembrie 2012.

Universitatile britanice se temeau ca tinerii vor incepe sa le ocoleasca, iar reprezentantii mediului academic si-au declarat chiar intentia de a atrage prin stimulente banesti proprii un numar cat mai mare din cei mai promitatori studenti, indiferent de posibilitatile financiare ale familiilor acestora.

Realitatea avea sa le contrazica temerile…

Data de 15 ianuarie a marcat primul termen limita de inscriere la universitatile din Marea Britanie pentru anul de invatamant 2012-2013 la UCAS (Universities&Colleges Admission Service), principala institutie intermediara prin care pot fi depuse candidaturile pentru un loc de student in universitatile britanice.

Din statisticile partiale raportate de UCAS in luna decembrie a anului trecut, rezulta ca inainte cu o luna de data limita de 15 ianuarie, 700.161 de tineri din intreaga lume isi declarasera in scris intentia de a concura prin intermediul institutiei pentru un loc de student in universitatile din Marea Britanie. Contrar asteptarilor, cifra era cu 0,4% mai mare decat cererile depuse pana la aceeasi data a anului precedent.

Nici cifrele comunicate spre publicare de reprezentantii aceluiasi organism nu au reflectat alte schimbari majore in privinta numarului tinerilor care si-au exprimat intentia de a studia in Regatul Unit incepand din acest an, comparativ cu anii precedenti.

Astfel, datele statistice privind candidaturile la studentie in Marea Britanie pentru anul universitar 2012-2013 cuprinse intr-un comunicat al UCAS din 30 ianuarie arata ca din numarul total de solicitari depuse au fost finalizate si acceptate ca valabile 540.073 de aplicatii, adica mai putin cu doar 7,4% decat la inceputul lui 2011.

De asemenea, conform ultimelor date statistice raportate de UCAS la 19 martie, aplicatiile trimise din statele UE pentru un loc de student la o universitate britanica au scazut cu 11,7% fata de anul trecut. In schimb, cererile trimise din afara granitelor Uniunii Europene au fost mai numeroase in acest an cu 12,1%.

 

Taxele cresc, studentii sporesc

„Ne-am confruntat in acest an cu o micsorare de doar 7,4% a numarului final de aplicatii inregistrate. S-a inregistrat o scadere usor mai accentuata, insa, la universitatile din Anglia. Totusi, in ceea ce priveste tinerii care vor absolvi in acest an studiile liceale, aceasta involutie este mult diminuata, ea nedepasind 1% in Anglia. Iar in celelalte zone ale Marii Britanii, scaderea este infima”, a afirmat Mary Curnock Cook, director executiv la UCAS, sintetizand rapoartele statistice.

Ea a adaugat ca cea mai importanta scadere a fost observata la aplicantii adulti, dupa ce, in anii anteriori, numarul acestora crescuse considerabil.

„Oricum, cifrele arata ca numarul total de candidaturi depaseste si in acest an volumul locurilor disponibile pentru anul universitar 2012-2013. Deja avem 50.000 de aplicatii peste numarul solicitarilor acceptate in anul universitar anterior”, a concluzionat Mary Curnock Cook.

Raportul final a tinut cont de toate solicitarile care au indeplinit criteriile de eligibilitate si au fost transmise pana la data limita de 15 ianuarie 2011. Este pentru intaia oara cand UCAS a prezentat o evidenta aparte in care au fost inclusi exclusiv tinerii care au aplicat pentru prima data la un loc intr-o universitate, imediat dupa absolvirea studiilor liceale.

——————————————

Topul universitatilor europene

Daca universitatile americane domina topul institutiilor de invatamant superior din lume, acelea din Marea Britanie sunt considerate cele mai bune de pe continentul european. Asa reiese dintr-un clasament publicat la finele anului trecut de publicatia Times Higher Education. Astfel, Oxford University se situeaza pe prima pozitie in acest top, fiind urmata pe locul doi de Universitatea Cambridge, in timp ce a treia pe „podium” este Imperial College London. Intre primele 15 institutii de invatamant superior de pe batranul continent se afla opt universitati britanice, trei din Elvetia, doua din Franta, o universitate suedeza si una germana.

————————————-

 

 

Bani de la stat pentru studii britanice

Triplarea valorii taxelor de scolarizare nu a reusit sa diminueze cererea pentru serviciile educative furnizate de universitatile britanice, deoarece acestea se bucura de o reputatie academica dobandita de-a lungul timpului si pentru ca ele ofera calitate. Dar acestea nu reprezinta singurele avantaje ale sistemului de invatamant superior britanic…

Costin Elefteriu, membru fondator al LSRS, crede ca unul din atuurile la fel de importante ale atractivitatii studiilor in Regatul Unit il constituie obtinerea relativ facila de imprumuturi, cu posibilitatea returnarii banilor dupa absolvirea facultatii.

Pentru toti cei care isi doresc sa inceapa studii universitare in Regatul Unit dupa 1 septembrie 2012, conditiile financiare aplicate pe perioada anului de studiu vor suferi modificari majore comparativ cu anii precedenti.

Conform website-ului guvernamental direct.gov.uk, principalele schimbari ce vor intra in vigoare din toamna lui 2012 sunt urmatoarele:

 • universitatile si colegiile au dreptul legal de a percepe de la studenti taxe de scolarizare in valoare de pana la 9.000 de lire sterline;
 • imprumuturile acordate de stat pentru taxa de scolarizare vor creste pentru a acoperi valoarea acesteia;
 • restituirea banilor primiti incepe dupa absolvirea studiilor, in momentul in care beneficiarul imprumutului ajunge sa castige minim 21.000 de lire sterline/an.

 

Bani pentru toata lumea

Se poate califica neconditionat pentru ajutoarele financiare acordate de catre statul britanic in vederea efectuarii studiilor la universitatile din Anglia orice tanar care este cetatean britanic sau rezident permanent al acestei tari.

De asemenea, au dreptul la finantare studentii proveniti din statele UE, daca pot proba calitatea lor de cetatean european si nu au mai absolvit o alta facultate. Acestia trebuie sa dovedeasca si ca universitatea la care urmeaza sa studieze este una acreditata.

Daca toate aceste conditii sunt indeplinite, tinerii care au obtinut dreptul la un loc de student full-time intr-o universitate britanica pentru anul universitar 2012-2013 pot sa aplice pentru una din formele de finantare de mai jos:

 • imprumut pentru taxa de scolarizare (Tuition Fee Loan), care va acoperi intreaga valoare a acesteia;
 • imprumut pentru intretinere (Maintenance Loan), destinat platii unor cheltuieli suplimentare, cum ar fi chiria;
 • bursa pentru intretinere (Maintenance Grant), disponibila numai pentru studentii care fac dovada ca familiile lor au venituri mai mici de 42.600 de lire sterline/an;
 • burse de scolarizare acordate direct de catre institutia de invatamant;
 • modalitati de finantare suplimentare acordate pentru studentii cu dizabilitati sau care au persoane adulte dependente in intretinere.

 

Credite de intretinere

In afara de creditul Tuition Fee Loan, conceput sa acopere integral taxa de scolarizare, statul britanic acorda imprumuturi pentru intretinere, de tip Maintenance Loan:

 • 5.500 de lire sterline/an pentru studentii care nu locuiesc in propriul domiciliu pe durata studiilor si invata la universitati din afara Londrei;
 • 7.675 de lire sterline/an pentru studentii care nu locuiesc in propriul domiciliu in perioada studiilor si invata la universitati din Londra;
 • 4.373 de lire sterline/an pentru studentii care locuiesc in propriul domiciliu pe durata studiilor.

Studentii pot aplica pentru Maintenance Grant in cazul in care provin din familii cu venituri reduse. In aceste cazuri, ei pot primi urmatoarele sume sub forma de ajutor financiar:

 • 3.250 de lire sterline, daca veniturile anuale ale familiilor lor sunt sub 25.000 de lire sterline;
 • o suma intre 50 si 3.250 de lire sterline, a carei valoare urmeaza sa fie calculata in functie de veniturile familiale anuale raportate, daca acestea se situeaza in intervalul 25.000-42.600 de lire sterline.

Se pot obtine si burse de scolarizare prin intermediul institutiei National Scholarship Programme. Pot candida pentru aceste forme de finantare numai studentii care provin din familii ale caror venituri anuale sunt mai mici de 25.000 de lire sterline.

 In plus, exista burse individuale acordate atat de universitati, cat si de fundatii. In cazul acestora, institutiile care le acorda stabilesc propriile criterii de eligibilitate si desfasoara propria activitate de selectie.

 

Rambursabili sau ne-rambursabili?

In sistemul britanic de invatamant superior, o parte din ajutoarele financiare acordate tinerilor pentru efectuarea studiilor se returneaza doar dupa terminarea facultatii, in timp ce altele nu se inapoiaza niciodata. Banii obtinuti de la stat sub forma de Tuition Fee Loan nu vor fi platiti studentului, ci direct institutiei de invatamant superior. Acestia urmeaza a fi rambursati dupa terminarea studiilor, insa doar in momentul in care cel care a beneficiat de aceasta forma de finantare ajunge sa realizeze venituri anuale care depasesc 21.000 de lire sterline. In cazul in care absolventul de studii superioare nu va ajunge la acest nivel de venit timp de 30 de ani, datoria fata de statul britanic urmeaza sa se prescrie.

Conditiile de rambursare se modifica daca cel care a beneficiat de imprumut va lucra in afara granitelor Regatului Unit. Intr-o astfel de situatie, limita venitului anual de la care este prevazuta obligatia inceperii efectuarii platii scade pana la 6.000 de lire sterline/an.

Ratele se calculeaza in asa fel incat valoarea lor sa nu depaseasca 9% din venitul salarial. Direct.gov.uk prezinta un calcul estimativ pentru un tanar care a absolvit studiile universitare si trebuie sa restituie 4.000 de lire sterline, in functie de diverse niveluri ale venitului anual.

Valoarea venitului anual

Rate lunare

£21.000

£0

£25.000

£30

£35.000

£105

£45.000

£180

Studentii nu au obligatia sa restituie banii obtinuti sub forma burselor de scolarizare. Toate aceste sume sunt nerambursabile.

 

 

Studentii romani si visul britanic

Marea Britanie continua sa fie prima optiune europeana a studentilor romani, sustin reprezentantii Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS). Aceasta realitate este confirmata si de datele statistice comunicate de UCAS. Pana la finele anului trecut, 1.940 de tineri din Romania au aplicat online pe website-ul UCAS in speranta obtinerii calitatii de student in Marea Britanie incepand din toamna lui 2012. Cifra era mai mare cu 27% fata de decembrie 2010, cand doar 1.529 de romani isi exprimau intentia de a studia in regat.

In clasamentul tarilor de origine ale candidatilor la studentie, publicat de acelasi website, la finele anului trecut, Romania se plasa pe locul 8, fiind cea mai bine situata tara est-europeana. Topul era condus de China, cu 7.568 candidaturi, urmata de tinerii din Hong Kong (3.242), cei din Cipru (2.938) si Malaezia (2.601).

Urmau in aceasta ierarhie candidaturile viitorilor studenti originari din Franta, Irlanda si Germania. Iar pe locuri inferioare celui ocupat de romani in acest top al aplicantilor pentru inscrierea in universitatile britanice se aflau tineri din tari ca: India, SUA, Norvegia, Spania, Italia, Canada, Suedia sau Polonia.

Aproximativ 5.000 de tineri romani studiaza in prezent in universitati din Marea Britanie, conform aprecierii celor de la LSRS.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare


Etichete: , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “STUDENTIE PE DATORIE”

 1. Ramona florescu Spune:

  Si ce acte avem nevoie pentru a aplica la aceste cursuri si a obtine finantare?

Spune-ti si tu parerea!